Северна Македония - лошо за нас, но поне ще има мир

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6911492 www.24chasa.bg

Броженията в Скопие и Атина по повод новото име Северна Македония са и очаквани, и донякъде разбираеми.

Напрежение има и в България, макар София да твърди, че приема името без резерви. Да оставим, че за нас Македония не е северна, а югозападна (географски), но и защото точно географският признак може един ден да бъде съществен аргумент в евентуални териториални претенции към България.

Освен това при всеки спор за името на Македония няма как да се размине без аргумента, че македонци и българи са от един род и с един език. И затова някои дори говорят за национално предателство всеки път, щом се спомене името Македония, пък била тя и Северна. И все пак! Реши ли се спорът с името, пред Македония се отваря пътят към НАТО и ЕС. Което пък означава, че Македония ще влезе в един отбор с България и Гърция, а трите страни заедно ще имат общи гледни точки. Така че името Северна Македония може да не е добро решение за България, но поне ще има мир. А всеки мир, дори и най-лошият, е по-добър и от най-добрата война.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Народът тръгна пак на път, карайте внимателно

    Пак се събират няколко почивни дни и народът отново тръгна на път. Едни се запътиха за последно до българското море, други хиляди се наредиха в колони към Гърция, трети ще помагат за гроздобера или просто ще празнуват. Но нека всички да не забравят най-важното - за да има празник, дано всеки да стигне жив и здрав там, закъдето е тръгнал.
  • Дойде ли време да спрем да местим стрелките?

    Двойното време е нелогичен анахронизъм ЛЯТНОТО часово време като организация на светлата част от денонощието, е въведено исторически като мярка за икономия на електрическа енергия за осветление. По-късно, набрало инерция, то се мотивира и като мярка за повишаване на качеството на живота. Приключи обществената консултация на Европейската комисия,