И значи трябва пак една победа…

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6911483 www.24chasa.bg

Този път Путин не я иска на терена, а на трибуните, във фензоните и по улиците

Случайно или не, влакчето от летище “Шереметиево” в Москва пристига на Белоруската гара. Онази същата, за която Булат Окуджава написа песента за 10-ия десантен батальон, прозвучала в легендарния съветски филм.

Владимир Путин държи Световната купа.

Няма как в такава ситуация в главата на всеки, роден през 60-те, най-късно през 70-те, да не прозвучи “…И значит нам нужна одна победа. Одна на всех, мы за ценой не постоим!”

Сигурно и руският президент си тананика този мотив, макар силно да ме съмнява, че е минавал скоро точно през Белоруската гара. Но все пак не може да му се отрече, че той беше готов да плати всякаква цена (и го направи), за да стигне до победата на това световно първенство.

Не победа на терена, разбира се. Там нещата за “сборная” отиват тъкмо към обратното.

В момента

Русия има може

би най-слабия

национален отбор

в историята си, макар че тя силни няма, като изключим този от 2008 г. Тогава под ръководството на холандеца Гус Хидинк тимът стигна до полуфинал на европейското първенство.

Ако вярва в теориите на конспирацията, човек като нищо може да си помисли, че руското спортно, а и държавно ръководство целенасочено е пожертвало националния отбор, за да не създаде прекалено високи очаквания у народа. По този начин енергията на местните запалянковци ще се прехвърли към самото провеждане на световното първенство. Именно там Путин иска да спечели своята победа.

Не е тайна, че имиджът на руския спорт е доста

накърнен

от допинг

скандалите

в леката атлетика и особено след зимните олимпийски игри в Сочи, когато се заговори за държавна програма за подкрепа на незаконните субстанции в спорта с цел да бъдат спечелени повече медали.

По тази причина с това световно първенство Русия трябва да си измие лицето пред света и да покаже, че е достоен член на световното спортно и в частност футболно семейство. Всъщност Путин вече има аванс или, както биха казали тези, които залагат редовно на футболни мачове, световното започва за него с хендикап, а именно пълното затишие по темата с бойкота.

Може би американците биха се понапънали малко, но храбрите жители на зоната около Панамския канал ги оставиха да гледат мачовете по телевизията, като се класираха вместо тях. Така че всякакви призиви от страна на САЩ за

евентуален отказ

от участие щеше

да е “гроздето

е кисело”

Тъй че Путин и руската държава като цяло наистина имат невероятната възможност да се възползват от шанса на представителите на 31 нации, а сигурно и на още, чиито отбори не участват, да бъде показана една дружелюбна Русия, отворена към света и желаеща да демонстрира пословичното си гостоприемство.

Разбира се, геополитиката няма да е най-важното в Русия между 14 юни и 15 юли. Световно първенство по футбол е, дявол да го вземе. А на такъв форум всички други въпроси да останат без отговори, на един трябва да получим - кой ще е футболният господар на планетата в следващите четири години. Последните пет първенства от 1998 г. насам показаха изключително разнообразие, макар и отново с помощта на обичайните заподозрени - по ред на номерата Франция, Бразилия, Италия, Испания и Германия. Едва ли и сега до върха ще се промъкне някой друг освен може би Аржентина на петкратния носител на “Златната топка” Лионел Меси.

Е, футболните естети вече на трето голямо първенство (2 европейски и едно световно) очакват взрив от

суперталантли-

вото поколение

на Белгия,

а носталгиците все още вярват, че Англия ще докаже, че ненапразно се именува Родината на футбола и притежава ако не най-силното, то най-конвертируемото клубно първенство в света. Но това ще е ясно чак след 32 дни. А дотогава на всички родни фенове - приятно гледане. За съжаление - и на българските футболисти.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Крадците на вода да плащат яко

    Крадците на вода да плащат сметки за година назад - това предвижда нова наредба на МРРБ. И ако на някой този срок му се вижда дълъг, не е прав - към тарикатите, които ползват услуга на чужд гръб, не трябва да има милост. А в случая наказанието е достатъчно солено, за да откаже крадците - ако не напълно, то поне голяма част от тях.
  • Дойде ли време да спрем да местим стрелките?

    Двойното време е нелогичен анахронизъм ЛЯТНОТО часово време като организация на светлата част от денонощието, е въведено исторически като мярка за икономия на електрическа енергия за осветление. По-късно, набрало инерция, то се мотивира и като мярка за повишаване на качеството на живота. Приключи обществената консултация на Европейската комисия,