Папата е социалист и антимафиот

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6896946 www.24chasa.bg

За политическите изяви на папа Франциск

Папа Франциск пак се зае да спасява света – онзи ден призова жителите на град Остия да се откажат от “омертата” и да изпеят каквото знаят на полицията.

Остия е мафиотска крепост на около 30 километра от Рим и явно властите не могат да се справят без помощ ивише. “Исус иска да паднат стените на безразличието и омертата, железните решетки на потисничеството и арогантността да бъдат разкъсани и да се разчисти пътят за справедливостта, доброто и законността.”

Както е известно, омертата е законът за мълчанието, въведен от сицилианската мафия още в ХVIII век. Произлиза от думата umilta, което ще рече скромност и смирение, едно от първите християнски достойнства.

Това качество определено липсва на българската мафия, която обича да парадира с майбани, ламборхинита и силиконови кукли. Липсва ѝ сдържаният елегантен стил на Ал Пачино от “Кръстникът”, бих казал аз.

Не за пръв път папа Франциск вдига глас срещу италианската мафия. Още през 2014 г. той предупреди престъпните босове, че ще завършат в ада, ако не се откажат от “окървавените пари и власт”.

“Все още имате време да избегнете ада,

- каза той. – Това ви очаква, ако продължите по този път. Вие имате баща и майка. Помислете за тях. Поплачете малко и се поправете.”

През март тази година папата

каза на

мафиотите, че те

“носят смъртта

в душите си”

Говорейки на площад “Свети Петър”, той обяви мафиотите за “фалшиви християни”, които се правят на благочестиви, но ще завършат лошо. Както е известно, италианските мафиоти са много религиозни. Те редовно ходят на църква, кръщават децата си и посвещават тайните си церемонии на имената на светците. В светите празници религиозните шествия в Южна Италия често спират пред домовете на осъдените мафиоти и дори приветстват местния дон, като снижават пред него статуята на Мадоната.

С други думи, аржентинският папа, изглежда, влиза в конфликт с италианската традиция. Отлъчвайки мафията от църквата, на практика той отменя народните обичаи. Как може да унижаваш Мадоната пред човек, чиято душа е осъдена да се пържи в ада?

От друга страна,

папа Франциск,

изглежда, не

вярва в ада

Пак през март един италиански журналист го попита къде отиват лошите души. Папата отговори: “Не ги наказват. Тези, които се разкаят, получават прошката на Бог и заемат мястото си сред тези, които Го почитат; но тези, които не се разкаят и не може да им бъде простено, изчезват. Адът не съществува, но изчезването на душите съществува.”

Ватиканът се скъса да опровергава публикацията, но съмненията останаха. Има ли ад, или не? И ако няма ад, има ли рай?

През април т. г. католическата догма бе подложена на ново изпитание. По време на среща с деца едно момче го попита дали баща му сега е в рая, или в ада. Човекът бил атеист, но иначе бил добър баща, кръстил децата си. “Баща ти имаше добро сърце – отговори му папата. - Бог е този, който казва кой отива в рая… Бог със сигурност е бил горд с баща ти, защото по-лесно е да кръстиш децата си, ако си вярващ, отколкото ако не си вярващ. Това със сигурност е зарадвало много Бог.”

Мили думи, но през ХV-ХVI век заради тях обикновените вярващи щяха да горят на кладата. Няколко пъти папата се изказва на границата на вероотстъпничеството. През 2013 г., по време на служба: “Господ изкупи всички нас, всички нас, с Кръвта на Христос, не само католиците. Всички! Дори и атеистите. Всички! И тази кръв ни прави деца на Бога. Ние сме създадени деца по подобието на Бог и кръвта на Христос ни изкупи. И ние всички имаме дълг да правим добро. И тази повеля за всички да правят добро аз смятам, че е прекрасният път към мира… Ние трябва да се срещнем там, правейки добро. “Но аз не съм вярващ, отче, аз съм атеист!” Прави добро и ние ще се срещнем там.”

По-късно се наложи говорителят на Ватикана да обяснява, че папата не е имал предвид това, което е казал. Но пък през февруари 2017 г. той отново постави догмата на изпитание – заяви, че е

по-добре да си

атеист,

отколкото лош

християнин или

“лицемерен

католик”

По-късно Ватиканът публикува своята транскрипция на папските слова: “Но какво е скандал? Скандал е да говориш едно и да правиш друго; това е двойственият живот… “Аз съм ревностен католик, аз ходя на църква, аз принадлежа на тази общност, но животът ми не е християнски, не плащам на работниците си справедливи надници, експлоатирам хората, бизнесът ми е мръсен, пера пари…”

Двойствен живот. И толкова много християни са такива и тези хора скандализират другите. Колко пъти сме чували – всички ние, в квартала и по други места: “ако ще съм такъв католик, по-добре да съм атеист”. “Това е скандал. Ти рушиш. И това се случва всеки ден, достатъчно е да гледаме по телевизията или да четем вестниците…”

Оказа се, че

папата не е

съвсем атеист,

но от словата му излиза, че може би в душата си е социалист? В това послание той заклеймява лошите бизнесмени, които не плащат добри заплати на служителите си. А какво да кажем за тези наши работодатели, които изобщо не плащат заплатите?

Няколко пъти папата критикува алчността и покварата на капитала. През 2015 година той се обърна към Втората световна среща на народните движения в Боливия със следните думи:

“Щом капиталът стане идол и започне да насочва решенията на хората, щом алчността за пари започне да ръководи цялата социално-икономическа система, това съсипва обществото, това прокълва и заробва мъжете и жените, руши братството между хората, насъсква хората един срещу друг и както ясно виждаме, това дори подлага на риск нашия общ дом…”

Освен това

папата

анатемоса

икономическите

теории,

според които благата трябва да отива при бизнесмените, от където ще се “просмучат надолу” по икономическата стълба към средната класа и бедните. Тези възгледи дават израз на “недозряла и наивна вяра в добротата на тези, които притежават икономическата власт и в сакрализираното действие на преобладаващата икономическа система”.

Дали папата наистина е социалист? Няколко пъти той разяснява пред журналистите, че

не е марксист, а

следва учението

на Христа

Какви са делата Христови? Той сам дава на бедните и приканва богатите да правят същото. Освен това лекува болните безплатно – чисто социалистическа идея. Да не забравяме, че прогонва търговците от Храма.

През 2013 г. папата публикува документ от 84 страници, в който атакува необуздания капитализъм като “новата тирания”, критикува “правенето на идоли от парите” и призовава политиците да гарантират “почтена работа, образование и здравеопазване”.

Това може би не е марксизъм, но е много близо до социалдемокрацията и до учението на Исус Христос, Спасителя наш.

Амин.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Връщайте децата в училище, за добро е!

    Лош пример дава училището в Ботевград, в което при една проверка се оказа, че 57% от децата отсъстват от часовете. Това е прекалено висок процент, за да се очаква в края на годината какъвто и да било добър резултат. Представете си класна стая с 25 ученици, а на чиновете има-няма десет-единайсет деца.
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в