Д-р Елеонора Лилова: 20 000 деца са потърсили помощ на горещия ни телефон за 4 месеца

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6892207 www.24chasa.bg
Д-р Елеонора Лилова СНИМКА: Пиер Петров

Тревожни родители и учители отглеждат тревожно младо поколение.  Ниското заплащане води до голямо текучество в социалния сектор, казва председателят на Държавната агенция за закрила на детето

- Г-жо Лилова, предишният председател на Държавната агенция за закрила на детето си отиде заради скандалните разкрития за насилия в дома за деца с увреждания “Хризантема” в Габрово. Какво е положението там в момента?

- В началото на април бях там. Запознах се лично с условията в центъра, в който живеят децата. В края на април извършихме още една проверка. В хода им проследихме изпълнението на всички задължителни предписания. Те бяха 6 в първата проверка. Реално там има промяна в живота на децата. Има назначен нов временно изпълняващ длъжността ръководител. Актуализирани са правилата, процедурите за действие в различни ситуации от ежедневието на децата. Персоналът и децата се подпомагат от неправителствените организации “Национална мрежа за децата” и “Дете и пространство” като супервизия и обучения. Посещават ги детски психиатър и педиатър. Кметът Таня Христова също следи какво се случва в центъра, както и отдел “Закрила на детето” в Габрово. Работата с хора е изключително натоварена в сектора на социалните услуги. Ниско е заплащането, затова има текучество в центровете. Необходима е политика за увеличаване на доходите на социалните работници и детегледачите. Така професията ще стане по-желана, ще има и устойчивост. С това текучество проверките ни трябва да са постоянни. Проверяваме тематично всички 279 центъра за настаняване от семеен тип. До есента ще приключим. Екипът на агенцията ни е много малък.

Разполагаме

само с 30

инспектори в

цялата страна

На всяка проверка ходят по двама души.

- Открихте ли нарушения?

- Всяка проверка показва, че има нещо, което може да се подобри. Затова и пишем предписания. Различно е. На места имаме предписания по отношение на ръководителите, на други - по отношение на самото отглеждане на децата. Добре е също да показваме добрите практики.

- Одобрихте пощенската кутия срещу агресията на 119-о училище в София, какви други мерки трябва да се вземат срещу агресивните прояви в училище?

- Занесох пощенска кутия и в езиковата гимназия във Враца, за да популяризираме тази практика. Мерките не трябва да спират. Всички трябва да сме в единство в борбата си с агресивните прояви, всички институции трябва да са ангажирани. Не може да кажем, че само училището или само държавната агенция биха могли да постигнат нещо. Всички, ангажирани в обучението, възпитанието и въобще в отглеждането и социализацията на децата, трябва да полагаме общи усилия, за да създадем активна политика за превенция на рисковете.

- Нещо конкретно имате ли предвид?

- По-добра комуникация. Когато проблемът се премълчава, той натрупва още негативни емоции и след време става още по-голям. Проблемът трябва да се решава, докато е в зародиш. Трябва да се повиши информираността на всички. Трябва да се докладва, когато се усети, че има нужда от намеса при недобри взаимоотношения или при някакъв емоционален стрес при децата.

- От какво децата в момента са най-застрашени?

- Много опасности крие глобалната мрежа. Застрашени са от липсата на адекватна комуникация с родителите и близките, които са много ангажирани, за да чуят техните проблеми.

Застрашени са най-вече от това, че живеем като че ли без правила. Позабравихме етичните норми. Липсва добрият пример на възпитание, на култура. Ние, възрастните, сме нетолерантни, затова децата са натоварени. Те растат в несигурност, тревожат се за нетипични за детското съзнание проблеми. Тревожни родители и учители отглеждат тревожно младо поколение.

- Отскоро поехте Държавната агенция за закрила на детето, какво основно искате да постигнете?

- От 3 месеца разпознавам проблемите от друго ниво, защото ги познавам от позицията си на директор на училище, виждала съм ги на терен. Първото нещо, което забелязах, когато встъпих в длъжност, беше една разединеност по отношение както на институциите, така и на неправителствените организации към институциите. Обществото се чувства несигурно по отношение на държавната политика. Иска ми се да обединя усилията на всички отговорни институции, за да постигнем единство в действията си по посока гарантиране на спазването на правата на детето. Противопоставянето, обвиненията, че едни действат повече, а други бездействат просто трябва да се прекрати. Трябва да се обединим и да гледаме в една посока, затова заработихме по-тясно с неправителствения сектор. Създадохме консултативен съвет към председателя на ДАЗД с подкрепата на вицепремиера Валери Симеонов.

В съвета поканихме авторитетни личности, които са доказали своя опит в работата с деца. Съветът е отворен според темите, които ще обсъждаме. Работим по информационна кампания за правата на децата “С теб съм”. Отпечатали сме постери на достъпен език. Ще ги получат всички детски градини, училища и центрове, в които се работи с деца. Работим по различни проекти - за защита на правата на децата в дигиталната ера и защита от рискове в мрежата.

На 1 юни ще правим събитие за децата и интернет. То ще е в бившата зала “Фестивална” в 17 часа. Поканили сме любимци на децата от влогърските организации, които имат около милион абонати. Ще участва и ГДБОП. Ще има и хип-хоп групи.

- За какво ви търсят напоследък децата на горещата телефонна линия?

- На националната телефонна линия 116 111 до началото на май има над 20 000 обаждания. Много сигнали обработваме. Дневно някой път са 20, друг път - 40 и 50.

Нашите служители трябва да уточнят дали става дума за реален проблем, какъв специалист е необходимо да помогне. Повечето случаи са за физическо насилие, за тормоз в семейството или между приятели. Децата някой път се притесняват дали нещо не се е случило с тяхното тяло, защото не са им обяснили биологичните промени, които настъпват с възрастта. Посетих службата, запознавам се с протоколите и сигналите.

- Какво прави ДАЗД за децата на бежанците?

- Работим заедно с Държавната агенция за бежанците и АСП. Към Агенцията за социално подпомагане са отделите за закрила. Имаме разработен пилотен проект с Държавната агенция за бежанците и БЧК.

Ще създадем

специализиран

център за

непридружени

деца,

в който да се предоставят качествени грижи. Срокът е 2-годишен. Ще се търси сграда, която да се ремонтира и пригоди за тези нужди.

В центъра децата ще престояват от 3 до 6 месеца, докато се уточнят техният статут и какви мерки за закрила да се предприемат.

CV

- Притежава магистърски степени по педагогика, социология и мениджмънт на образованието от Софийския университет

- Доктор е по управление на образованието от Пловдивския университет

- Притежава допълнителна професионална квалификация по психология и специализирана подготовка за заемане на длъжността педагогически съветник

- Започва професионалния си път като начален учител и учител по английски език

- Има управленски опит като директор на две общински училища в София

- Участвала в специализации, квалификационни курсове и обмяна на опит във Великобритания, Унгария, Полша, Италия и др.

- Владее руски и английски език

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • 40 години чакане за национална детска болница стигат

    Добра новина е, че след 40-годишно чакане ще стартира проектът за строеж на национална детска болница. През всичките тези десетилетия е имало политически консенсус за педиатрията, но явно е трябвало някой реално да поеме ангажимент това да се случи. И този човек е здравният министър Кирил Ананиев. Има шансове чаканата детска болница да отвори до
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,