Ивайло Калфин: Таванът на пенсиите трябва да отпадне напълно

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6902214 www.24chasa.bg

Нинова иска да е Борисов, затова вече има само скандали, а не дебат за политика

- Г-н Калфин, какво става с избора на нов шеф на ОЛАФ, един от двата основни претенденти за който сте вие?

- Всички процедури са свършили, трябва да излезе решение на съвета и Европейската комисия да го определи. Тук процедурата е по-особена - генералният директор на ОЛАФ е със статут на генерален директор в комисията, но за разлика от всички останали директори, се иска съгласието на Европарламента и на държавите-членки. По най-неочакван начин при мен пролемът дойде от съвета, където българският постоянен представител се дистанцира демонстративно от канидатурата с обяснението, че България е председател на Съвета на ЕС и затова той не може да взема страна.

А преди 7 г. при аналогичен случай - белгийско председателство и белгийска канидатура, посланикът е много активен. Сега Димитър Цанчев направи това, което представителя ни в ООН Стефан Тафров направи при кандидатурата на Бокова.

Имах подкрепа от Бойко Борисов,

заявена много ясно,

но посланикът после показа на всички, че държавата не може да се ангажира с този кандидат. Дали го направи на собствена глава, не знам.

- Не говорихте ли лично с Борисов?

- Инфоримрах го три пъти поне, че не върви, така че знаеше, че има проблем.

- А да не би да е получил знак от Брюксел, че България няма шанс да поеме европейската служба по измамите? Имаме предистория с нея...

- Има много хора в европейските институции, които смятат, че ще е скандално българин да заеме тази позиция. Въпреки това от 76 кандидати след 1 г. различни интервюта попаднах в последните 4, а в ЕП и в Съвета съм в първите двама. Затова и толкова се бях запалил - да покажем, че няма затворени места, защо българин да не може.

Въпреки тукашните ни различия по някои теми, социалистите в ЕП организираха подкрепата ми, за което съм благодарен. Потърси ме и президнтът, поинтересува се докъде е стигнал процесът и предложи съдействие, докъдето се простират възможностите му.

- Не е ли в крайна сметка решаващо, ще финландският кандидат е десен?

- Нормално беше в парламента, където гласуват партийните групи, да е преди мен, имат мнозинство. Но има и политически аргументи да не е кандидатът на ЕНП. Няма друга държава, която да се държи така при подобна възможност, така че това е максималният и нелош резултат. Нямам ниско самочувствие в европейска среда.

- Специален съветник сте на комисаря по бюджета Йотингер, какво точно го съветвате?

- На фона на всички ротации в европейските институции се оказа, че имам уникален опит с бюджета на ЕС, тъй като съм работил по него от различни позици - като външен министър в Съвета, после бях докладчик на ЕП по бюджета. Познавам го много добре, механизмите, по които може да бъде стимулирана дискусията, така че това, което съветвам, е как без да се искат повече пари, да се използват по-ефективно възможностите. И другото, което много ми се иска да се случва - да се ангажират повече участници в този процес от националните парламенти, местните власти, така че да влияят върху вземането на решенията.

- Дайте пример как представители на България са повлияли върху разпределението на парите на Европа?

- И най-големите държави в ЕС не могат сами да наложат решения. Търсят се коалиции и българските представители се справят доста добре. При излизането на Великобритания и очакването за намаляване на европейския бюджет средствата, които комисията предлага за България, се запазват. Една от малкото такива страни сме, това означава, че

България стои добре,

успяваме да използваме аргументи.

- Запазването на кохезионните фондове ли е най-добрата новина?

- Да, но се включват различни видове условия, например работеща съдебна система, по-голяма ефективност.

В наш интерес е да огледаме начина, по който харчим европейските пари, защото някои програми правим по модела от минало време. Едно е например висока безработица в пика на кризата и друго сега, когато е толкова ниска.

В социалното министерство направихме едно изследване с международни институти и установихме, че има страшно много образовани и в трудоспособна възраст българи, които не само не си търсят работа, но и са напълно демотивирани, маргинализирани. И към тях трябва различен подход.

- Защо расте борят на младите у нас, които нито учат, нито работят?

- Над 400 хил. са демотивираните и не са само млади. Те не се заявяват като безработни, значи не са нискообразовани, неграмотни и т.н., които бързат да се запишат в бюрото по труда, за да получат социални помощи.

При младите голяма е групата, издържана от родителите им от чужбина. Имат прекомерни очаквания и ако им се предложи минимална заплата, си казват: “Ами майка ми и баща ми ми ги пращат, за какво да им работя?”. Да са живи и здрави родителите на тези младежи, но животът е пред тях, трябва да имат професиа, да се осигуряват, да са полезни на общестото.

Има и хора над 5-10 г. без работа, които ги е страх да се върнат било заради компютрите, нови машини, младите конкуретнтни кадри. Малко по малко те трябва да се приобщават и има такива програми в другите страни.

Голям е проблемът и с младите жени заради дългия отпуск по майчинство. Той е голямо постижение, но трябва да има стимули за връщане на работа, така ще са по-полезни и на себе си. После се чудим защо пенсията на жените у нас е 40% по-ниска.

Една добра идея е младите семейства да имат гарантирани и

безплатни детски ясли и градини.

Ако обхване всички деца в България

над 2 г., ще струва 500 млн. лева

допълнително на държавата

Първо, това не са пари, които се дават наведнъж. Второ, ще има реален ефект - този родител ще тръгне на работа, ще има доходи, ще потребява повече. Децата от ромските общности и по-нискограмотни семейста като влязат отрано в системата, рязко намалява процентът на отпадали от училище. Значи обществото печели и това е инвестиция. Неслучайно много страни в Европа са го направили - Австрия, Швеция, Германия. Ако има такси, там са минимални.

- Коментирали ли сте го с премиера Борисов, когато бяхте министър?

- Той ме върна неколкократно да правя сметките, със сдружението на общините изготвихме карта къде колко са децата, така че има готовност. Сега омбудсманът Мая Манолова е възродила идеята, дано нещо се случи, независимо кой го прокарва. Още повече, че вече 5-годишните трябва по закон да бъдат обхванати, а това са си разходи в семейството.

- Доволен ли сте как работи прокараната от вас пенсионна реформа?

- НОИ беше над 50% субсидиран от бюджета и се вървеше в посока тази субсидия бързо да се увеличава. Сега пенсиите се увеличиха, а НОИ е по-самостоятелен. Реформата е за 20 години напред и тепърва ще дава реалните си резултати, т.е. ще се стабилизира пенсионната институция.

- Но много българи продължават да не вземат парите, за които са се осигурявали заради прословутия таван?

- В повечето солидарни пенсионни системи има по едно ограничение или на входа, или на изхода. У нас таванът е старото ограничение, а по-новото е максималният осигурителен доход - колкото и да вземаш, в момента не можеш да се осигуряваш върху повече от 2600 лв. в НОИ. Има обаче хора, ограничени и от двете - били са с висока заплата и са се осигурявали на 2600 лв., а сега не могат и тях да вземат, защото пенсията има таван. Така че таванът на пенсиите трябва да отпадне напълно.

По последни изчисления на НОИ той сега важи за малко над 50 хил. души. Догодина ще се вдигне на 1040 лв. и ще останат към 30 хил. души.

А начинът да отпадне таванът, без бюджетът да плаща допълнително, е да се увеличи максималният осигурителен доход, което е и справедливо.

- Така богатите ще дават повече, за да има пенсии?

- Не повече, а адекватно, защото сега колкото си по-богат, толкова по-малко плащаш като процент от доходите си. Идеята още с приемнето му беше да е 10 минимални работни заплати, значи сега

максималният осигурителен доход

трябва да е 5100 лв.

Изтърканият аргумент, че така щели да се изгонят IT специалистите, защото вземат високи заплати. Това е абсолютно несериозно, защото пенисоното осигуряване плащане за себе си - парите, които човек отделя и един ден ползва сам. Това не е данък на държавата.

- Добре ли е, че след години застой в отношенията с Москва президентът и премиерът сега се гониха при визитите си в Русия?

- Няма такава практика - да отидат и двамата. Това съперничество е загуба и за единия, и за другия. Пред външните партньори дъжавата е една, президентът има една роля, президентът друга, външният министър - трета, могат да се градират по вразличен начин и в различно време, така че да се търсят едни и същи цели. Така правят нормалните държави. Навън никой не се интересва от личните отношенияа тук.

- Само лично ли е това между Борисов и Радев?

- Екипите им трябваше да избегнат това нещо. Не казвам, че е гафът на годината, но е глупаво за страната ни.

- Големият шлем на Първанов станал малка каска, обобщи някой...

- Активно участвах като външен министър в периода, когато договорихме всички тези проекти, тогава различните институции в България бяха изключително координирани. Съвпаднаха българските интереси, европейските и руските, не правихме абсолютно нищо против ЕС. Това е умението в политиката - да събереш различните интереси. В момента не го правим.

- Сега не съвпадат ли, за да завие “Турски поток” към България?

- В Турция има концентрирана страшно много енергийна инфраструктура и транспорт, това засилва много ролята и аргументите й. Затова руският, а и интересът на ЕС беше тази тръба да влезе директно в европейска територия, както по “Северен поток” руският газ влиза директно. И там имаше мрънкане, понеже се заобикалят Украйна, Полша и т.н., но той се случи, защото има икономически и политически логика в него. Ние се постарахме обаче да не се случи “Южен поток”, сега се молим да получим някакъв газ през Турция, което е съвсем различно нещо. Русия ще спре транзита за Гърция и Турция през България и ще си го пуснат директно през Черно море за Турция. Нашата тръба пресъхва в момента, в който заработи “Турски поток” - едни 16-17 млрд. куб. метра, които ни носят доста високи такси за пренос. Губим ги. Някой трябва да носиш отговорност за това.

- Не останахте ли само вие, Първанов и Румен Петков разпознаваемите лица на АБВ? Затова ли сменихте лидера си?

- Рисковано е да се обвърза една партия или идея само с един човек със неговите си слабости, така че се зарадвах на идването на млади и по-малко известни хора в АБВ.

- Но това явно не работи, щом Петков пое поста вместо Константин Проданов.

- АБВ направи няколко политически грешки и си плати цената. Но натрупа за 4 години доста опит. И печели, и губи избори, участва в парламента и в правителството, и в момента участва в местната власт. Има живот, още повече, че състоянието на левицата в момента все повече се отделя от идейния смисъл и всичко минава в борба за власт и интереси. Затова виждаме само скандали, не спор по политики. Каквото каже ГЕРБ, БСП е против. Къде е политиката, къде търсиш съгласие?

- Оглежда ли се Нинова в Борисов, мери ли се с него?

- Според мен тя е фиксирана в Борисов. Тя иска да е нещо като него.

- Не е е ли обаче само тази работещата формула при българския електорат?

- Може би, но не е полезна. На българина в един момент му писва и само иска друг да дойде и пак почваме всичко отначало, пак всички останали са идиоти... И се чудим защо у нас не се случват нещата.

- Пълен мандат ли ще изкара Борисов с патриотите на врата?

- Той няма много избор за партньори, така че за да има мнозинство, трябва да е с тях. Борисов досега не е изкарвал пълен мандат, като

винаги той е водил инициативата

за пресрочни избори и би било

негов стил да го направи пак

Няма кой друг да ги предизвика. Ако някой го направи, ще е само ГЕРБ.

- България внася документи до седмици за чакалнята на еврозоната. Основателни ли са страховете, че всичко ще поскъпне, ако минем към еврото?

- Няма основания да поскъпва. Освен това не е “чакалня”, защото няма да мине влакът да ни вземе, а един процес, в който работиш активно за икономиката си, за повишаване на конкурентноспособност, производителност, доходи. Така че за мен влизането в механизма е един много полезен процес. Но трябва да се присъединим и към банковия съюз, и то предварително, за да покажем, че сме част от всичко, което се случва. В ЕС ще има много промени, те ще са свързани точно с еврозоната и ако не сме в центъра на тези промени, рискуваме центробежните сили да ни изхвърлят в балканската периферия.

  • Залесяването, а не борсовата търговия с глоби ще ни спаси въздуха

    Залесяването, а не борсовата търговия с глоби ще ни спаси въздуха

    Разбираме, че големият проблем пред приемането на българския план за възстановяване е хипотезата пари от него да се ползват за покупка на въглеродни емисии. Цялата идея на въглеродните квоти е перверзна и след като са пуснати на борсите и за тях има вторичен пазар и спекулация, рано или късно световната икономика ще изгърми. Както се случи с т
  • Бунтът на невежите

    Бунтът на невежите

    Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм. Правителствата по света са поставени на изпитания. Те търсят пътища за ограничаване на щетите от сполетялата ни пандемия. Политиците се опират на знанията на стотици и стотици медици:

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо