Проф. Теньо Попминчев от университета в Сан Диего: Очаквам първия си докторант от България

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6893643 www.24chasa.bg
Проф. Теньо Попминчев (вдясно) с учителя си по физика Теодосий Теодосиев СНИМКИ: Ваньо Стоилов

Разликата между трудно и невъзможно е само малко

време, смята 41-годишният физик, обявен за един

от десетте най-перспективни млади учени в света

Професорът по физика от университета в Сан Диего, Калифорния, САЩ, проф. Теньо Попминчев и дългогодишният хореограф и ръководител на ансамбъл “Арсенал” Христо Стоянов бяха обявени в петък за почетни граждани на Казанлък. По този повод проф. Попминчев дойде за няколко часа в родния си град, но обеща след 15 юни да бъде по-често в Европа..

Той е роден през 1977 г. От 2003 г. започва работа в института JILA към Колорадския университет в Боулдър, САЩ, който е световен лидер по атомна, молекулярна и оптична физика. През 2016 г. българинът попадна сред десетте най-обещаващи учени в света в класация на авторитетното научнопопулярно списание Science News. През октомври същата година “24 часа” публикува интервю с проф. Теньо Попминчев, в което той разказа за своите научни търсения и открития, включително и за “швейцарското си ножче”.

- Проф. Попминчев, миналата година получихте от Европейския фонд за научни изследвания 1,5 милиона евро. Започна ли работата по този проект, който трябва да се реализира във Виена?

- Вече изпълняваме този проект в Института по фотоника към Техническия университет във Виена, това е

един от най-престижните

проекти за млади учени от

Европа в областта на

рентгеновите лазери

Строим и нови лаборатории. Вече имаме по един аспирант в Европа и в Америка, които да ръководят докторантите. Опитвам се да привлека и брат си Димитър Попминчев, който също има успешна научна кариера в Америка.

- Има ли българи сред вашите ученици?

- Не, повечето ми студенти в САЩ в момента са китайци, те завладяват постепенно Сан Диего.

Но с удоволствие бих приел докторант от България - все едно в САЩ или във Виена. На младите хора искам да кажа, че няма невъзможни неща. За мен търпението е долното “до” на успеха, то е в основата му. Разликата между трудно и невъзможно е само малко време.

- Вашият първи учител по физика Теодосий Теодосиев неотдавна в интервю за “24 часа” каза, че вие имате най-голям шанс един ден да сте първият българин, заслужил Нобелова награда за физика, а осмокласникът от Казанлък Александър Проданов вече върви по вашите стъпки. Дори решавал задачите по физика наравно със студентите от Сан Диего.

- Първо, искам да благодаря на моя учител Теодосий Теодосиев, защото разбрах, че той заедно с професора ми по физика от Софийския университет Иван Бъчваров са ме номинирали за почетен гражданин на Казанлък.

Заедно с учителя Теодосиев ние вече организирахме олимпиада по физика на два континента - тук и в Америка. Което той приви тук, в школата си, аз го правя в САЩ.

Българските ученици

изглеждат по-умни от

американските, но за

успех е необходим

не само ум,

а и други подходящи фактори. А дали Александър може да стане мой докторант - защо не

- Преди време цял свят заговори за вашето “швейцарско ножче” от светлина - рентгенови лазери с произволни класически и квантовомеханични свойства, които се очаква да бъдат инструмент за нови открития. Докъде стигнахте?

- То е нещо повече от лазер. В началото бяхме щастливи да видим лазерна светлина в рентгеновия спектър, но се оказва, че може да манипулираме не само класическите свойства на светлината, но и квантовите ѝ свойства и на дадения момент можем наистина да говорим за едно “швейцарско ножче” от светлина. С него можем да изгребваме материалите на ХХI век.

Практическото приложение на това откритие по-скоро е свързано с полупроводниковите индустрии - с него се правят снимки на чипове, на микропроцесори, установяват се дефекти. Това са първите му приложения. Следващите са снимки на свръхбързи процеси и свръхмалки пространствени скали, с други думи -

можем да снимаме

едновременно във

времето и пространството

най-бързите процеси

А най-бързо е движението на електрона извън ядрото на атома. Фактически това “ножче" е нещо като камерата на нашите фотоапарати, но е толкова бърза, че електронът е практически неподвижен в сравнение със скоростта на тази светкавица.

- А кога хората ще спрат времето?

- Времето е относително във физиката, въпреки че имам побелели коси.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Мерките срещу чумата по свинете не са прекалени

    Забрана за фермерски пазари, отстрел на животни, умъртвяване на здрави прасета, дезинфекционни пунктове. Вероятно за някои тези мерки срещу африканската чума по свинете изглеждат прекалени. Но не са и причината е съвсем ясна - срещу заболяването лек няма. Единственият начин да се пресече е да се убиват животни, колкото и нехуманно да звучи.
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в