Какво става с младите роми в Германия?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6911645 www.24chasa.bg
17-годишният Матю Костов е заподозрян в убийството на приятелката си.

Разпадът на ценностите днес е най-видим при тях. А утре?

В рамките на по-малко от две години Германия бе разтърсена от три случая, в които млади български мъже, дори почти деца, извършват отвратителни престъпления срещу жени.

През 2016 г. страната настръхна, след като медиите публикуваха видеоклип, на който група мъже върви в метрото в Берлин и изневиделица един от тях рита момиче в гърба. То пада през глава по стълбите. При удара чупи ръка, дълго време след нападението има паникатаки и не смее да излиза от къщи. Ритачът бе открит бързо – 27-годишният Светослав Стойков от варненския квартал “Максуда” опита да се скрие във Франция, но го откриха.

В деня, в който се стига до този ритник, Светослав се скарал с жена си и обясни нападението с импулсивната омраза, която изпитал към всички жени в този момент. Преди това цял ден празнувал с братята си, вземали кокаин и изпили огромни количества алкохол, тъй като 4-годишната им племенница имала рожден ден.

Тази година пък само за три дни българи бяха посочени като извършители на още по-зловещи престъпления. 17-годишен е арестуван по подозрение, че е заклал бившата си приятелка. Матю Костов все още не е признал дали е извършил убийството, но според разследващите уликите срещу него са достатъчно.

И последната новина, която отекна в цялата страна, бе за осем младежи, изнасилили 13-годишно момиче. Полицията уточнява само, че са от български произход, но според живеещи във Фелберт, където е извършено престъплението те са роми.

Българските граждани в Германия напоследък пълнят новините и с други негативни прояви. Например разкриването на мащабна измама за точене на социални помощи или пък схемата, по която се плащат повече детски, отколкото деца има едно семейство и тези пари потъват в България. Струпването на роми, които не могат да четат и нямат никакви професионални умения, в няколко града в Рурската област, също е тема от отварянето на пазара на труда насам.

Последните случаи обаче излизат от схемата на измами, кражби и проституция. Сексуални престъпления и убийства на жени – този тип криминални деяния показват една много страшна картина. Млади мъже с български паспорти явно нямат никаква представа за елементарен морал, закон, не ценят човешкия живот, гледат на жените като на своя собственост, върху която можеш да излееш гнева си с ритници, нож или сексуално насилие.

Факт е, че всички тези престъпления, извършени в Германия, са разкрити, а престъпниците ще бъдат съдени. Нещо, което в България, за съжаление, няма гаранция, че би се случило. Това е сблъсък на две системи. Едната, нашата, която не съумява да се справи със задачите си и да гарантира справедливост – дали като не ти помага да участваш в общия живот, или пък не те наказва, ако го застрашаваш и извършваш престъпления. И другата, немската, където, ако продължиш да живееш с идеята за безнаказаност, с която си възпитан, рано или късно държавата удря по масата.

Това, че и в трите случая става дума за младежи от ромски произход, със сигурност ще разпали и без това пламтящия расизъм срещу тях у нас. Този факт обаче е показателен не с това, че те принадлежат към определена малцинствена група, а с мястото, което тази група заема за съжаление, в България. Мнозинството от нея са на дъното – икономически, но и във всички други аспекти на живота. Липса на елементарно образование, липса на уважение на държавата и на мнозинството ѝ към тях и съответно и тяхно към държавата и към всички в нея. Липса на спазване на каквито и да е правила – за тях и съответно от тях. И липса на достатъчно като количество образовани хора от тяхната група, която да поиска от тях самите да поемат отговорност за живота си. Лидерите им са единици.

Дали техните права се нарушават, или те нарушават правата на другите – дискусии в България се водят отдавна, но в тях участват предимно българи или хора от други малцинствени групи. Самите роми липсват. Те всъщност отдавна не участват никак в общия живот, пък дори и когато става дума за тях самите. А това, което става с ромите днес, утре може да стане с по-бедните българи, вдругиден и с мнозинството. Така че проблемът с тази престъпност далеч не е само немски. Той си е направен у нас и зариване на глава в пясъка, расизъм или пък излишен протекционизъм няма да помогнат за оправянето му.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Мерките сега, за да не се пържим след 50-60 години

    Американският президент Доналд Тръмп обича да помпа мускули пред света по въпросите на климата. Той отказва да слага подписа си под всякакви споразумения за климата, дори и след последните чудовищни пожари в Калифорния обвини пожарникарите, но не пожела да види големия проблем - климата. Сега изследователите предупреждават за идващите опасности
  • Европа мисли до 2021 г. за блокчейн вот

    Има срив в доверието към гласуването на избори по нови технологии ДОКАТО у нас дебатирахме как да гласуваме, по света големият ентусиазъм за електронното гласуване от 2015-а изчезна. Факт е, че в момента в Европа машинно гласуване няма, а дистанционно електронно гласуване има на две места - в Република Естония и в Конфедерация Швейцария за три