Пелов нямаше да избяга, ако надзирателите бяха прочели внимателно изводите на психолозите за него

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6905724 www.24chasa.bg
Проф. Николай Проданов - зам.-министър на правосъдието. СНИМКА: МП

14 служители от Софийския затвор са наказани с порицание, казва в интервю за “24 часа” зам.-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов 

- Проф. Проданов, 2 месеца след бягството от Софийския затвор рецидивистът Владимир Пелов бе намерен убит в центъра на родния си Ботевград от местен бабаит. Как ви се струва този край на един от най-опасните затворници у нас?

- Естествен. Когато един човек смята, че насилието е универсален способ за решаване на житейските проблеми, неизбежно в определен момент този модел сработва срещу него.

- Кой е виновен за бягството на Владимир Пелов и авера му Радослав Колев от парадния вход на Софийския затвор?

Всичко, което трябва да знаете за:

- Малка поправка – затворите нямат “парадни” входове. Иде реч за входа, през който влизат и излизат и началникът на затвора, и надзирателите, и лишените от свобода.

Що се отнася до вината, ако само един служител беше отговорен за инцидента, това щеше да улесни много нашата последваща работа. Всъщност става дума

за пропуски и

недоглеждане на цяла

група надзиратели

Бяха проведени дисциплинарни производства срещу 14 служители – 12 от тях изпълнителски състав и 2-ма ръководители. Установено беше, че всички те са допуснали нарушения на служебната дисциплина. Едните не са изпълнили качествено и в пълен обем задълженията си – например по обискиране на Пелов и Колев на няколко места, когато двамата са вървели от вътрешността на затвора към стаята, в която се получава техниката. Двамата ръководители, а именно зам.-началникът на затвора (Анатолий Борисов – бел. авт.) и следващият по ранг след него не са упражнили достатъчно контрол. Наказанието за всички е порицание.

Те са признали своята

вина и са се съгласили

с наказанията

Не е констатирано, че са действали умишлено.

- А вярно ли е това, което твърди в писмото си Пелов, че бившият вече зам.-шеф на затвора Анатолий Борисов е покровителствал канал за разпространение на дрога зад решетките?

- Не съм получавал писмото на Пелов и не са ми известни повечето детайли. Знам обаче, че в него има редица тежки обвинения срещу МВР, прокуратурата и съда в плоскостта на тезата му, че бил несправедливо осъден. Информиран съм и за твърдението му по отношение на зам.-началника на затвора. Разбира се, ако проверката беше достигнала до убедителни доказателства в посока на тези обвинения, най-вероятно самият Анатолий Борисов сега щеше да бъде в ареста.

Такива не се откриха, но в хода на дисциплинарното производство бяха установени разминавания на практиката вътре в затвора със съответните инструкции.

Проверката показа, че тези нарушения са ставали с устни разпореждания на Борисов. И поради тази причина на министъра на правосъдието е предложено този служител да бъде дисциплинарно уволнен.

- Разбра ли се вече как Пелов се е сдобил с боен пистолет, а Колев с нож преди бягството?

- Не, няма категорична информация. Все още текат оперативни проверки.

- Служителите в затвора забелязали ли са нещо необичайно и странно у Пелов преди бягството?

- Не. Когато са правили психологически портрет на Пелов в затвора, експертите са достигнали до категоричния извод, че той може да владее емоциите си в изключително висока степен.

Пелов явно

не е бил човек,

който ще

покаже външно,

че нещо

съществено му

предстои

Ако надзорно-охранителният състав беше прочел внимателно изводите на психолозите, може би до бягство нямаше да се стигне.

- Чу се, че миналото лято имало информация, че Пелов готви бягство. Потвърди ли се това?

- Имало е подобна информация, но проверката ѝ не я е потвърдила. Подобна ситуация не е уникална - затворите са много специфично място по отношение разпространението на слухове.

- Неотдавна казахте, че сте получили покана за приятелство във фейсбук от профил с името на Владимир Пелов.

- Може би не съм бил разбран точно. Нямах директно изпратена покана за приятелство от профил с име Владимир Пелов. Мрежата ми предложи профил на Пелов в опцията си, че това е човек, който може би познавам. Първоначално се учудих, но след като попитах когото трябва, ми се обясни, че в мрежата има не един негов фалшив профил.

- Опасните престъпници да са отделени в един затвор с повишено ниво на охрана, каза главният прокурор Сотир Цацаров. Как възприемате подобна идея?

- Идеята заслужава сериозно внимание. На практика трябва да се избира между две алтернативи - да вземем от всички места за лишаване от свобода най-опасните престъпници и да ги изолираме в един затвор или те да бъдат разпределени на повече места, както е в момента.

И двата варианта имат и плюсове, и минуси. Колегите от Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” изразяват притеснение да съберат голяма група сериозни престъпници на едно място, защото

това може да доведе до

тежки рискове

Освен това сме и ограничени от действащия закон, който изисква лишеният от свобода да бъде настаняван в затвор, който е най-близко до неговото постоянно местожителство.

Нормата е постановена с оглед на това да се избегне прекъсването на връзките и отношенията на затворника с неговото семейство.

- Може ли в затвор за опасни бандити да се превърне и този, който ще се строи в квартал “Кремиковци”?

- Все още не сме стигнали до етапа на проектирането на затвора, който ще се строи в “Кремиковци”, и концептуалният му модел не е ясен. Ако успеем обаче да наситим този затвор с достатъчно техника, той по естествен път ще се превърне в място за изолиране с повишено ниво на охрана.

- Съдилищата са засипани с жалби на затворници, които се оплакват от най-различни неща – например за взет часовник или че липсват стаи за секс. Как могат да се ограничат подобни оплаквания?

- Немалка част от жалбите на затворниците са съвършено неоснователни. Например има един лишен от свобода от бургаския затвор, който се жалва изключително интензивно за какво ли не.

Имам усещането, че той нищо друго не прави, освен да пише жалби – няколкостотин на година. Това е категорична злоупотреба с права, в нормативните документи има известна защита от подобен феномен, но тя не е достатъчно ефикасна.

- Наскоро бившият директор на софийския затвор Милети Орешарски каза пред “24 часа”, че майки внасят дрога на синовете си зад решетките от страх да не се самоубият. Това на какво се дължи според вас?

- Ако има подобни случаи, те са изключения. Мисля, че става дума за жени, които по много странен начин разбират майчиния си дълг…

- Колко лева е платила България като обезщетения на затворници след осъдителни решения в Страсбург през миналата година?

- За 2017 г. изплатените

обезщетения са в

размер на 116 150 евро

Трябва да се има предвид, че през миналата година Европейският съд по правата на човека изчисти почти всички стари дела, касаещи лошите условия в местата за лишаване от свобода, пренаселеност, автоматичното прилагане на специалния режим за изтърпяване на наказанието за дълъг период от време и/или липсата на ефективни компенсаторно и превантивно средство за защита.

Именно поради тази причина изплатените обезщетения за тази година са в толкова голям размер. Но изрично трябва да се подчертае, че всички осъдителни решения и присъдени обезщетения касаят фактическа обстановка отпреди законодателните изменения от февруари 2017 г. на Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража и предприетите мащабни ремонтни дейности в местата за лишаване от свобода.

От 1992 година, когато България подписва и ратифицира Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи, до 2017 г. общата сума е 240 955 евро.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Стига сте ги хвалили тези румънци

    Икономическата стабилност е важно нещо, каквото и да си говорим. Съседна Румъния е пред риск да остане без пенсии и заплати на държавните служители. Там спешно назначават за министър-председател съименника на унгарския премиер Лудовик Орбан, за да се спаси страната от колапс. Очевидно българските политици имат малко повече здрав разум и у нас
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,