София Владимирова: Гражданите се оплакват в СЕМ предимно от онлайн съдържание

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6905385 www.24chasa.bg
СНИМКА: “24 ЧАСА”

Трябва да има регулация на сайтовете, но това не значи цензура,, казва председателката на Съвета за електронни медии

- Г-жо Владимирова, преди време един сайт - “България тудей 7”, публикува 3 фалшиви новини. Според едната Боян Петров бил намерен жив, макар че в дописката пише, че е намерен замръзнал, според втората певицата Дивна е загинала в катастрофа на магистрала “Тракия”. Накрая сайтът твърди, че е започнала третата световна война, тъй като руснаците били потопили американски крайцер в Средиземно море. Не само че са пълни измислици, но и на следващия ден сайтът беше закрит. Как ще коментирате подобни лъжи, които се разпространяват публично в интернет? И според вас защо се създават подобни медии еднодневки?

- За съжаление, реалността, в която живеем, е такава. За добро или за лошо бурното развитие на информационните технологии през последните години създаде не само много възможности, но и доста проблеми.

Един от тях е, че днес всеки човек може да притежава собствена медия или както стана популярно да се казва,

“всеки сам е медия”, чрез която да разпространи клюка,

клевета или откровена неистина, без да носи отговорност за това. За съжаление, създателите на такива “новини” рядко си дават сметка колко голямо влияние оказват върху обществото.

- Според вас трябва да има регулация на онлайн сайтовете. Защо?

- Причините са много, но едва ли някой ще отрече огромната степен на влияние, която има онлайн пространството в нашия живот, в бита ни, а на практика няма никакви правила. Как са защитени правата на потребителите? Как са защитени авторските права? Как са защитени правата на децата? Това са само част от въпросите, които вярвам, че са важни за всички нас.

Вече споменахме за проблема с фалшивите новини, но той не е единствен. Не по-малко опасно е, че днес всяко дете може безпрепятствано да достигне до неподходящо съдържание. Също така в онлайн пространството свободно се рекламират непроверени лекарствени препарати, нетрадиционни методи за лечение, хранителни добавки и други продукти, които биха могли да доведат до сериозни вреди за здравето на човека. Ако не дискутираме всички тези въпроси, проблемите няма да изчезнат, те само ще се задълбочат.

- Как си представяте подобна регулация? Какво всъщност трябва и може да се регулира, като все пак имаме предвид, че интернет е най-свободната публична зона? В същото време там може безнаказано да избуявт и речта на омразата, и фалшивите новини, и неправомерна реклама, насочена към деца и подрастващи - нещо, за което стриктно следите да не се излъчва в традиционните електронни медии радио и телевизия според сегашния медиен закон.

- Да, и именно така се получава свръхрегулация върху традиционните медии и напълно освободеното от правила интернет съдържание. Дебатът за регулацията на онлайн пространството се води от известно време по целия свят. Към момента няма постигнат консенсус точно какво и как трябва да се регулира. Аз самата съм привърженик на саморегулацията в медиите и смятам, че трябва да се обърне внимание на три неща.

На първо място поставям проблема за качеството на съдържанието - източниците на информацията трябва да бъдат ясни, да се знае кой носи отговорност за публикуваното - текст, видео, снимка и т.н., и да бъде гарантирано правото на отговор. На второ място поставям защитата на уязвимите групи начело с детската аудитория. И на последно място, но не и по важност трябва да бъде решен въпросът със

защитата на авторските права в мрежата

- СЕМ какви правомощия има да наблюдава онлайн медиите?

- Към днешна дата съветът няма никакви правомощия да наблюдава онлайн медиите. Трябва да отбележа обаче, че повечето жалби от граждани, които постъпват при нас, са свързани с оплакване от онлайн съдържание. Например преди седмица от 9 жалби на граждани, постъпили в регулатора, 6 се отнасят до съдържание в интернет.

- Какво да се промени законодателно, за да има регулация на онлайн медиите? Несправедливостта при регулацията на електронните медии и липсата на такава за онлайн медиите личи най-вече по време на избори, когато сайтове си позволяват да пускат междинни резултати от гласуването, а на другите е забранено.

- Регулацията на онлайн пространството е трудна задача, решаването на която е от правомощията на Народното събрание. Аз мога само да споделя личното си мнение, че с течение на времето ЗРТ става все “по-тесен” и несъвместим с новите реалности. Колкото до проучванията по време на изборния ден след края на последния вот Съветът за електронни медии е изразил позиция, че би следвало забраната за излъчването на междинни резултати от електронните медии да отпадне или пък да се спазва ефективно от всички, защото тази информация е достъпна на много места в онлайн пространството и поставя традиционните медии в нелепото и неудобно положение да не съобщават данни, станали отдавна известни на аудиторията.

- Има ли опасност подобна регулация на сайтовете да се изроди в цензура - нещо, от което демократичното общество се пази?

- Не. В момента няма цензура в електронните медии, няма да има и в онлайн пространството, ако то попадне под регулаторен контрол. Към днешна дата СЕМ регулира стотици радио- и телевизионни програми. Всяка от тях има собствена редакционна политика, в която ние по правило не се намесваме. Разбира се, че към подобна стъпка трябва да се подходи изключително внимателно и отговорно и след задължителен обществен консенсус. Вярвам, че прозрачен и публичен дебат по темата е изключително важен.

- Вече се обсъжда името на телевизията на БСП, която май ще се казва RED.tv. Има ли подадени документи за регистрация на партийната медия, знаете ли нещо повече за нея?

- Засега за тази телевизия се говори само в публичното пространство, но

към днешна дата в СЕМ не са подадени документи

за нейната регистрация.

- Кои са най-честите нарушения на медийния закон, какво засича мониторингът ви?

- Най-много са по чл. 89, ал. 1 - делът на рекламните спотове в даден едночасов период да не надхвърля 12 минути, както и за непредоставяне на договори с дружествата за колективно управление на права.

- Колегите ви избраха за втора поредна година за председател на СЕМ. Какво ви предстои?

- Надявам се през този мандат за първи път да успеем да направим проучване на ключовите въпроси, свързани с медийната среда в България. Искаме да поставим акцента върху важни теми като свободата на словото, медийната грамотност, дезинформацията и др. Пожелавам си също да имаме възможност да организираме дискусии по важни за регулацията и индустрията теми. Надявам се, че СЕМ ще остане коректен и предвидим партньор за медийния бизнес и ще намира верния баланс между бранша, който регулира, и обществения интерес, който е призван да брани.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Защо трябва да вземат книжката на Местан

    Заради трагичния инцидент, при който загина шестмесечно бебе, лидерът на ДОСТ остана без книжка. Както и при наложената му парична гаранция, така и със свидетелството за правоуправление се наложи съдът да се произнася по два пъти. При това стечение на обстоятелствата обаче се изясни, че Местан си е обикновен рецидивист нарушител на пътните
  • 111-ото място не е вярно!

    Идеята за подреждането на страни по свобода на медиите е абсурдна. Положението или е добро, или лошо Изчаках един ден да отминат страстите, за да кажа: класацията, която ни слага на 111-о място по свобода на медиите, е с кашкавалени крака. Балон. Имаме си проблеми в медиите, но тази класация всъщност е един от тях. Ето защо смятам така: 1.