Танцьорката с 10 помлени коли има нужда от лечение, не от снизхождение

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6874712 www.24chasa.bg

Габриела Медарова, която се върна в ареста, защото разби с юмрук носа на момиче, е пример за последствията от дрогата

НЕ ЗНАМ как 21-годишната пловдивчанка Габриела Медарова се справя с танците, може би е добра и е имала шанс да стане популярна с тях. Преди това обаче се прочу с неадекватното си поведение - първо потроши 10 коли, е след това заби юмрук в лицето на връстничка.

Няма нужда от хеттрик, за да стане пределно ясно, че Габриела има проблем. Макар да липсва информация дали е била надрусана в малките часове на 11 май, когато се е развихрила в тоалетната на пловдивска дискотека, няма много варианти, за да се обясни агресията ѝ. Още повече че в първото разследване срещу Медарова излезе наяве навикът ѝ да смесва алкохол с дрога.

За да бъде по-убедителна в молбата си съдът да намали определената ѝ парична гаранция от 20 хил. лв., Габриела се разкая пред магистратите, дори се разплака. Зад гърба ѝ плътно стояха семейството и нейният приятел. Помислих си, че въпреки подхлъзването тя е щастливка, защото има кой да ѝ вярва и подаде ръка.

20 дни по-късно излезе, че истински подадена ръка няма, защото не снизхождение е нужно на първокурсничката, а помощ. Тя не се изразява в това да бъдат платени хилядарките за свободата ѝ, а да се потърси лечение от зависимостите. Иначе списъкът с изцепките ѝ ще продължи и никой не може да гарантира, че няма да прекрачи и в зоната на по-тежките престъпления.

Габриела Медарова е една от хилядите млади българи, които пълнят полицейските хроники, спипани да карат с коктейл от наркотици и алкохол в кръвта си. Тенденцията се засилва през последните години - сред нарушителите преобладават водачи на възраст 20-30 г., които сядат зад волана пияни и надрусани. Стават опасни не само за себе си, но и за всички изпречили се на пътя им. Малко над тази възрастова граница бе и граничният полицай, който през септември 2014 г. загуби контрол върху колата си и премаза бебе в количката му в бургаското село Крушевец. Пробите показаха, че е пушил марихуана, а в кръвта му има и остатъчно количество алкохол от нощен купон.

Дрога е забъркана в почти всяка брутална хулиганска проява, която е предизвикала обществено недоволство през последните месеци. Пристрастеният към пико Живко Кючуков потроши с ритник нищо неподозираща възрастна жена на спирка в Бургас. Той се отърва с 3-годишна присъда, след като се призна за виновен по обвинение в хулиганство. Далеч по-сурово наказание обаче предвижда законът за друг наркозависим - Георги Георгиев, който преди дни наръга опасно абитуриент в столичен тролей. В досието на Георги вече има 3 присъди и криминални регистрации за дрога, а според свидетели 33-годишният нападател се държал крайно неадекватно. Експертиза ще покаже на какво е бил по време на нападението.

В последните години се налага още една нова тенденция - самите наркомани не са наясно какво приемат. Пазарът бълва синтетична дрога, която се забърква от т.нар. готвачи. Това обяснява и казаното от вътрешния министър Валентин Радев по време на парламентарния контрол преди дни - само през 2016 г. у нас са регистрирани над 60 нови психоактивни вещества. Дрогата става все по-достъпна и заради по-ниската цена, и заради това, че част от пазара вече е изнесен онлайн.  

Да се пресече пътят на наркотиците към младите, не е по силите само на една институция и няма как да се случи без адекватно отношение на семейството и училището. Преди години община Бургас направи авангардна стъпка и подложи на наркотестове стотина средношколци. Разбира се, след подписани от родителите декларации. Една от причините пилотният проект да не стане практика, е именно резервраността на доста семейства.

Проблемът обаче не изчезва, ако го скриеш от съседите или от себе си. Рано или късно “детето” се качва на колата, троши няколко коли или себе си.

“За” или “против” тестовете по училищата е една от темите в дискусия за рисковете от новите дроги, която подготвяме заедно с колегите ми. Тя ще се проведе в средата на юни в Бургас.

Габриела Медарова е пълнолетна и е нейно право да решава как ще протече животът ѝ, стига това да не вреди на другите. За всеки случай припомням, че създаденото в Испания сдружение, където хората лекуват зависимостта си с труд, има три свои бази в София, Пловдив и Бургас.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Бързо с новите правила срещу крадците на ток

    Години наред у нас съществува парадокс - да крадеш ток, е по-изгодно, отколкото ако плащаш като съвестен абонат. “24 часа” акцентира върху него още през 2016 г., а преди десетина дни вестникът направи нова дискусия по темата. И на нея стана ясно, че вече бизнесът краде повече ток от циганите. Последният случай от София го доказва.
  • 111-ото място не е вярно!

    Идеята за подреждането на страни по свобода на медиите е абсурдна. Положението или е добро, или лошо Изчаках един ден да отминат страстите, за да кажа: класацията, която ни слага на 111-о място по свобода на медиите, е с кашкавалени крака. Балон. Имаме си проблеми в медиите, но тази класация всъщност е един от тях. Ето защо смятам така: 1.