2/3 от българите щастливи

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6890140 www.24chasa.bg

2/3 от българите щастливи вече в сравнение с преди 10 г. и са в съотношение 2:1 с изживяващите се като нещастни. Това показват данни от петата вълна на Европейското социално изследване (ЕСИ), което се провежда в 47 страни.

Семейството (87,8%) и работата (63,3%) продължават да са основният темел в живота на българина, но през 2018 г.нараства по важност и тежестта на свободното му време - 36,8% срещу 26,8% преди 10 г. го оценяват като Умного важноФ. На този фон политиката събира точки сред 34,7%.

Промяна има и в нагласите във възпитанието на децата: трудолюбието, отговорността, постоянството и решителността са сред най-ценните добродетели с ръст от 3-4% за последните 10 г. Експертите отчитат изместване на акцента върху спестовността, алтруизма и въображението, характерен преди 10 г. към по-прагматичната нагласа Уда подредиш собствения си дворФ.

2/3 от българите щастливи

Българинът е недоверчив към външните хора за семейството, рода и етноса си. Днес едва 18 на сто са убудени, че на повечето хора не може да се има доверие. С опцията Утрябва много да се внимаваФ с другите хора, са съгласни цели 80 на сто. Социолозите регистрират, че за 10 г. обаче е нараснала важността на приятелите и познатите - от 38,2 на 47,5% сега.

Проучването регистрира мащабен ценностен обрат в отношението към религията. През 1991 г. между 25 и 30% от българите се определят като вярващи, а две трети - категорично не, сега съотношението е преобърнато. Днешните българи се оказват по-толерантни в сравнение с 1990 г.: крайното неприемане на аборта пада от 25 на 20%, на развода - от 29 на 13%, на евтаназията от 47 на 38%, а при хомосексуалността от 80 на 57%.

Друг щрих от проучването е, че днес всеки 2-и се чувства автор на живота си, докато преди 10 г. в тази група са били около 40 на сто от сънародниците ни. Един на 5-има иска отделният човек да се грижи сам за издръжката си, два пъти по-малко - 10% смятат, че отговорна за това трябва да е държавата.

Политолози намират рязка промяна в разбирането на основните цели на държавата - днес делът на убедените, че високият икономически ръст е нейна цел скача от 55,2% преди 10 г. до 74,2% сега. А популистката опция - Увластта да слуша повече хоратаФ пада двойно - от 24,1% на 11,2%.

С 2% - до 51%, са намалели хората, които искат силна ръка - водач, който да се оправя, без да се занимаваме с избори, и оценяват това като много добра идея. Двойно е скочил делът на оценяващите демокрацията като добра - общо 82% срещу 64% преди 10 г. На обратното мнение днес са 6% ( срещу 16% преди 10 г.)

Ако демокрацията е безалтернативна в нагласите, доверието в партии, парламент и правителство е ниско, показват още данните. Тези данни обаче се в вписват в европейската тенденция. Особеното в България е, че доверието в съда и прокуратурата е ниско, а към ЕС е по-високо от това в национални политически институции. Доверието в съдебната система е колкото в социалните медии.

Като парадоксални анализаторите оценяват данните, че само 8% биха участвали в протест.

"Горд съм, че съм български гражданин!", заявяват 84% от участниците в проучването, а 16% не споделят това мнение.

"Търсенето" на правова държава и потребносттта от върховенство на правото се увеличава с 10%. За 80% от българите законът винаги трябва да се спазва.

Анализаторите отбелязват, че за 30 г. с около 30% нараства отхвърлянето на гратисчийството, неплащането на данъци, даването на подкуп на длъжностно лице.

Национален програмен директор на Европейското социално проучване, което се провежда от 1981 г. през 9 години, е проф. Георги Фотев. Той е и директор на Центъра за изучаване на европейскиоте ценности към Нов български университет.

Изпълнител на проучването е социологическата агенция "Алфа рисърч". Интервюирани по домовете са нкетирани 1560 българи в периода 11 ноември 2017 - 9 януари 2018 г.

  • За прокурора, спекуланта на дезинфектанти и чистачката в блока

    За прокурора, спекуланта на дезинфектанти и чистачката в блока

    В деня, в който “24 часа” написа на първата си страница, че спекула вдига цените на дезинфектантите до космически стойности, Софийската градска прокуратура излезе с препоръки към Йорданка Фандъкова...как домоуправителите да почистват жилищата по столичните квартали.  Честно - решихме, че това е първоаприлска шега