Абдулуахаб ал Нажар: Очакваме външният министър на ОАЕ да открие новото посолство в София

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6917952 www.24chasa.bg
Абдулуахаб ал Нажар, посланик на ОАЕ

Арабските сили превзеха Худейда, това отваря път към мир в Йемен, казва посланикът на Абу Даби у нас

- Г-н посланик, вие сте първият официален дипломатически представител на ОАЕ в България. Мандатът ви започва във време на активизиране на връзките между София и Абу Даби.

- Обединените арабски емирства (ОАЕ) са приятелска на България страна. Ние имаме дипломатически отношения от 1991 г., като това съвпадна с разпадането на СССР и началото на промените във вашата страна, които доведоха до членство в ЕС. Дълго време за България отговаряше посолството ни в Букурещ, докато вие имахте консулство в Дубай. От началото на тази година двете страни решиха да открият посолства в София и Абу Даби. Това, разбира се, активизира и даде тласък на отношенията. Само за няколко месеца видяхме положителен ефект върху търговския обмен и туризма. Като първи посланик на ОАЕ в София ще направя всичко възможно да активизирам връзките.

- ОАЕ признаха българските шофьорски книжки - нещо много важно за нашата общност там, която е най-голямата в Арабския свят. Емирът на Дубай направи жест на добра воля и освободи българи, осъдени до живот. Какво още се очаква в двустранен план?

- Очакваме посещение на високо ниво от ОАЕ за официалното откриване на посолството в София. По време на това посещение ще бъдат подписани и няколко споразумения, сред които и това за премахване на двойното данъчно облагане, също и документ, който ще улесни транспорта на живи животни от България до ОАЕ. Ще фиксираме и дата за заседание на смесената икономическа комисия. Всичко това се случва след успешната визита на българския външен министър в ОАЕ.

- Нашето посолство в Абу Даби бе открито от министър Захариева, може ли да очакваме вашият външен министър шейх Абдала бин Зайед да дойде в София?

- Обикновено той или държавният министър на външните работи откриват нашите посолства в чужбина. И тъй като това е повече политически акт, затова се надяваме, че такава визита ще има. Още повече че министър Захариева изпрати и официална покана до шейх Абдала бин Зайед да посети България. Ние сме изключително радостни, че имаме посолство в България, от която имаме чудесни впечатления, които се основават и на многото българи, които успешно работят в нашата страна.

- ОАЕ участва в състава на коалиционните сили в Йемен, какви са последните новини?

- Първо ще уточня, влизането на арабските коалиционни сили в Йемен стана по молба на легитимните власти на страната и съгласно резолюциите на ООН. От 3 г. в Йемен се води ужасна война с милициите на хутите. Миналата седмица арабските сили успяха да освободят района на Худейда. Той беше важен за хутите заради летището и пристанището, тъй като те крадяха всички хуманитарни помощи, които пристигаха със самолети на това летище, а пристанището бе използвано от тях за нелегални доставки на оръжие от Иран. Сега вече този регион е изцяло под контрола на арабските сили и това ще отвори врата за преговори и евентуално намиране на мирно решение. Междувременно стартира и план, който включва мерки за сигурност и хуманитарни помощи от храна и лекарства за района на Худейда, включително и настаняване на хората, останали без подстлон. Пристанището в Худейда ще бъде отворено за каргодоставки. Всичко това става с консултации между арабските сили и международните хуманитарни и правозащитни организации. ОАЕ са благодарни на българските власти за позицията и подкрепата за арабските сили в Йемен и легитимните власти на страната съгласно резолюциите на ООН. Ще продължим плана си за този регион, докато в Йемен бъде постигнат траен мир и сигурност.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Защо е важно чиновникът да знае и може

    Ако на някого му се стори странно, че бъдещите чиновници ще отговарят на тестове, с които да проверяват базовите им знания и умения, направо ще кажем - има защо.  Първо, защото ако днес българските ученици се препъват на дисциплината четене с разбиране, със сигурност утре, когато започнат работа, трудно ще схващат поставените им задачи.
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,