Димитър Главчев: Президентът Радев вече критикува Путин

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6913593 www.24chasa.bg
ДИМИТЪР ГЛАВЧЕВ СНИМКА: Десислава Кулелиева

Премиерът Бойко Борисов е много повече обединителят на нацията с по-малко партийни пристрастия, отколкото е държавният глава. Радев сам му освободи нишата, като доброволно се отказа от тази си функция

Борим се до 6.IX. в градинката “Кристал” да има паметник на Захари Стоянов

С народния представител от ГЕРБ и председател на Контролната комисия на партията разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА

- Г-н Главчев, как гледате в ГЕРБ на задаващия се втори вот на недоверие?

- Няма от какво да сме притеснени - това вече е познато политическо оръжие, което използва опозицията. Очевидно така са си изградили стратегията - да го приложат първо в началото на председателството, а сега - към края му. Това е някакъв опит да се торпилира председателството. В началото не можаха. Сега успехът им ще е същият. Ясно е, че вотът не може да мине, но целта им не е и да мине, а да покажат, че ги има. Може би дълго ще си останат с една-единствена победа, която те отчетоха като такава - моята оставка. Но ако само това им е победата за такъв дълъг период, макар и спорна, понеже оставката е личен акт - аз сам си я подадох, халал да им е, нека си остане за тях. И бездруго едва ли скоро ще имат друга.

- Покрай приетата, а след това върната оставка на социалния министър очаквате ли промени в кабинета след европредседателството?

- Това са въпроси към премиера - той си съставя екипа, с който работи в изпълнителната власт. Пак казвам, че подаването на оставка е личен акт. Сещам се за една много отдавнашна - на премиера Борисов, когато беше главен секретар на МВР. Спомняте си, че той си подаде оставката на премиера Сакскобургготски като личен жест и тя не му беше приета.

- Да. Говорите за яхтения скандал през 2003 г. Няколко месеца минаха, след като вие доброволно си дадохте главата на тепсия на Корнелия Нинова. Тогава много хора изразиха несъгласие, че сте се принесъл в жертва. Имало ли е момент, в който, като седите от другата страна, вече с лице към президиума, да съжалявате?

- Точно обратното. Сега съм още по-убеден, че точно така трябваше да постъпя, тъй като

БСП от нищото

намират някакъв

повод, за да

атакуват председателството, което и може би това трябва да го сложим не във, а пред скоби, минава великолепно. Но още на мига бях убеден, че постъпвам правилно, като си давам оставката - безпрецедентен акт за българското Народно събрание е председател или зам.-председател да слезе доброволно от поста. Дали и доколко БСП щеше да си изпълни заканата и да не влиза в залата, е друг въпрос. Нека си тежи на тяхната съвест. Аз, бидейки на този пост, не можех да си позволя на моята съвест да тежи това парламентът да не работи така, както трябва.

По време на председателството София стана център на Европа. Това беше и идеята, каузата - и на премиера, и на ГЕРБ.

- Защо толкова яростно от ГЕРБ атакувате президента?

- А! Защо от ГЕРБ да го атакуваме? Няма да кажа по детски “Той почна пръв”, но нека се върнем във времето на клетвата му в Народното събрание (НС). Той чу някакъв шум в пленарната зала. Но атмосферата си беше абсолютно прилична за пленарно заседание - той не ѝ е свикнал. Знаете какви бурни дебати има и колко на моменти се нажежава обстановката. Тогава отношението на народните представители си беше абсолютно празнично и тържествено. Някой си “позволи” да се обади, той направи пауза и каза: “Остава ви още една седмица...”. Това го казваш на състав на НС, от който се очаква и в следващия да влязат поне 80%, както и стана след това.

- Тоест оттогава президентът сам си е посял проблемите с вас.

- Да. Така че не е по детски, но той започна. След това той нарече НС “гумен печат”, “нотариат” и какви ли не още квалификации, които не намирам за удачни за обединител на нацията. Той започна открит конфликт и с кабинета. И

чест му прави на

г-н Борисов, че

мълча,

и то много дълго време. И продължава с великодушие да подминава едни подхвърляния...

- Твърденията на президента и на г-жа Нинова са, че изцяло се е концентрирал върху Западните Балкани и международната тематика и е зарязал вътрешната?

- Което не е вярно - показателите на държавата говорят друго. Това е смущаващо - посланията, които идват от БСП и от президента, са едни и същи. Почти пълно съвпадение по всички позиции. А основната функция на президента е да бъде обединител на нацията. Нормалното е премиерът да си позволява политически пристрастия, понеже е излъчен от спечелилата партия. Докато какво се получава? Много повече Борисов изглежда обединител на нацията, отколкото президентът Радев. Което е странно - получава се доброволно отстъпление от една функция.

- Радев е освободил нишата на Борисов?

- Естествено, в природата няма празно. Тя на Борисов си му идва отвътре тази ниша - вижте колко диалози води, докато се стигне до решение. Партийните пристрастия на Бойко Борисов са много по-малко от партийните пристрастия на президента, каквито не би трябвало да има.

- Ама той е пристрастен към БСП или ще си прави свой проект?

- Бъдещите му планове не ги зная, но в момента има наистина почти пълно съвпадение с тезите на БСП. Има едно много интересно изключение от 12 юни във Варшава.

- Какво изключение?

- Президентът Радев заслужава поздравление за декларацията, която е подписал. Дано внимателно да е прочел, а аз съм сигурен, че я е прочел внимателно, защото подписът му е най-отгоре. В тази декларация той е заел изключително натовска и европейска позиция, даже е по-хард спрямо Русия от правителството. Което е изненада, тъй като знаем, че повечето от привържениците на президента Радев са с русофилски профил. Доста хора ще бъдат изненадани от текстовете, под които се е подписал. Цитирам един пасаж от нея: “Отбелязваме с дълбоко притеснение, че Русия продължава дестабилизиращите си действия и политики отвъд границите на НАТО, както и на територията на алианса, заедно с продължаващото изграждане на капацитета ѝ за нападение - както в конвенционалната, така и в хибридната война, и агресивното ѝ поведение, заплашващо визията ни за единна, свободна и мирна Европа, което в основата си цели да предизвика алианса и нанесе удар на евро-атлантическата сигурност.”

И още: “Желаният резултат за диалог с Русия ще бъде постигнат, когато Москва се върне към зачитането на международното право и международните ѝ задължения.” Значи Радев презумпира, че в момента

Русия не спазва

международното

право.

- препратка към Крим.

Много тежки думи. Вие си спомняте как, когато приемахме натовската стратегия за отбрана, беше посочена Русия и какво стана в залата. Така че тук има разлика с позицията на БСП и президентът трябва да бъде поздравен. Нищо, че подписването под такъв текст “малко” се различава от предизборните послания, които изпращаше той. А пък в Русия съвсем други работи каза. И се чудя дали някаква обида не се е настанила в неговата душа след показното му нахокване от руския патриарх и след 20-минутната му среща с Путин. Тази позиция ще бъде с две ръце подкрепена от всички евро-атлантически хора, включително и от президента Плевнелиев, който я отстояваше през целия си мандат. Това е най-нормалната за български президент позиция - ние сме евро-атлантическа държава.

- Начело сте на инициативен комитет за изграждането на паметник на Захари Стоянов.

- Да, това е кауза на ИК, начело на който бях поканен. Обявихме конкурс, явиха се 9 проекта на изключително ниво, много ни затрудниха. Поканихме в журито и скулптори. Първият и вторият кандидат бяха с равни позиция, дели ги само една точка. Победител е проф. Емил Попов. Оттук нататък следва най-тежкият въпрос - набирането на средствата. В БЧК е открита дарителска сметка. От това зависи кога ще можем да изградим паметника, който ще е в градинката “Кристал” срещу този на Стамболов. Той пък е на проф. Иван Славов - втория кандидат с много хубав проект за Захари Стоянов, който остана на точка след Попов. Започва набирането на средства с желанието ни откриването на паметника да е на 6 септември.

CV

Роден на 15 август 1963 г. в София

Завършил е счетоводство и контрол в УНСС, има магистратура по международни икономически отношения

По професия е дипломиран експерт-счетоводител и регистриран одитор. Работи като финансист от 1991 г.

Депутат от ГЕРБ в 41-ото, 42-ото, 43-ото и 44-ото народно събрание. Бил е зам.-шеф на депутатите от ГЕРБ и е оглавявал парламентарни комисии. Бе председател на парламента от 19 април до 17 ноември 2017 г., когато подаде оставка

Учредител на ГЕРБ на 3 декември 2006 г. Председател на Контролната комисия на партията

Говори английски и руски език

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Бързо с новите правила срещу крадците на ток

    Години наред у нас съществува парадокс - да крадеш ток, е по-изгодно, отколкото ако плащаш като съвестен абонат. “24 часа” акцентира върху него още през 2016 г., а преди десетина дни вестникът направи нова дискусия по темата. И на нея стана ясно, че вече бизнесът краде повече ток от циганите. Последният случай от София го доказва.
  • 111-ото място не е вярно!

    Идеята за подреждането на страни по свобода на медиите е абсурдна. Положението или е добро, или лошо Изчаках един ден да отминат страстите, за да кажа: класацията, която ни слага на 111-о място по свобода на медиите, е с кашкавалени крака. Балон. Имаме си проблеми в медиите, но тази класация всъщност е един от тях. Ето защо смятам така: 1.