Андрей Ковачев: Допринесох за признаването на българското малцинство в Албания, сега се борим за това в Косово

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6888138 www.24chasa.bg
АНДРЕЙ КОВАЧЕВ

Питаме 17-те български евродепутати какво свършиха. Питайте и вие!

Изборите у нас за Европейски парламент ще са на 26 май 2019 г.

Във вчерашния брой припомнихме кои са 17-те български евродепутати. “24 часа” ги попита какво свършиха. Зададохме им 2 въпроса:

1. Какво направихте в Брюксел за ЕС като цяло?

2. Какво направихте за България?

Започваме да публикуваме отговорите им.

Питайте и вие!

Очакваме вашите въпроси към евродепутатите на 24action@24chasa.bg.

Андрей Ковачев, лидер на ГЕРБ/ЕНП, зам.-председател на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент (ЕП) член на ръководството на ЕП:

1. Какво направихте в Брюксел за ЕС като цяло?

В Европейския парламент работя за един по-силен и ефективен Европейски съюз, който гарантира физическата и икономическата сигурност на своите граждани. Застъпвам се за засилване на сътрудничеството в областта на отбраната и разузнаването, обмяна на информация във връзка с борбата с тероризма, както и колективен отговор на пропагандната война срещу ЕС.

Аз и колегите ми от ГЕРБ се ползваме с доверие и уважение от страна на колеги от другите страни членки, което доверие и уважение се пренася към България и българите.

Член съм на Председателството на ЕП и съм първият българин, избран в ръководството на ЕП, където се взимат всички решения за функционирането на парламента.

Като заместник-председател на Групата на Европейската народна партия (ЕНП) в ЕП отговарям за връзките на ЕС със Средиземноморския регион и разширяването, което ми дава възможност чрез директни контакти с политическите лидери на държавите от южното ни съседство и Балканите да подкрепям усилията за справяне с първопричините на миграцията и ограничаването на бежанските маршрути.

Като докладчик на ЕП за приоритетите на ЕС по отношение на ООН отстоявам нуждата от реформа на Съвета за сигурност, за да отговаря по-точно на съвременните реалности и да се осигури ефективната му работа срещу заплахите на международния мир и сигурност.

2. Какво направихте за България като цяло?

През последните години активно работя за това разширяването да продължава да е сред основните приоритети на ЕС. България се превърна в лидер на региона, като подпомага процеса на Европейска интеграция и споделя опита си с държавите от Западните Балкани. Евроинтеграцията трябва да включва и спазването на серия от задължения и критерии, в това число и зачитането на правата на българските исторически общности в тези страни.

Конкретно в Албания за първи път беше призната българската историческа общност като национално малцинство благодарение на общите ни усилия и приемането на моето предложение в годишния доклад за Албания на ЕП.

Работя и за признаването на българската общност в Косово и се надявам това да се случи скоро.

В Сърбия подкрепям нашите сънародници от Западните покрайнини по отношение на гарантирането на българските паралелки, превода на българските учебниците, тяхната недискриминация, възстановяването на българските военни паметници, прекратяване на практиката за манипулативен прочит на историята. Също така предложих и беше избран председателят на КИЦ Босилеград г-н Иван Николов за европейски гражданин на годината.

В Македония полагам усилия да бъде преодоляна антибългарската инерция от миналото, което допринесе за започване на нов етап в междудържавните отношения.

Работя активно в подкрепа на историческите ни общности в Бесарабия – Украйна и Молдова, където живеят близо 300 000 души от български произход. Ще продължим съвместните усилия, като подкрепяме училищата и обучението на български език.

По моя покана стотици млади хора от България и от българските исторически общности посетиха ЕП и се запознаха с функционирането на ЕС.

В настоящия мандат на ЕП по моя инициатива беше учредена неформална група от евродепутати, която си поставя за цел гарантирането на достъп до качествено здравеопазване. По предложение на инициираната от мен група Европейската комисия одобри програма за наблюдение на проблемите с достъпа до здравеопазване във всеки един регион, за да могат да бъдат разработени мерки за справяне с неравния достъп. Това е една от основните предпоставки за намаляване на здравните неравенства в миграцията на пациенти и медицински персонал.

През март получих наградата за изключителни заслуги, която се дава за първи път, на годишната церемония на списание "European magazin".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Едно лицемерие по-малко в ерата на фейсбук

    Защо е важно да отпадне забраната да се публикуват данни от екзитполове в реално време в изборния ден в медиите? Първо, защото и бездруго данните се публикуват въпреки забраната. Вярно, че се прибягва до някакви алегории и под “маската” на зайчета, лъвове, слончета, заглавия на филми или на книги в крайна сметка онзи, който се интересува,
  • Защо арабите - 5% от населението на света, са половината от бежанците

    Петродоларовите икономики вече не изглеждат толкова впечатляващи РЕДИЦА промени настъпиха в арабския регион през изминалите десетилетия, за съжаление, не с положителен знак. Днес петродоларовите икономики, които доскоро се къпеха в златен дъжд, заделяйки огромни средства за инфраструктурни проекти, не изглеждат вече така впечатляващи.