Иван Харалампиев: Ако беше гледана в обор, кравата Пенка нямаше да се спаси от вълците

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6915741 www.24chasa.bg
Иван Харалампиев

Ще прибера сърбина Никола, който 15 дни

се е грижел за нея, добър човек е, честен

Готвят ми 3 глоби, че съм изпуснал

животното зад граница - няма да ги плащам,

казва собственикът на най-известната крава в света

Иван Харалампиев от кюстендилското с. Копиловци, собственикът на най-известната крава в света, е на 60 г. Работил е в профсъюзите, бил е строителен техник и охранител. Преди 4 г. решава да се захване със земеделие и животновъдство. В ранчото си “Хари” край с. Мазарачево отглежда 7 крави, две теленца и 8 коня. Обработва 1400 дка.

На 12 май една от кравите му - Пенка, избяга през границата в Сърбия и след две седмици той си я прибра. Пенка бе заплашена от умъртвяване, защото е напуснала ЕС, а обратно е влязла у нас без документи. Стопанинът се оплака пред медиите. За нея се застъпи евродепутат, музикантът Пол Маккартни, петицията в нейна защита събра 20 хил. души. Нашите ветеринари я изследваха за 5 заразни болести, пробите са отрицателни и бе обявено, че Пенка остава да живее.

- Г-н Харалампиев, успокоихте ли се вече, след като стана ясно, че няма да умъртвяват кравата Пенка?

- Кравата Пенка живее втори живот. Трудна битка водих за нея, но си струваше. Много ми помогнахте и медиите. Сега очаквам представители на Европейския парламент на 27 юни. Надявам се пред тях да поставя проблемите, с които са сблъскваме ние, фермерите. Много се надявам след случая с моята крава да има промени в законодателството, защото и други пастири покрай границата може да имат същите проблеми. И сега предполагам, че има животни от граничните райони, които минават през браздата и се връщат, а Пенка е минала през бариерата.

- Сега кравата е изолирана в с. Копиловци. Кога ще я приберете при останалите в ранчото край с. Мазарачево?

- Все още от Агенцията по храните не са ми казали кога ще падне възбраната. Не знам защо чакат, след като пробите за заразни болести са отрицателни.

- Припомнете как всъщност Пенка избяга от ЕС и после се върна.

- На 12 май пастирът ми Митко извежда седемте крави на паша в околността. Едната се запиляла някъде и повече не се върнала. Вдигна ме като по тревога. Започнахме издирването на кравата, дойдоха и синовете ми Светослав и Атанас. Дни наред обикаляхме, навъртяхме сума ти километри и не я открихме. Вече се бях отчаял, когато на 23 май ми се обадиха сръбските гранични власти, че кравата ми е на тяхна територия. След тях ми позвъниха и нашите от ГКПП Олтоманци. Оказа се, че

за едно

денонощие Пенка

е изминала

около 40 км,

стигнала е до граничния пункт и е влязла на сръбска територия. Допускам, че е била подгонена от вълк или чакал, защото в района имало много. Дори наскоро едно от жребчетата ми било разкъсано от чакал.

Край Босилеград Пенка била намерена от сърбина Никола Стоичков, който живее в планината сам в една от махалите на пръснатото по хълмовете с. Рибарци. Никола се грижил за животното няколко дни, но след като никой не го потърсил, решил сам да се обади на тамошните власти. Извървял 10 км пеша до Босилеград и право в полицията. Оттам по номерата на ушната марка босилеградските ветеринари се свързали с нашите и разбрали кой е стопанинът. Докато се прави проверката, Никола продължил да извежда на паша Пенка. Имам намерение да извикам Никола при себе си. Ще му направя жилище, където да живее и да ми помага в земеделието. Той е много добър и честен човек. Грижил се е за чуждо животно, обадил се е на властите.

- Как си взехте Пенка от Сърбия?

- След като ми се обадиха от границата, бях много щастлив и веднага тръгнах да си я прибера. Оказа се истинско мъчение. На ГКПП-то ми казаха, че не мога да вляза в България с нея, защото няма документи. Отидох във ветеринарната лечебница при д-р Рада Джорджевич, която прегледа кравата и установи, че няма заболявания. Даде ми документ. От нашия ветеринар, който ми обгрижва животните, взехме документи за всички прегледи и ваксини, които са правени. И това не помогна.

Пет дни кравата

стоя на ГКПП-то.

Всеки ден ходех

дотам, около

60 километра

е в едната посока, да ѝ нося храна и вода. Беше стресирана, не реагира както обикновено, а задните ѝ части бяха наранени. Вероятно се е изподрала от храстите, или пък се е крила до някакви скали от вълците. Накрая си я взех на своя отговорност, а нашите гранични власти ми казаха, че трябва да чакам на място, за да дойдат ветеринарите и да я умъртвят. Не се съгласих и тогава ми я дадоха да я държа в изолатор, за да не би да се е заразила с някакви болести и да ги предаде на другите животни.

- Нали сте имали документ от сръбските ветеринари?

- Тук ми казаха, че това е някаква бележка и не важи. Сърбите много се обидиха. Те ми казаха: Значи вие смятате, че при нас е пълно със зарази!

- Бременна ли беше, защото повече шум се вдигна около това, че ще бъде умъртвена не просто една крава, а бременна?

- Беше бременна, сигурен съм, но

предполагам,

че е абортирала

от стреса

и тичането.

- Казахте, че ви готвят актове и глоби.

- Написали са ми актове за три нарушения. Първото е затова, че не съм упражнил контрол над животното и съм го изпуснал, второто е за транспортирането му от границата до Копиловци без пътен лист, а третото - че до Пенка съм допускал журналисти, докато тя е била в изолация. Няма да подпиша актовете.

- Защо се захванахте със земеделие и животновъдство?

- Обработвам земя от мой дядо. Допреди 4 г. бе пустееща, обрасла с треви, храсти и дървета. Изчистих я, сега имам в землищата на няколко села череши, сливи, ябълки, пшеница, царевица. Имам всички документи за наследствената земя, но още обикалям по институциите, за да си уредя собствеността. Искам да кандидатствам по различни европейски програми, но бюрокрацията е голяма. Имам желание да увелича кравите до 50-60. Обичам животните, радвам им се и имам тръпка да ги гледам.

- Не е ли по-лесно да си направите кравеферма, където да отглеждате механизирано животните, отколкото да са на свобода?

- Сигурно е по-лесно да са затворени в обори, но месото и млякото не са същите като от крави, които пашуват и сами си подбират с какво да се хранят, да живеят на свобода. Такива са моите животни - издържат на пресечени терени. Ако бяха гледани в обор, Пенка нямаше да оцелее и да се спаси от вълците. Засега нищо не печеля от кравите. Приготвяме си за фамилията екологично чиста и вкусна храна.

- Помагат ли ви синовете?

- Без тяхната помощ сам няма да се оправя. Опитвам се и внуците, които са на 2 и 5 г., също да възпитавам в любов към животните. Те дават имена на кравите, радват им се. Смятам, че за децата това е важно, да са сред природата, а не да стоят по цял ден пред компютрите и на телефоните. Надявам се след години ранчото да не се занемари, а да го има, защото нали уж искаме да развиваме планинските райони.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • НАП да пише на 4 милиона българи, и то по-бързо

    Поне 4 милиона българи са били засегнати от хакерската атака на НАП според информациите в медиите. Очаква се да бъде предоставена платформа, чрез която всеки може да провери дали е потърпевш и какви точно негови лични данни са изтекли от масивите на данъчните. Предстоят много проверки кой, как и колко е виновен за тази ситуация.
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в