Защо с руснаците вместо до голям шлем все стигаме до голямо капо

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6878618 www.24chasa.bg

Защото икономическите проекти вечно са заложници на политиката

Някога, при социализЪма, мой преподавател в университета ми обясни много просто защо Западът изпреварва Изтока.

Ама то било наистина просто – у нас имало “политическа икономия”, а при тях – “икономическа политика”. Сиреч при нас политиците взимали и икономическите решения, докато при тях икономистите (т.е. бизнесът) диктували какво трябва да правят политиците.

Впрочем това второто

го демонстрира

и канцлерът на

Германия Ангела

Меркел с

неотдавнашното

си посещение

при Путин в Сочи

Политиката си е политика, ама икономиката е по-важна.

Близо 30 години след началото на прехода ни към демокрация ние, българите, като че ли не спираме да робуваме на концепцията за “политическата икономия”. Демек у нас всички основни икономически решения не спират да се ръководят от политическите виждания на управляващите в момента.

Не спират да пораждат и дълбоки разделения в обществото.

Един “демократ” от новите, иначе съветски възпитаник, тръгна да съди бившия СССР за нанесените му “морални щети”. Втори, женен за дъщерята на генерал от КГБ, се превърна в най-яростния русофоб. Трети, бивш възпитаник на МГИМО, прегърна прогресивните идеи на соросоизма. И така нататък.

От другата страна неизменно седят и онези, за които “кат Русия няма втора, тъй могъща, тъй добра, тя е нашата опора”. С други думи, “гадни антиамериканци” и “ретроградни русофили”.

Та между тези разделителни линии ние не спираме да се люшкаме. Като стадо овце на наводнен кораб – напълни се левият борд, тичаме надясно. Наводни се десният – бързаме наляво. Потъне кърмата – бягаме към носа. Гмурне се и той към дълбокото – пак назад. Където май и сме в момента...

Харесва ли се на някого, или не, след 1945 година СССР налага и у нас своята не само политическа, но и икономическа система. Тя включва освен всичко друго и

внос на съветски

технологии

Не само в промишлеността, но и в селското стопанство, във военната област, както и в енергетиката. И “откачането” от този факт хич не е лесна задача. А става още по-трудна, когато българската икономическа политика наистина остава зависима от временни политически решения.

Ще нарежем близо 2 000 бойни самолета, защото били руски. Е, нарязахме ги. И сега какво? Ще купуваме американски “Фалкони”.

А иначе уж “по-простите” германци след обединението си тихо модернизираха ескадрилите с МиГ-ове и ги направиха съвместими със самолетите на НАТО. С което спестиха милиарди евро на своите данъкоплатци.

Ще заменяме руските зилове с мерцедеси? Ами прекрасно! Само че “по-простите” чехи надградиха социалистическата “Шкода” с технологиите на “Фолксваген”. Но без да я разфасоват като производство.

Ще правим “Южен поток”, с който да оформим и “българския голям шлем” в енергийната си независимост? Ами май се превърна в “българското голямо капо”, с което си останахме.

А “по-простите” турци веднага

се възползваха

от нашата

политическа

простотия и

прибраха проекта Който сега ние ще гледаме предимно през крив макарон.

Ами АЕЦ “Белене”? Какво ли не чухме за нея. От “прекрасно изградена строителна площадка” тя

се превърна

в един “огромен

гьол”

Сега пак е на път да стане “площадка с всички необходими разрешения” за изграждане. На опашката от мераклии за строителството й направо не можеш да се разминеш.

Вчера обаче премиерът с прискърбие съобщи, че онези 3,5 милиарда лева може да се превърнат и в обикновен скрап. Което би зарадвало предимно циганите, но не и българските данъкоплатци...

Пиша това между посещенията в Русия на президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов.

Вероятно и двамата са силно загрижени за икономическия просперитет на България. И вероятно единият вече е, а другият ще допринесе за това икономическите ни отношения с Русия да бъдат ако не само в наша, то във взаимна изгода.

Може би най-сетне България не просто дава заден ход в отношенията си с Русия, а по-скоро прави разумен обратен завой.

И може би нашите управници най-сетне са вдянали защо един бивш американски президент – Бил Клинтън, държеше над бюрото си плакет с надписа “Икономиката, глупако!”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Гъвкавост за горивата

    Горивата през зимата да са без биодобавка - така може да поевтинеят на дребно с близо 10 ст. Това са обсъждали на среща вицепремиерът Томислав Дончев и компаниите от Българската петролна и газова асоциация. Когато поскъпването на горивата се превръща в проблем, явно трябва гъвкавост. Но по какъв начин?
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,