Където куршум, там и бесило за Вапцаров

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6890199 www.24chasa.bg

Къде бе,

Антонина, прочете

Всичко, което трябва да знаете за:

еротика в стиховете

на умиращ човек

Фолкпарчето по стиховете “Върви народе възродени” си го представям по следния начин: Николета и Антония Петрова по секси алпинистки екипи изкачват стръмна планина, струйки пот се стичат в сочни деколтета, ръце с ноктопластика забиват клинове в скалите, веят въжета и екстеншъни, пърхат лепени мигли. И там, където се пее: “в световните борби върви”, се появяват двама яки борци тежка категория, единият с червено, другият със синьо трико, за да се подчертае конкурентното начало в живота като цяло, протягат татуирани ръце

и изтеглят двете

хубавици на върха

Че защо пък не? Модерно и съвременно не звучи ли? Антонина, дето вкара прощалното любовно стихотворение на Никола Вапцаров в чалга парчето си “Табу”, споделя: “Аз много обичам поезията и дори пиша. И много исках да направя нещо на Вапцаров и понеже съм попфолк певица, реших, че е нормално.” На Вапцаров голяма беля му е направила, факт.

Тази високообразована и най-вече скромна артистка не схваща защо хората нещо не я разбират и по цял ден я плюят в нета. Пуснали смешка, че бутоните за реакции във фейсбук всъщност изобразяват една любовна връзка, за да подчертаят неразбирането на Вапцаровото творчество.

“Съществуването

на простаци не е

новина,

утре ще запише кючек по тефтерчето на Левски”, пише Емил Кошлуков, а друг колега чак е сезирал прокуратурата и иска табу върху видеото. Как пък не разбират нежната женска душа тия, бе? “Вътре имаме прекрасната лирика на Вапцаров, - пояснява Антонина - попфолк, малко еротика, която харесват българите напоследък, дори те харесват много по-тежки неща.”

Вярно е, на фона на “Яката дупара” нейното си е направо спиричуъл, всичко си има. Но най-силното изказване на изтънчената любителка на поезията е пред Нова телевизия, направо припадаш: “Избрах “Прощално”, защото това е култово негово стихотворение и го е написал точно преди да го обесят в ареста.”

То като се замислиш, Нинето чрез своето творчество популяризира творчеството на Вапцаров в съвременното общество, на 24 май и на 1 ноември приема цветя и бонбони. Е, голяма работа, че била объркала разстрела на пролетарския поет с обесване, то където въже, там и куршум, изкуството е важно, не зубренето. Певицата никак не е склонна да си натоварва психиката с потискащи факти като например, че през юли 1942 г. цар Борис III отказва да помилва осъдения на смърт Вапцаров, а капитан Радев, който командвал разстрела, се самоубива две седмици по-късно в Борисовата градина с бележка в ръката: „Не мога повече да издържам така!”. Само два куплета, излезли от нежната душа на поета, написани вечерта преди смъртта му като последна ласка към съпругата му Бойка, запазени като едно от най-искрените и вълнуващи любовни послания в българската лирика.

Прочитът на Антонина обаче не съдържа нито драматизъм, нито красиви чувства, нейният герой е гол до кръста мускуляга, гледа влажно, от време на време намига, а

музата му мята

коси по мрежест

чорапогащник

и се кълчоти. Самата певица не пее, а шепнейки, рецитира “Понякога ще идвам в съня ти” под съпровода на класически кръчмарски, шумен, тъп, безпощадно долнопробен кючек. За да е още по-силно еротичното въздействие, Антонина също мята белтъци и се облизва, та намекът за тройка направо да накъртва.

С тоя фин подход не само тефтерчето на Левски, ами всяко друго произволно избрано произведение от националния химн до “Многая лета” може да се врътне на чалга. На Антонина специално нищо не ѝ пречи, ни акъл, ни образование.

От камбанарията на възторжения български простак проблем наистина няма, най-малкото защото и държавата не разполага със защитни механизми срещу подобни гаври.

Във Великобритания, ако друснеш кючек на God Save The Queen, отиваш на съд, сигурно и в затвора ще полежиш за накърняване на авторитета на короната, но тук експерти вече обясняват, че от написването на “Прощално” е минала давност и

не може да се

претендира за

авторски права

А също и че видеото не съдържа нецензурни внушения по смисъла на закона за незнам си кво и няма основание да бъде свалено.

Трудно е да се прецени кое е по-фатално: пълната безпомощност на ценностната ни система или извратеното кухо съзнание на населението. Къде бе, Антонина, прочете еротика в стиховете на умиращ човек?

“Ще влезна тихо. Кротко ще приседна,

ще вперя поглед в мрака да те видя.

Когато се наситя да те гледам –

ще те целуна и ще си отида.”

Колко трябва да ти е мръсно подсъзнанието, че при тези думи да не отрониш сълза, а само секс да ти е в главата? Как изобщо пазиш равновесие?

Пак ще цитирам колегата Кошлуков, понеже една негова кратка забележка във фейсбук идеално изчерпва темата един път завинаги: “Толкова си тъп, че чак не смея да ти кажа “Ходи се гръмни”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Само един на съд за хулиганство?!

    Целият футболен свят не спира да сочи с пръст България заради една група лумпени, попаднали НЕслучайно на мача между България и Англия. Заради срамните им нацистки жестове и скандирания хейтът срещу българите като народ и България като държава расте и набира скорост като огромна снежна топка. И вместо органите на реда да ударят с цялата строгост
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,