Абдулуахаб ал Нажар: Очакваме външният министър на ОАЕ да открие новото посолство в София

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6917952 www.24chasa.bg
Абдулуахаб ал Нажар, посланик на ОАЕ

Арабските сили превзеха Худейда, това отваря път към мир в Йемен, казва посланикът на Абу Даби у нас

- Г-н посланик, вие сте първият официален дипломатически представител на ОАЕ в България. Мандатът ви започва във време на активизиране на връзките между София и Абу Даби.

- Обединените арабски емирства (ОАЕ) са приятелска на България страна. Ние имаме дипломатически отношения от 1991 г., като това съвпадна с разпадането на СССР и началото на промените във вашата страна, които доведоха до членство в ЕС. Дълго време за България отговаряше посолството ни в Букурещ, докато вие имахте консулство в Дубай. От началото на тази година двете страни решиха да открият посолства в София и Абу Даби. Това, разбира се, активизира и даде тласък на отношенията. Само за няколко месеца видяхме положителен ефект върху търговския обмен и туризма. Като първи посланик на ОАЕ в София ще направя всичко възможно да активизирам връзките.

- ОАЕ признаха българските шофьорски книжки - нещо много важно за нашата общност там, която е най-голямата в Арабския свят. Емирът на Дубай направи жест на добра воля и освободи българи, осъдени до живот. Какво още се очаква в двустранен план?

- Очакваме посещение на високо ниво от ОАЕ за официалното откриване на посолството в София. По време на това посещение ще бъдат подписани и няколко споразумения, сред които и това за премахване на двойното данъчно облагане, също и документ, който ще улесни транспорта на живи животни от България до ОАЕ. Ще фиксираме и дата за заседание на смесената икономическа комисия. Всичко това се случва след успешната визита на българския външен министър в ОАЕ.

- Нашето посолство в Абу Даби бе открито от министър Захариева, може ли да очакваме вашият външен министър шейх Абдала бин Зайед да дойде в София?

- Обикновено той или държавният министър на външните работи откриват нашите посолства в чужбина. И тъй като това е повече политически акт, затова се надяваме, че такава визита ще има. Още повече че министър Захариева изпрати и официална покана до шейх Абдала бин Зайед да посети България. Ние сме изключително радостни, че имаме посолство в България, от която имаме чудесни впечатления, които се основават и на многото българи, които успешно работят в нашата страна.

- ОАЕ участва в състава на коалиционните сили в Йемен, какви са последните новини?

- Първо ще уточня, влизането на арабските коалиционни сили в Йемен стана по молба на легитимните власти на страната и съгласно резолюциите на ООН. От 3 г. в Йемен се води ужасна война с милициите на хутите. Миналата седмица арабските сили успяха да освободят района на Худейда. Той беше важен за хутите заради летището и пристанището, тъй като те крадяха всички хуманитарни помощи, които пристигаха със самолети на това летище, а пристанището бе използвано от тях за нелегални доставки на оръжие от Иран. Сега вече този регион е изцяло под контрола на арабските сили и това ще отвори врата за преговори и евентуално намиране на мирно решение. Междувременно стартира и план, който включва мерки за сигурност и хуманитарни помощи от храна и лекарства за района на Худейда, включително и настаняване на хората, останали без подстлон. Пристанището в Худейда ще бъде отворено за каргодоставки. Всичко това става с консултации между арабските сили и международните хуманитарни и правозащитни организации. ОАЕ са благодарни на българските власти за позицията и подкрепата за арабските сили в Йемен и легитимните власти на страната съгласно резолюциите на ООН. Ще продължим плана си за този регион, докато в Йемен бъде постигнат траен мир и сигурност.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • За кожата на един крадец - лични сметки за уреждане

    Случаят с пребития рецидивист от врачанско село е показателен, защото на хората явно им е писнало да ги ограбват посред бял ден, а ред и сигурност да няма. И точно затова, вместо да разчитат на органите на реда, са взели нещата в свои ръце - подготвили капан за крадеца и когато го заловили, му отмъстили по най-варварски начин,
  • Антиваксърите ходят по плоската Земя и ги е страх да не паднат от ръба

    “Преди 1500 години всеки е знаел, че Земята е центърът на Вселената. Преди 500 години всеки е знаел, че Земята е плоска. А преди 15 минути ти мислеше, че хората сме сами на тази планета. Представи си какво ще знаеш утре.” Репликата е произнесена от агент Кей (Томи Лий Джоунс) към неговото протеже Джей (Уил Смит) в хитовия филм от 1997 г.