Северна Македония - лошо за нас, но поне ще има мир

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6911492 www.24chasa.bg

Броженията в Скопие и Атина по повод новото име Северна Македония са и очаквани, и донякъде разбираеми.

Напрежение има и в България, макар София да твърди, че приема името без резерви. Да оставим, че за нас Македония не е северна, а югозападна (географски), но и защото точно географският признак може един ден да бъде съществен аргумент в евентуални териториални претенции към България.

Освен това при всеки спор за името на Македония няма как да се размине без аргумента, че македонци и българи са от един род и с един език. И затова някои дори говорят за национално предателство всеки път, щом се спомене името Македония, пък била тя и Северна. И все пак! Реши ли се спорът с името, пред Македония се отваря пътят към НАТО и ЕС. Което пък означава, че Македония ще влезе в един отбор с България и Гърция, а трите страни заедно ще имат общи гледни точки. Така че името Северна Македония може да не е добро решение за България, но поне ще има мир. А всеки мир, дори и най-лошият, е по-добър и от най-добрата война.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Не премълчавайте, насилниците може да бъдат спрени!

    Само за 5 г. (2012-2017 г.) са издадени най-малко 102 присъди за убийства на жени от мъже, в половината от случаите убийците са партньори на жертвите. В последните години ръстът на тези престъпления е драстичен. Въпреки законовите промени, приети наскоро с една цел - да спре лавината от насилие над жени.
  • Антиваксърите ходят по плоската Земя и ги е страх да не паднат от ръба

    “Преди 1500 години всеки е знаел, че Земята е центърът на Вселената. Преди 500 години всеки е знаел, че Земята е плоска. А преди 15 минути ти мислеше, че хората сме сами на тази планета. Представи си какво ще знаеш утре.” Репликата е произнесена от агент Кей (Томи Лий Джоунс) към неговото протеже Джей (Уил Смит) в хитовия филм от 1997 г.

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо