Д-р Атанас Камбитов: Проекти за 44 млн. лева дават нов облик на Благоевград

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6879557 www.24chasa.bg

Вече сме фестивален център на Балканите. Водим преговори с Министерството на отбраната за замяна на 120 дка от поделението, казва кметът на града

- Г-н Камбитов, когато догодина се кандидатирате отново за кмет, какво ще обещаете на жителите на Благоевград, след като той е напълно обновен?

- Действително с инвестициите, които направихме в последните години,

градът придоби

съвсем нов облик

и визия. Сега си давам сметка, че откакто съм на кметския пост - от 2011 г. досега, в общината са влезли над 200 млн. лв. С тях преобразихме града и най-сериозните проблеми са решени или на път да се решат. В същото време общината е жив организъм и винаги има какво още да се направи, винаги се появяват проблеми за решаване. Така че работа има достатъчно и за следващия мандат.

- В момента градът е като строителна площадка. През ден правите първа копка на обект.

- Сега работим по изпълнение на мащабен проект “Благоустрояване на градската среда” по ОП “Региони в растеж” на стойност 13,2 млн. лв. В него се включват обновяване и облагородяване на централния площад, който е символ на града, реконструкция на площадното, подплощадното пространство и фонтаните, художествено осветление в централната градска част.

Центърът на

Благоевград е

направен преди 30 г.

и оттогава не е имало сериозни ремонти. Има течове, паднали облицовки, компрометирани конструкции. Всичко ще се запази като художествено и архитектурно решение, но ще се вложат нови материали, прави се хидроизолация, така че още 30 г. площадът да няма нужда от ремонти.

По същия този проект започнахме благоустрояване на IV микрорайон, рехабилитация и реконструкция на улици, енергоспестяващо осветление и озеленяване. Благоустроени ще бъдат 6 улици, които са без настилка и без тротоари. Там е една от най-новите жилищни зони в близост до ЮЗУ и болничните заведения, заради което неговото благоустрояване е крайно наложително.

Започна и подмяна на ВиК мрежата и ремонт на ул. “Марица”. Изграждаме първата в центъра велосипедна алея, свързваща най-натоварените булеварди и улици с обща дължина над 5 км.

В момента изпълняваме договори за над 35 млн. лв., или 85% от предоставения ресурс по “Региони в растеж”, който е 44 млн. лв. Този факт е безспорно доказателство за високите обороти, с които работи община Благоевград.

Пак по “Региони в растеж” реализирахме проект за енергийна ефективност на сградата на пожарната, пред приключване е и сградата на полицията. Започнахме саниране на сградата на общинската администрация.

Извиняваме се за неудобството на гражданите около строителните обекти, но се надявам всичко да приключи окончателно до средата на следващата година.

Със 150 санирани

блока сме първенци

в националната програма за енергийна ефективност. Догодина ще вложим пари за облагородяване на междублокови пространства, зелени площи и паркинги. Ще строим нова детска градина, както и физкултурни салони на 2 гимназии. Филиалите на детските градини се нуждаят от ремонт - и това сме предвидили.

Всичко това нямаше да се случи, ако не беше огромната помощ от страна на правителството. Използвам повода да

благодаря лично на

премиера Бойко

Борисов за средствата,

които са отпуснати и

заради които

Благоевград

има нов облик

- Подменя се, където е възможно, ВиК мрежата, но тя е поне на 50 г. и течовете са ежедневие.

- Това е най-болният проблем поради отказа на 1 община от областта да се включи във ВиК асоциацията. Заради това не отговаряме на условията за консолидация да кандидатстваме за европари. Лишени сме от тези пари, без да сме виновни. В близките 4-5 г. ще трябва да търсим 15-20 млн. лв. за подмяна на най-амортизираната част от мрежата.

- Ваши колеги се оплакват от финансовите корекции при изпълнение на проектите. Благоевград има ли такива санкции?

- При изпълнение на европейските проекти най-важното е след това да бъдат приети без забележки и в срок. Досега контролните органи не са имали забележки към нас по отношение на проектиране, изпълнение и пускане в експлоатация на различните обекти. Благодарение на тези европейски проекти успяхме да направим Благоевград по-красив, по-зелен и по-благоустроен.

- Не може без въпроса за депото за отпадъци, което засяга и още 4 общини.

- Вече минаха всички процедури, има финансиране и реално се изпълнява проектът. Наскоро подписахме договор с МОСВ за безвъзмездна финансова помощ за изграждане към депото на компостиращи инсталации и на инсталации за предварително третиране на битови отпадъци за 13 млн. лв. Компостиращата инсталация за разделно събрани биоразградими и зелени отпадъци е с капацитет 2516 т на година и ще обслужва 97 836 жители. Предстои и подписване на договор за

изграждане на

анаеробна инсталация

за 38 млн. лв.,

с която ще затворим цикъла на третиране на отпадъците. С нея общата стойност на депото става около 70 млн. лв. и то ще е едно от най-модерните в страната.

- Ще има ли разшираване на новия парк “Македония” и какво още ще се изгражда на терените на бившите казарми?

- Миналата година превърнахме около 60 дка от бившата казарма в парк “Македония”. За първи път там се проведе фестивалът “Франкофоли. Благоевград”.

Облагородихме района и имаме готовност за изграждане на черква там. Спонсор е готов да даде парите, но очакваме проект от Неврокопската епархия. В същото време водим преговори с МО за замяна на останалите 120 дка от поделението с терен край с. Мощанец. Там общината предвижда да изгради необходимата инфраструктура за военното формирование, а то ще бъде изнесено извън града, което е и удобство за военните.

Така до 4-5 г. парк “Македония” ще се оформи на площ от около 180 дка като огромно зелено сърце в центъра на Благоевград.

- Актуално напоследък е изграждането на системи за видеонаблюдение. Ще има ли такава и в Благоевград?

- В момента тече процедурата за обществена поръчка. Надявам се до година и половина да са обхванали поетапно целия град. Ще започнем от районите на училищата и детските градини, парковете, центъра. Проектът е за около 1,8 млн. лв., а централата на системата ще е в полицията.

- Напоследък трафикът по централните улици е силно натоварен. Какво може да се направи за облекчаването му?

- Обсъждахме въвеждането на еднопосочно движение в целия център, но се оказва, че улиците са така проектирани, че това не е възможно навсякъде. Готвим

проект за концесия

за подземен и

наземен паркинг

в района на пазара за около 200-300 автомобила, с което се надявам да облекчим движението.

- Докъде стигнаха преговорите за ски зоната над града?

- Има инвеститор, който води преговори с банката, която е принципал на съществуващата ски зона. Очаквам до няколко месеца преговорите да са финализирани. Общината ще поеме своите ангажименти да оправи пътя дотам и да се дадат петна за изграждане на 3-4, но не повече, хотела. Целта е местността Бодрост - Картала да стане привлекателна туристическа дестинация.

- Тази година какво да очакваме от културната програма на станалия популярен фестивал “Франкофоли”?

- Трите издания доказаха, че Благоевград се превърна във фестивална дестинация и ще продължава все повече да привлича туристи и меломани. Когато започнахме през 2015 г., не очаквахме, че ще успеем да стигнем дотук - да подготвяме 4-ото издание на световноизвестния фестивал.

За тези 3 години

създадохме публика

Миналата година бе посетен от над 30 хил. души. Това е оценка и отговорност. И тази година изненадите са много, изпълнителите - уникални. През есента предвиждаме нова изненада за благоевградчани - още един мащабен фестивал с рок насоченост, но по-късно ще съобщим подробности.

Благоевград има стратегия за развитие като фестивален център на Балканите и с бавни и сигурни стъпки върви натам.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • ЕС да затвори и вратичките за двойния стандарт

    Да, първият т.нар. пробив в битката с двойните стандарти може да влезе в графата с добрите новини. Европарламентът заставя производителите да не допускат значителни разлики в съставките и характеристиките на стоките от една и съща марка, които са за Западна и Източна Европа. Но точно с думата “значителни” някой е решил да приложи евтиния номер на
  • Светият синод: Защитата на детските права не означава омаловажаване на семейството

    В проекта за национална стратегия за детето липсват мерки за превенция на киберзависимост и информационна безопасност* СВЕТИЯТ синод подкрепя инициативата на Министерския съвет на България чрез усилията на експертите от Държавната агенция за закрила на детето да се разработи, предложи за обществено обсъждане и приеме от държавните институции