Д-р Елеонора Лилова: 20 000 деца са потърсили помощ на горещия ни телефон за 4 месеца

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6892207 www.24chasa.bg
Д-р Елеонора Лилова СНИМКА: Пиер Петров

Тревожни родители и учители отглеждат тревожно младо поколение.  Ниското заплащане води до голямо текучество в социалния сектор, казва председателят на Държавната агенция за закрила на детето

- Г-жо Лилова, предишният председател на Държавната агенция за закрила на детето си отиде заради скандалните разкрития за насилия в дома за деца с увреждания “Хризантема” в Габрово. Какво е положението там в момента?

- В началото на април бях там. Запознах се лично с условията в центъра, в който живеят децата. В края на април извършихме още една проверка. В хода им проследихме изпълнението на всички задължителни предписания. Те бяха 6 в първата проверка. Реално там има промяна в живота на децата. Има назначен нов временно изпълняващ длъжността ръководител. Актуализирани са правилата, процедурите за действие в различни ситуации от ежедневието на децата. Персоналът и децата се подпомагат от неправителствените организации “Национална мрежа за децата” и “Дете и пространство” като супервизия и обучения. Посещават ги детски психиатър и педиатър. Кметът Таня Христова също следи какво се случва в центъра, както и отдел “Закрила на детето” в Габрово. Работата с хора е изключително натоварена в сектора на социалните услуги. Ниско е заплащането, затова има текучество в центровете. Необходима е политика за увеличаване на доходите на социалните работници и детегледачите. Така професията ще стане по-желана, ще има и устойчивост. С това текучество проверките ни трябва да са постоянни. Проверяваме тематично всички 279 центъра за настаняване от семеен тип. До есента ще приключим. Екипът на агенцията ни е много малък.

Разполагаме

само с 30

инспектори в

цялата страна

На всяка проверка ходят по двама души.

- Открихте ли нарушения?

- Всяка проверка показва, че има нещо, което може да се подобри. Затова и пишем предписания. Различно е. На места имаме предписания по отношение на ръководителите, на други - по отношение на самото отглеждане на децата. Добре е също да показваме добрите практики.

- Одобрихте пощенската кутия срещу агресията на 119-о училище в София, какви други мерки трябва да се вземат срещу агресивните прояви в училище?

- Занесох пощенска кутия и в езиковата гимназия във Враца, за да популяризираме тази практика. Мерките не трябва да спират. Всички трябва да сме в единство в борбата си с агресивните прояви, всички институции трябва да са ангажирани. Не може да кажем, че само училището или само държавната агенция биха могли да постигнат нещо. Всички, ангажирани в обучението, възпитанието и въобще в отглеждането и социализацията на децата, трябва да полагаме общи усилия, за да създадем активна политика за превенция на рисковете.

- Нещо конкретно имате ли предвид?

- По-добра комуникация. Когато проблемът се премълчава, той натрупва още негативни емоции и след време става още по-голям. Проблемът трябва да се решава, докато е в зародиш. Трябва да се повиши информираността на всички. Трябва да се докладва, когато се усети, че има нужда от намеса при недобри взаимоотношения или при някакъв емоционален стрес при децата.

- От какво децата в момента са най-застрашени?

- Много опасности крие глобалната мрежа. Застрашени са от липсата на адекватна комуникация с родителите и близките, които са много ангажирани, за да чуят техните проблеми.

Застрашени са най-вече от това, че живеем като че ли без правила. Позабравихме етичните норми. Липсва добрият пример на възпитание, на култура. Ние, възрастните, сме нетолерантни, затова децата са натоварени. Те растат в несигурност, тревожат се за нетипични за детското съзнание проблеми. Тревожни родители и учители отглеждат тревожно младо поколение.

- Отскоро поехте Държавната агенция за закрила на детето, какво основно искате да постигнете?

- От 3 месеца разпознавам проблемите от друго ниво, защото ги познавам от позицията си на директор на училище, виждала съм ги на терен. Първото нещо, което забелязах, когато встъпих в длъжност, беше една разединеност по отношение както на институциите, така и на неправителствените организации към институциите. Обществото се чувства несигурно по отношение на държавната политика. Иска ми се да обединя усилията на всички отговорни институции, за да постигнем единство в действията си по посока гарантиране на спазването на правата на детето. Противопоставянето, обвиненията, че едни действат повече, а други бездействат просто трябва да се прекрати. Трябва да се обединим и да гледаме в една посока, затова заработихме по-тясно с неправителствения сектор. Създадохме консултативен съвет към председателя на ДАЗД с подкрепата на вицепремиера Валери Симеонов.

В съвета поканихме авторитетни личности, които са доказали своя опит в работата с деца. Съветът е отворен според темите, които ще обсъждаме. Работим по информационна кампания за правата на децата “С теб съм”. Отпечатали сме постери на достъпен език. Ще ги получат всички детски градини, училища и центрове, в които се работи с деца. Работим по различни проекти - за защита на правата на децата в дигиталната ера и защита от рискове в мрежата.

На 1 юни ще правим събитие за децата и интернет. То ще е в бившата зала “Фестивална” в 17 часа. Поканили сме любимци на децата от влогърските организации, които имат около милион абонати. Ще участва и ГДБОП. Ще има и хип-хоп групи.

- За какво ви търсят напоследък децата на горещата телефонна линия?

- На националната телефонна линия 116 111 до началото на май има над 20 000 обаждания. Много сигнали обработваме. Дневно някой път са 20, друг път - 40 и 50.

Нашите служители трябва да уточнят дали става дума за реален проблем, какъв специалист е необходимо да помогне. Повечето случаи са за физическо насилие, за тормоз в семейството или между приятели. Децата някой път се притесняват дали нещо не се е случило с тяхното тяло, защото не са им обяснили биологичните промени, които настъпват с възрастта. Посетих службата, запознавам се с протоколите и сигналите.

- Какво прави ДАЗД за децата на бежанците?

- Работим заедно с Държавната агенция за бежанците и АСП. Към Агенцията за социално подпомагане са отделите за закрила. Имаме разработен пилотен проект с Държавната агенция за бежанците и БЧК.

Ще създадем

специализиран

център за

непридружени

деца,

в който да се предоставят качествени грижи. Срокът е 2-годишен. Ще се търси сграда, която да се ремонтира и пригоди за тези нужди.

В центъра децата ще престояват от 3 до 6 месеца, докато се уточнят техният статут и какви мерки за закрила да се предприемат.

CV

- Притежава магистърски степени по педагогика, социология и мениджмънт на образованието от Софийския университет

- Доктор е по управление на образованието от Пловдивския университет

- Притежава допълнителна професионална квалификация по психология и специализирана подготовка за заемане на длъжността педагогически съветник

- Започва професионалния си път като начален учител и учител по английски език

- Има управленски опит като директор на две общински училища в София

- Участвала в специализации, квалификационни курсове и обмяна на опит във Великобритания, Унгария, Полша, Италия и др.

- Владее руски и английски език

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • За кожата на един крадец - лични сметки за уреждане

    Случаят с пребития рецидивист от врачанско село е показателен, защото на хората явно им е писнало да ги ограбват посред бял ден, а ред и сигурност да няма. И точно затова, вместо да разчитат на органите на реда, са взели нещата в свои ръце - подготвили капан за крадеца и когато го заловили, му отмъстили по най-варварски начин,
  • Антиваксърите ходят по плоската Земя и ги е страх да не паднат от ръба

    “Преди 1500 години всеки е знаел, че Земята е центърът на Вселената. Преди 500 години всеки е знаел, че Земята е плоска. А преди 15 минути ти мислеше, че хората сме сами на тази планета. Представи си какво ще знаеш утре.” Репликата е произнесена от агент Кей (Томи Лий Джоунс) към неговото протеже Джей (Уил Смит) в хитовия филм от 1997 г.