Радослав Златков: За да са успешни, младите трябва да са дигитално грамотни

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6892200 www.24chasa.bg
Радослав Златков

Технологиите могат да превърнат класната стая в напълно нов свят, всяко дете може да се развива със свое собствено темпо, а изпитването да стане игра, намалявайки стреса в училище, казва главният технически директор на VIVACOM

- Г-н Златков, “Виваком” е един от инициаторите на кръгла маса “Образование 4.0”, посветена на дигиталното образование. Какви са мотивите за това решение?

- Живеем в бързо променящ се свят и като технологичен лидер ние усещаме темпото на развитие много повече, отколкото всеки друг бизнес. Виждаме всекидневно как това, което е било трудно мислимо вчера, днес вече е факт, и в основата на тази динамика са технологиите. Неслучайно говорим за технологична революция и затова ние като отговорна компания смятаме за наш дълг да инвестираме в дигитализация и модернизиране на образованието. За да бъдат успешни младите хора в България в новия технологичен свят, те трябва да бъдат дигитално грамотни. Вярваме, че дигиталното образование може да допринесе за по-добрата реализация на едно цяло поколение. Ако настоящите ученици не бъдат подготвени за дигитализацията, те ще отпаднат от работещото общество.

Аз съм човек от бизнеса и смятам, че към образованието, както към всяко нещо, трябва да се подходи структурирано с конкретен план, с ясни цели, с конкретни фази и метрики при изпълнението. Защото бизнес подходът е структуриран, фокусиран към реализацията и в същото време със стратегически поглед в бъдещето. Само преди няколко години идеята за 4G технологията изглеждаше далечна, мъглява и повечето от служителите на “Виваком” - над 5500 души - трудно виждаха своето професионално бъдеще, свързано с нея. Днес VIVACOM има 4G мрежата с най-добро покритие по население, потвръдено от Global Wireless Solutions и това стана с ясна визия и надграждане на съществуващата технология - целенасочно и постепенно. По същия начин дигитализацията на образованието в момента може и да се струва мъглява на много учители и работещи в сферата на образованието, но с постепенна и стратегически планирана промяна тя може да се превърне в масова практика, която само ще е от полза за българските ученици.

- Какви перспективи ще даде дигиталното образование на българските ученици?

- Надявам се, че училището на бъдещето ще е факт съвсем скоро. Учениците ще се обучават с помощта на видео клипове, уебдокументи, аудио и видео подкастове, интерактивни изображения, достъпни през интернет връзка. Дигитализацията ще улесни дистанционното обучение, в което деца от цялата страна ще имат достъп до специализиран или любим учител. Интерактивното обучение увеличава активността на учениците в класната стая, превръща ги в търсещи и избиращи хора, ще ги направи по-конкурентоспособни в бъдеще и много по-успешни професионалисти във всяка една област.

Въпросът не е дали образованието ще се промени, а кога. Колкото по-скоро стане това, толкова повече шанс има за нашите деца да се приспособят към бързо променящия се свят и икономика. Тук не става въпрос само за IT специалисти или математици. Дигиталното образование

създава активни

и мислещи

лекари, учители,

артисти, инженери, адвокати.

- Технологичните компании предлагат редица възможности за въвеждане на дигитално обучение в класната стая. Технологиите ли са най-важният фактор за развитието му?

- Технологиите са базата, която ние осигуряваме за по-интерактивно и съответно – по-качествено образование. Свързаност на учители с учители и деца с учители, достъп до облачно съдържание, безброй възможности за създаване на съдържание от самите учители и деца. И всичко това – в една сигурна и безопасна за децата интернет среда. Предлагаме решения от А до Я – не само за училището, но и по-важно – за учителите. Осигуряваме технически възможности за достъп до облачно съдържание и до образователни уебплатформи, които биха улеснили всеки един урок.

успешни, младите

трябва да са

дигитално грамотни

VIVACOM е надежден партньор на всяко училище, което има желание да развива базата за дигитално обучение и да създава адекватни на новото време условия за своите ученици. Можем да помогнем в много отношения – с оценка на ситуацията, със съвет, с ефективни предложения в отговор на нуждите на училището, с цялостни решения.

- Казвате, че дигитализацията води до по-качествено образование. Защо?

- Технологичният напредък в образованието ще повлияе положително върху качеството на образованието, като осигури на учителите разнообразни начини да преподават учебния материал, да направят уроците интересни и интерактивни и да ползват допълнително съдържание и тестове. Технологиите могат да превърнат класната стая в напълно нов свят, изпълнен с интерактивни решения за обучение и проверка на знанията.

Всяко дете може

да се развива със

свое собствено темпо,

а изпитването може да се превърне в игра, намалявайки стреса в училище.

- Как компанията инвестира в българското образование?

- Компанията ни води постоянна и целенасочена политика за инвестиране в образованието. Подкрепяме няколко различни инициативи и проекти, насочени към децата във всяка възраст и етап на образователната система. Ето например и двете ни големи платформи за онлайн обучение – VivaCognita и VivaHistory, са насочени към средното образование. VIVACognita е проект, подпомагащ иновативно преподаване на математика и информатика в училищата, осъществяван вече четвърта година съвместно с Института по математика и информатика към БАН и Съюза на математиците в България. Онлайн платформата е с безплатен достъп за всички ученици в страната. VIVAHistory е уебсайт с видео съдържание на историческа тематика. Платформата е най-големият проект на сдружение “Българска история”, подкрепен от самото начало от VIVACOM. Сайтът има почти 300 видео материала за исторически събития и личности, както и за българския бит и култура. За да запали интереса на най-малките към българската история, има обособена специална секция с кратки анимационни филми, разказващи увлекателно за събития, постижения, забележителности, български празници и традиции. VIVACOM е и партньор на Професионалната гимназия за аудио, радио и телевизия “А.С. Попов”.

- Как привличате младите хора към новите технологии и вашия бизнес?

- Развиваме инициативи за студенти. Една от най-мащабните стажантски кампании в страната е на VIVACOM. Само за последните три години през стажантската програма са преминали близо 300 стажанти във всички дирекции, а 40% от тях остават на постоянна работа.

“Техническа академия” е друга наша инициатива, насочена към студентите за практическо обогатяване на техните знания и умения. Това е програма на компанията, която дава възможност на млади инженери да развият теоретичните си знания с практически ориентирани курсове, които не са включени в редовния план на обучение. Компанията ни инвестира в тази програма най-ценното - времето и експертизата на свои

ключови служители,

които водят тези

допълнителни курсове

А съвсем скоро предстои да стъпим и на следващото ниво – подкрепа и работа с млади, стартиращи компании, които имат нужда от реални високи технологии, през които да тестват продуктите си. Това ще бъде нашата техническа лаборатория, която предстои да бъде открита до края на годината.

Тя е моя лична кауза, защото дълбоко вярвам, че технологиите вече не са част от живота, а инфраструктура на модерния свят. Технологичната революция създава цяла една нова философия, основана на свързаността като концепция, и лично мен това бъдеще не ме плаши, а ме вдъхновява, защото, макар да звучи парадоксално, мисля, че именно правилното разбиране и използване на новите технологии ще направят света по-хуманен.

CV

* Има повече от 20 години опит в сферата на телекомуникациите

* Към VIVACOM се присъединява през 2006 г. като старши проектен мениджър във “Вивател”, а след сливането с БТК ръководи направление “Планиране на достъп и пренос”.

* В периода септември 2011 г. - октомври 2013 г. ръководи оперативната дейност в Алкател Лусент България. След присъединяването на служителите от “Алкател Лусент България” към VIVACOM в началото на 2014 г. той в качеството си на директор продължава да ръководи дейността по експлоатация и поддръжка на мрежата.

* Главен технически директор на VIVACOM е от ноември 2015 г.

* Завършил е Техническия университет София, специалност “Телекомуникации”

* Има магистърска степен по управление от Американския университет в Благоевград

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • За кожата на един крадец - лични сметки за уреждане

    Случаят с пребития рецидивист от врачанско село е показателен, защото на хората явно им е писнало да ги ограбват посред бял ден, а ред и сигурност да няма. И точно затова, вместо да разчитат на органите на реда, са взели нещата в свои ръце - подготвили капан за крадеца и когато го заловили, му отмъстили по най-варварски начин,
  • Антиваксърите ходят по плоската Земя и ги е страх да не паднат от ръба

    “Преди 1500 години всеки е знаел, че Земята е центърът на Вселената. Преди 500 години всеки е знаел, че Земята е плоска. А преди 15 минути ти мислеше, че хората сме сами на тази планета. Представи си какво ще знаеш утре.” Репликата е произнесена от агент Кей (Томи Лий Джоунс) към неговото протеже Джей (Уил Смит) в хитовия филм от 1997 г.