По трибуните се лее кръв. Значи трябва военно положение

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6882716 www.24chasa.bg

Не е нормално на мач да бъде допуснат зрител с триметрова въдица със закачено на нея бесило

Онзи ден спортният министър Кралев “прозря”, че футболното хулиганство преляло и към другите спортове.

Непосредственият повод бе скандалът по време на втория мач от баскетболния финален плейоф при мъжете между “Левски Лукойл” и “Балкан" (Ботевград).

Той бе прекъснат 3 минути преди края, след като публиката на “сините” и хората от резервната скамейка на гостите започнаха да се замерят с бутилки, в залата влезе полиция, изгони домакинската агитка, гостуващата отказа да напусне и мачът бе прекратен. Няколко дни преди това пък

озверели

лумпени се

биха помежду си,

а заедно отупаха и няколко полицаи на боксов мач в Пловдив. Преди месец и малко пък полицайка едва не загуби окото си, след като хвърлена от фен на “Левски” бомбичка на вечното дерби се взриви до главата ѝ. Тази последователност очевидно показва, че властта - и в спорта, и в държавата, не може да се справи с този проблем при наличния законов инструментариум. Става нещо като крилатата фраза на премиера Борисов от едно време “ние ги хващаме, те ги пускат”. За нивото на компетентност на охранителните органи - тук включвам и така наречените стюарди, които най-често са просто

нещо като

наказателни

бригади

по отношение на гостуващия отбор и съучастници в правонарушенията на своите, говори един детайл от случилото се в “Универсиада” на баскетбола. Няма нормално обяснение нито защо на някой зрител ще му трябва три-четириметрова въдица, докато гледа мач (на нея беше закачено примка за бесило), нито как охраната може да допусне някой с подобно оборудване да влезе в залата, нито пък как му позволява необезпокояван да го сглоби и да го размахва към играчите на гостите.

Мен лично - журналист с 25-годишен стаж и опит от 5 световни и 6 европейски първенства, ме пребъркват поне два пъти, преди да ме пуснат през 25-и вход на стадион “Васил Левски”, вземат ми минералната вода и чадъра, а в “Универсиада” някакви рибари мятат бесилки, забравяйки, че именно техният патрон е и завършил земния си път с подобна екзекуция.

Очевидно е, че по трибуните на стадиони и зали се водят битки, които понякога дори пускат кръв. Щом е така, държавата трябва да отговори подобаващо - да въведе военно положение по спортните обекти. Разбира се, образно казано. Но така или иначе, промени трябват. И както всеки трезвомислещ, запознат със ситуацията, би предложил, няма защо да откриваме топлата вода. Примерът е пред очите на всички отпреди 30 години, а именно законът срещу футболното хулиганство във Великобритания, чието официално име е “Акт за опазване на обществения ред”.

Именно благодарение на него английските футболни хулигани, известни като най-опасните в света, бяха поставени на място, а Висшата лига се превърна в най-зрелищното клубно първенство и машина за пари. Ето основните моменти във въпросния закон.

Наказателно

преследване

на хулиганите

Всеки ще скочи и ще започне да ми обяснява, че в Наказателния кодекс са предвидени всички престъпления, така че той просто трябва да се прилага. Не е достатъчно! Трябва всеки запалянко, зрител, посетител на спортно състезание да знае, че за това и това ще влезе в затвора. Сега упоменатите наказания в нашия закон за спортното хулиганство (Закон за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия) са три - задържане в районното, глоба и пробация. А трябва да има и затвор. Примерно за онзи, който хвърли бомбата по полицайката.

Жестоки

наказания

за расизъм

Факт е, че тук сме малко по-напред, отколкото с останалите неща. Но това е само защото УЕФА и ФИФА ни мачкат жестоко при всяко нарушение на международен мач. Впрочем не само нас.

Но расистите и ксенофобите по трибуните със сигурност извършват и други правонарушения, така че, колкото по-тежки наказания за тях, толкова по-добре.

Реконструкция

на стадионите

България е единствената страна в Европа, а може би и в света, в която за поне 50 г. не е построен нито един нов стадион. Реконструират се старите, при това лошо. Единственото, което е направено след построяването им, е да се сложат седалки, тук-там осветление и някоя и друга козирка. Всичко се прави на парче, стадионите приличат на гробници и съвсем скоро ще стане някое голямо нещастие.

Вина тук имат федерациите, които си затварят очите при лицензирането, вина има и държавата барабар с общините, които не правят нищо, за да има в големите градове нови стадиони. А така освен всичко друго се отблъсква нормалният запалянко.Лумпенът си е лумпен, той ще отиде навсякъде. Така при спортните зрители изчезна средната класа. А нуждата от качествено видеонаблюдение прозряха даже и шефовете на родната полиция след инцидента с полицайката на вечното дерби. В Англия на всеки стадион всеки зрител може да бъде идентифициран. У нас камерите се слагат само за пред проверяващите.

Електронен

контрол върху

продажбата

на билети

В момента повечето билети за важни мачове се продават онлайн. Но трябва да има и контрол. Да се забрани препродажбата, защото чрез нея на трибуните проникват лица, които имат забрана. Да не говорим за икономическата вреда от спекулата, която също отблъсква нормалните зрители.

Борба с

пиянството и

наркотиците

Може и да е имало тук-там, но аз лично не съм виждал на стадиона да проверяват с дрегер за алкохол, за наркотици да не говорим. А повечето нарушители са или пияни, или дрогирани, или и двете. Важно е, след като бъдат хванати, не просто да не бъдат допускани на трибуните, а да получат адекватно наказавие - поне година без право да посещават мачове и други състезания.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Защо е важно чиновникът да знае и може

    Ако на някого му се стори странно, че бъдещите чиновници ще отговарят на тестове, с които да проверяват базовите им знания и умения, направо ще кажем - има защо.  Първо, защото ако днес българските ученици се препъват на дисциплината четене с разбиране, със сигурност утре, когато започнат работа, трудно ще схващат поставените им задачи.
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,