По трибуните се лее кръв. Значи трябва военно положение

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6882716 www.24chasa.bg

Не е нормално на мач да бъде допуснат зрител с триметрова въдица със закачено на нея бесило

Онзи ден спортният министър Кралев “прозря”, че футболното хулиганство преляло и към другите спортове.

Непосредственият повод бе скандалът по време на втория мач от баскетболния финален плейоф при мъжете между “Левски Лукойл” и “Балкан" (Ботевград).

Той бе прекъснат 3 минути преди края, след като публиката на “сините” и хората от резервната скамейка на гостите започнаха да се замерят с бутилки, в залата влезе полиция, изгони домакинската агитка, гостуващата отказа да напусне и мачът бе прекратен. Няколко дни преди това пък

озверели

лумпени се

биха помежду си,

а заедно отупаха и няколко полицаи на боксов мач в Пловдив. Преди месец и малко пък полицайка едва не загуби окото си, след като хвърлена от фен на “Левски” бомбичка на вечното дерби се взриви до главата ѝ. Тази последователност очевидно показва, че властта - и в спорта, и в държавата, не може да се справи с този проблем при наличния законов инструментариум. Става нещо като крилатата фраза на премиера Борисов от едно време “ние ги хващаме, те ги пускат”. За нивото на компетентност на охранителните органи - тук включвам и така наречените стюарди, които най-често са просто

нещо като

наказателни

бригади

по отношение на гостуващия отбор и съучастници в правонарушенията на своите, говори един детайл от случилото се в “Универсиада” на баскетбола. Няма нормално обяснение нито защо на някой зрител ще му трябва три-четириметрова въдица, докато гледа мач (на нея беше закачено примка за бесило), нито как охраната може да допусне някой с подобно оборудване да влезе в залата, нито пък как му позволява необезпокояван да го сглоби и да го размахва към играчите на гостите.

Мен лично - журналист с 25-годишен стаж и опит от 5 световни и 6 европейски първенства, ме пребъркват поне два пъти, преди да ме пуснат през 25-и вход на стадион “Васил Левски”, вземат ми минералната вода и чадъра, а в “Универсиада” някакви рибари мятат бесилки, забравяйки, че именно техният патрон е и завършил земния си път с подобна екзекуция.

Очевидно е, че по трибуните на стадиони и зали се водят битки, които понякога дори пускат кръв. Щом е така, държавата трябва да отговори подобаващо - да въведе военно положение по спортните обекти. Разбира се, образно казано. Но така или иначе, промени трябват. И както всеки трезвомислещ, запознат със ситуацията, би предложил, няма защо да откриваме топлата вода. Примерът е пред очите на всички отпреди 30 години, а именно законът срещу футболното хулиганство във Великобритания, чието официално име е “Акт за опазване на обществения ред”.

Именно благодарение на него английските футболни хулигани, известни като най-опасните в света, бяха поставени на място, а Висшата лига се превърна в най-зрелищното клубно първенство и машина за пари. Ето основните моменти във въпросния закон.

Наказателно

преследване

на хулиганите

Всеки ще скочи и ще започне да ми обяснява, че в Наказателния кодекс са предвидени всички престъпления, така че той просто трябва да се прилага. Не е достатъчно! Трябва всеки запалянко, зрител, посетител на спортно състезание да знае, че за това и това ще влезе в затвора. Сега упоменатите наказания в нашия закон за спортното хулиганство (Закон за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия) са три - задържане в районното, глоба и пробация. А трябва да има и затвор. Примерно за онзи, който хвърли бомбата по полицайката.

Жестоки

наказания

за расизъм

Факт е, че тук сме малко по-напред, отколкото с останалите неща. Но това е само защото УЕФА и ФИФА ни мачкат жестоко при всяко нарушение на международен мач. Впрочем не само нас.

Но расистите и ксенофобите по трибуните със сигурност извършват и други правонарушения, така че, колкото по-тежки наказания за тях, толкова по-добре.

Реконструкция

на стадионите

България е единствената страна в Европа, а може би и в света, в която за поне 50 г. не е построен нито един нов стадион. Реконструират се старите, при това лошо. Единственото, което е направено след построяването им, е да се сложат седалки, тук-там осветление и някоя и друга козирка. Всичко се прави на парче, стадионите приличат на гробници и съвсем скоро ще стане някое голямо нещастие.

Вина тук имат федерациите, които си затварят очите при лицензирането, вина има и държавата барабар с общините, които не правят нищо, за да има в големите градове нови стадиони. А така освен всичко друго се отблъсква нормалният запалянко.Лумпенът си е лумпен, той ще отиде навсякъде. Така при спортните зрители изчезна средната класа. А нуждата от качествено видеонаблюдение прозряха даже и шефовете на родната полиция след инцидента с полицайката на вечното дерби. В Англия на всеки стадион всеки зрител може да бъде идентифициран. У нас камерите се слагат само за пред проверяващите.

Електронен

контрол върху

продажбата

на билети

В момента повечето билети за важни мачове се продават онлайн. Но трябва да има и контрол. Да се забрани препродажбата, защото чрез нея на трибуните проникват лица, които имат забрана. Да не говорим за икономическата вреда от спекулата, която също отблъсква нормалните зрители.

Борба с

пиянството и

наркотиците

Може и да е имало тук-там, но аз лично не съм виждал на стадиона да проверяват с дрегер за алкохол, за наркотици да не говорим. А повечето нарушители са или пияни, или дрогирани, или и двете. Важно е, след като бъдат хванати, не просто да не бъдат допускани на трибуните, а да получат адекватно наказавие - поне година без право да посещават мачове и други състезания.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Велик е нашият войник, но трябва и някой лев

    Това, че армията отново присъства в живота, макар и с рекламна кампания, е чудесно. Все пак това е основна институция на държавността. И е хубаво младите да си припомнят защо е велик нашият войник. Пък и да поискат и те да са войници, щом ги влече. Голата реклама обаче не върши работа, ако не е подплатена с добър продукт
  • Да “застреляме” погромите от 90-те, за да няма и стрелби

    През седмицата потрошено заведение прикова общественото внимание. Версията - дълг за пари. Идват ли след погрома и стрелбите и какво не се прави, когато някой ти е длъжник?                                                        Отговорите във видеозавещанието на седмицата с Мартинов