Каква е цената да се престориш, че ти си шофьорът вместо друг?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6902118 www.24chasa.bg

Подобни замествания съвсем не са безобидни,

не са и безнаказани. Много често се прикрива

пиян или употребил наркотици водач

Колкото и да е учудващо това често се прави. Особено когато двама души са в един автомобил и направят катастрофа.

Тогава в много от случаите не е трудно този, който не е карал, да се представи пред КАТ за шофьор.

Причините може да са много – например ако шофьорът е бил пиян или дрогиран. Много често мъжете поемат вината на жените. Така се демонстрира кавалерство и спечелват благодарност за дълго време. А ако жената е майка на децата на партньора или съпруга си, заместването се прави, защото обикновено майката е по-важна за децата и така си спестява евентуалните неприятни преживявания в полицията, прокуратурата, съда и понасянето на евентуалната отговорност.

Много по-рядък случай е този, който наблюдавахме при катастрофата до село Труд преди няколко дни, когато джип “Мазда” удари 2 коли пред себе си и причини сериозни наранявания на много хора. Маздата е ударила силно задницата на реното на Антоанета Тенева, съпруга ѝ и трите им деца. Съпругът ѝ Тенчо е шофирал, Антоанета е била до него, а трите им деца били отзад и, слава богу, със сложени колани – защото ударът бил точно точно там, където седели децата.

Съпругът е в болница, като първоначално не е можел да се движи. Големият 15- годишен син не е можел да си мърда ръцете. Другото дете - Минко, не е можело да си движи краката. Пострадалите са откарани в Окръжна болница – Пловдив. Трета кола също е участвала в катастрофата. Сериозно е пострадала и по-възрастна жена. Има счупени ребра и спукан далак. За късмет, отпред се е движила линейка, която е взела по-възрастната жена. Според първоначалното съобщение на полицията

мъж е

управлявал

колата и е бил

дрогиран

Водачът е на 27 години, тестван е и е отчетен положителен резултат за наркотици. Не е известно дали дозата на употребените наркотици е била потенциално опасна за шофирането. Наличието на много видове наркотици се установява и дни след употребата им.

Но по-късно се разбра, че мъжът, посочен от полицията като виновник за тежката катастрофа, няма нищо общо със станалото и е направил опит да прикрие младата шофьорка. Пострадалата Антоанета Тенева каза пред медиите: “Всички видяхме, че жена шофира въпросната кола, предизвикала катастрофата. В един момент слиза от таксито един момък, поема отговорността – вземат му се показания, кръвни проби, без дамата да поеме отговорност”.

Димитрина Шикова, чиято кола е ударена челно от джипа, разказа, че веднага след произшествието шофьорката на джипа се обърнала към нея с думите: “Моля ви, кажете, че не карах аз!”.

По-късно записи от камери потвърдиха думите им.

Два дни след инцидента пловдивската полиция обяви за национално издирване 27-годишната психоложка Антония Лукова, която предизвика тежката верижна катастрофа със 7 ранени.

Мнимият водач беше освободен от ареста.

Подобни замествания съвсем не са безобидни, не са и безнаказани. Много често се прикрива пиян или употребил наркотици водач. А такива водачи са изключително опасни за живота и здравето на пътуващите и възможността от прикриване създава в тях чувство, че могат да минат безнаказано.

Много е вероятно мнимият водач да е подписвал официални документи на Пътна полиция във връзка с инцидента, което може да доведе до документни престъпления.

При образувано досъдебно производство се дават неверни показания. Прикрива се и извършването на евентуално престъпление. Възможно е да се затрудни реализацията на обезщетение и получаването на застраховка, с което да се нанесат вреди на пострадалите. Много вероятно е наличието на едновременно извършени няколко престъпления да доведе прикриващия до затвора.

В отношенията между двама близки има и нещо благородно в това един мъж да поеме вината на партньорката си. Демонстрира се обич и самопожертвователност.

Но от гледна точка на интересите на обществото и на правото това е много опасно и всеки, който е забелязал такава подмяна, следва да сигнализира Пътната полиция или прокуратурата. Защото ако недай си боже той самият, децата или близките му пострадат, съвсем няма да му минават мисли за благородна постъпка.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • ЕС да затвори и вратичките за двойния стандарт

    Да, първият т.нар. пробив в битката с двойните стандарти може да влезе в графата с добрите новини. Европарламентът заставя производителите да не допускат значителни разлики в съставките и характеристиките на стоките от една и съща марка, които са за Западна и Източна Европа. Но точно с думата “значителни” някой е решил да приложи евтиния номер на
  • Светият синод: Защитата на детските права не означава омаловажаване на семейството

    В проекта за национална стратегия за детето липсват мерки за превенция на киберзависимост и информационна безопасност* СВЕТИЯТ синод подкрепя инициативата на Министерския съвет на България чрез усилията на експертите от Държавната агенция за закрила на детето да се разработи, предложи за обществено обсъждане и приеме от държавните институции