Андрей Арнаудов: Можем да създадем единен шоубизнес пазар България - Македония

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6893618 www.24chasa.bg
Андрей Арнаудов

Ще кръстя сина си Васил на второто голямо кръщене през октомври, казва тв продуцентът

- Г-н Арнаудов, как Васил Найденов се съгласи да участва в турнето One Love Tour, което организирате за втора поредна година?

- Оказа се, че баща му има корени от Македония. Поне около 30% от българите, както и аз по бащина линия, имаме корени от Егейска или Вардарска Македония. Нашите предци не са дошли по добри причини в сегашна България, а или след Илинденско-Преображенското въстание, или след Балканските войни, или след Първата или Втората световна война. Но ние имаме тази генна памет, носим я в себе си.

Целта на One Love Tour е по хубав, позитивен начин да възстановим връзката между България и Македония, защото тя е изкуствено скъсвана в продължение на 100 години.

Всъщност тръгнахме преди политиците. Когато започнахме да правим One Love Tour през 2017 г., нямаше още договор за добросъседство между България и Македония. Започнахме 2-3 месеца по-рано и тогава нашата идея изглеждаше причудлива. Днес вече чукаме на отворени врати.

Тази година обаче организираме не турне, а фестивал за всички поколения, с всички жанрове музика и много различни изкуства. За разлика от първата година, когато бяха арендби концерти и почти навсякъде с билети, сега 12-часовият фестивал ще е напълно безплатен. Ще е в 9 града - 5 в България и 4 в Македония, и в него ще има всичко - от детски състави - музикални или куклен театър, през фолклор, арендби, джаз, поп, изпълнители от по-старото поколение. Ще има улица на занаятите, а в българските градове гостите ще могат да се включат в част от игрите, познати от “Фермата”. В тях ще участват и много от знаковите лица на трите сезона. Всичко това ни води към традициите и паметта.

Стартът на фестивала е на 16 юни в Скопие. Васил Найденов е голямата ни звезда в София на 30 юни, където ще е второто събитие. С него сме приятели от много години и сме му благодарни, че той ще бъде част от фестивала. Той

отдавна не е пял в

центъра на София

със свободен вход

на голямо пространство, каквото е Южният парк.

- На откриването в Скопие ще бъде един много интересен мъж, който не е нито артист, нито певец. Поканили сте македонският премиер Зоран Заев. Как се случи това?

- Горди сме, защото външното министерство, което ни е партньор специално за събитието в Скопие на 16 юни, само̀ ни потърси. Много благодаря на министър Екатерина Захариева, че сами оцениха това, което правим. Реално фестивалът в Скопие е част и от официалните събития по европредседателството на България. Още повече че там акцентът са Западните Балкани.

Зоран Заев, който така или иначе много ни помага, е изключително модерен и мъдър политик и ясно оценява колко важно и позитивно е това, което правим. И колко е американско в хубавия смисъл на това определение. Аз не съм голям американофил, но много можем да се учим как на Запад шоубизнесът успява да събаря бариери. Това правим и ние с One Love Tour. На 16 юни в Скопие освен македонския премиер и външния ни министър сме поканили и има голяма вероятност нашият премиер Бойко Борисов също да е там. Ще бъдат и кметът на Скопие или някой от заместниците му, партньор ни е и Министерството на културата на Македония.

- Защо правите този фестивал?

- Отговорите са два. Първият е емоционалният, че наистина имам чувството, че изпълнявам дълг към баща ми и фамилията ми. Затова тази година и половина, която измина, коства големи усилия, включително и финансови, за “Междинна станция”.

Прагматичната, чисто продуцентска причина е, че вярвам, че ще успеем да създадем единен шоубизнес пазар между България и Македония. Толкова сме малки, че имаме нужда от простори и да излизаме навън. С тях имаме шанса да говорим език, който е много близък, и да се разбираме. Това ни дава възможност българските артисти да станат популярни в Македония, там да слушат българска музика, македонските артисти да станат популярни тук, както се случва със “Слаткаристика”. Марко Слаткаря вече има участия у нас.

Искаме отново да почнем да правим заедно сериали и предавания. Казвам отново, защото през 2009 г. благодарение на Би Ти Ви и А1 - една телевизия, която вече не съществува в Македония, направихме “Мюзик айдъл 3”, което беше българо-македонско издание.

След това нещата се забавиха със 7-8 години по много причини, но приятелството ни със Саня Николич остана. Тя ни е партньор и до днес от македонска страна с компанията си “Иноватива”. Във фестивала освен Криско, “Ъпсурт” и “Слаткаристика”, които участваха в първото турне, ще се включат още Влатко Стефановски, Графа, Стефан Вълдобрев, Деси Добрева, ансамбъл “Българе”, “Оратница”, “Бон-Бон” и много други.

Сега е моментът за пореден път да благодаря на двама души, без които нямаше да се справя. Това са Николай Вълканов, чиято компания 2 години е генерален спонсор на фестивала, и нашият приятел Радослав Точев, с когото мислим по един и същ начин по отношение на Македония.

- Преди време бяхте казали пред “24 часа”, че имате политически амбиции, но по-скоро чакахте да му дойде времето. Дойде ли това време, ДНК (Движение за национална кауза) ще се превърне ли в партия?

- С годините помъдрявам малко и си мисля, че си чеша крастата по косвени начини. Не знам дали някога ще стигна до политиката, но имам отношение.

ДНК си е неправителствена организация. През октомври ще направим второ национално кръщене и хората, които вече се записват, скоро ще надминат броя на миналогодишните. А има още 3 месеца за записване. ДНК се опитва да търси различни начини за решаване на демографската криза. Именно това е нашата кауза. Направихме социологическо проучване сред семействата, участвали вече в кръщенето, какво трябва да се промени в средата и законодателството.

- Какво показва изследването ви, какво искат хората?

- Нямат толкова изисквания към държавата, колкото към бизнеса и заобикалящата ги среда.

Искат гъвкаво

работно време,

повече привилегии и права от работодателите за младите майки и изобщо за младите родители. Другите им изисквания в голяма степен са към градската среда. Участниците в анкетата са предимно хора със средно и висше образование от средната класа у нас. Насочено към държавата беше само едно леко чувство за несправедливост, че ако работиш и имаш доходи, не получаваш детски.

Отделно от това правим мултимедийна платформа, също насочена към преодоляване на демографската криза.

- Какво представлява тя?

- Bulgaria Wants You е платформа, насочена към българите по света - към новата емиграция от последните 30 години, както и към българите от традиционната диаспора в Молдова, Украйна, Източна Сърбия и Македония. Те са склонни да дойдат у нас, защото живеят в страни с по-нисък стандарт. Искаме чрез тази платформа да им даваме актуална информация за възможностите, които България им предоставя, за да се върнат - предложения за работа, лично асистентство за адаптирането им в страната, всякаква информация, която им е нужна. Искаме да я направим заедно с големите работодателски организации.

Има два интересни факта, свързани с демографията. Историческият факт е, че от робството българите са излезли около 6 млн. души, а гърците и сърбите - по около 3 млн. Днес българите са 7 млн., гърците са 11 млн., а сърбите - 8 млн.

Другият интересен факт е, че в Англия - не в Обединеното кралство, на 120 хил. кв. км живеят 44 млн. души, у нас на 111 хил. кв. км живеят 7 млн. И на всичко отгоре като климат тука е доста по-приятно за живот. Така че ако не направим нещо за страната си, някой ще дойде.

- Малкият Васил - новороденият ви син, къде ще бъде кръстен?

- Да е жив и здрав, ще бъде кръстен в голямото кръщене, което ще е през октомври. Не може да каниш другите хора да направят нещо, което самият ти не би направил.

- Кои ще са кръстници?

- Да не говорим още за това, че е лично, но изборът ни няма да е голяма изненада.

- Как се чувствате, вече сте татко?

- Цялата тази емоция и чувствата, които са ме обзели, нямат аналог. Знаех, че ще бъде много хубаво, но когато приятелите около мен говореха, не можех да разбера какво точно имат предвид. Но ето сега нямам търпение да приключа работата си, да се прибера вкъщи и да го видя.

- Какво правите вкъщи, помагате ли?

- Гушкам го, говоря си с него. Правя нещата, които ми се струва, че един баща трябва да прави. Играя си. А пък сериозните неща ги върши майка му - грижата за бебето. Не е за вярване как едно малко човече, което реално още не прави никакви движения, кара целия свят да се върти около него. Аз съм асистент, когато има нужда от мен, наблюдател и аниматор.

За мен е голяма радост и това, че го кръстихме на баща ми.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Искаме си еврото! Ето защо

    Ако България влезе в чакалнята на еврозоната още през юли тази година заради “отличната си икономическа форма”, това може да се окаже изпреварване на най-добрите прогнози с цели 2 години. Защо това е добра новина за онези, които държат България да стане по-бързо част от еврозоната? Първо, защото и ние ще се присъединим към онези 340 милиона
  • Антиваксърите ходят по плоската Земя и ги е страх да не паднат от ръба

    “Преди 1500 години всеки е знаел, че Земята е центърът на Вселената. Преди 500 години всеки е знаел, че Земята е плоска. А преди 15 минути ти мислеше, че хората сме сами на тази планета. Представи си какво ще знаеш утре.” Репликата е произнесена от агент Кей (Томи Лий Джоунс) към неговото протеже Джей (Уил Смит) в хитовия филм от 1997 г.