И все пак Пелов и Колев не са Братя Галеви

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6903919 www.24chasa.bg

Вълкът бил в кошарата, чобаните не го забелязали, овцете блеели

Много тъпо се получи. Вълкът бил в кошарата, а чобаните не го забелязали между овцете. И когато вълчо Пело се нахвърлил на ваклото агънце Марио, то, макар и ранено от острите зъби на хищника, го захапало за шията и го убило. И стадото заблеяло радостно. Долу-горе такава е ситуацията с издирвания беглец от затвора Владимир Пелов, убит от Марио Дебелия с незаконен пистолет в центъра на родния му Ботевград. Със сигурност много полицаи са искали да свършат тази работа, разбира се, без да превишават правата си. Все пак Пелов се опитал да убие колегите им при преследване през 2011 г.

В интерес на истината бягството на Пелов и Колев от затвора е проблем на Министерството на правосъдието. Но сега

и МВР го отнася,

и то с право

Защото те трябва да ги издирят, а Пелов и Колев не са Братя Галеви. Нито са богати, нито са работили в службите за сигурност, нито имат контакти по високите етажи на властта, нито специфични умения. Обикновени бандити, които 2 месеца се разхождаха на свобода, оказа се и в родния град на единия от тях. Може би като хилядите, които се издирват и не са заловени. Но преди да стреляме по пианиста, да признаем, че той толкова си може. Или така са го научили.

Сега излезе, че МВР имало малшанс с преследването им и едва не ги заловили, а накрая Марио Панчев им свършил работата. То имаше и информация, че ще бягат от затвора, и взеха, че го направиха. Така беше и с Росен Ангелов, който 9 г. не е намерен, за да влезе в затвора, и чак като уби 6 души, сам свърши работата на институциите, като пусна куршум в главата си.

Това е система и тя не е от вчера. Не беше далеч времето на мутрите. Докато тормозиха хората, а институциите бляха, те се избиваха един друг, поръчваха убийствата си, отмъщаваха си. И така се поизчистиха в естествен подбор. Оцеляха по-адаптивните, промениха се, но институциите като МВР останаха на онова ниво. Наблюдатели и регистратори на трупове. Няма как да е иначе.

Може би нарочно

системата не се

реформира

и всеки опит за това среща съпротива отвътре и отвън. Ами ако полицията стане ефективна? Ако започнат едни разработки срещу едрите риби и заплуват към затвора? Ако началниците не спират подчинените си да работят по определени случаи? Ако имаше справедливост вътре в системата? Ако не бяха превърнали “сътрудник” в мръсна дума? Тогава Пелов щеше да е заловен, преди да го разстреля Марио.

И в този ред на мисли къде е Брендо, който също се издирва? Кой отвлече дъщеря му? Как така има три окончателни ефективни присъди в три различни държави и никой не говори за това? Какво правят прокуратурата, КПКОНПИ, НАП и други органи по неговия случай? Къде е снимката му в сайта на МВР, където доскоро грееше ликът на Пелов с призив към гражданите да се обадят на 112, ако го видят? Пък и няма смисъл, същите тези граждани са заети с други дела, отново в помощ на полицията. Те мятат пачки с пари през балкона и ги оставят до кофи за боклук, за да помогнат на МВР да хване ало измамници. Каквито сме граждани, такова ни е МВР-то. Няма друго обяснение за това, че много хора знаели къде са Росен Ангелов и Владимир Пелов, но си блеели в кошарката, докато чобаните пият ракия и са нарязали домати и сланинка на вестник в двора. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Срам за баретата с откупа, но има ли и други в схемата

    В най-скоро време зевзеците ще родят поредния афоризъм на нашето време, който ще гласи нещо от рода: “Ако ви откраднат джипа, за нищо на света недейте да звъните на позната барета”. Най-малкото защото ще ви поиска откуп, а отгоре на всичкото няма и да ви върнат откраднатата кола. Вярно, че във времената на мутрите ченгета и престъпници вършееха
  • Светият синод: Защитата на детските права не означава омаловажаване на семейството

    В проекта за национална стратегия за детето липсват мерки за превенция на киберзависимост и информационна безопасност* СВЕТИЯТ синод подкрепя инициативата на Министерския съвет на България чрез усилията на експертите от Държавната агенция за закрила на детето да се разработи, предложи за обществено обсъждане и приеме от държавните институции