Ройтерс: Българите вярват на “24 часа”, телевизора и “Хоризонт”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6919550 www.24chasa.bg

Класация на медиите у нас по доверие и по популярност в годишното проучване на агенцията

Агенция Ройтерс оповести тазгодишното си проучване за тенденциите в медиите в 37 държави по света.

Авторитетният сондаж, проведен от института на Ройтерс за изследване на журналистиката, съдържа раздели за медийната картина в отделните страни.

Ето какви данни за доверието в медиите са оповестени в главата за България.

В челната петица по доверие са БНР, три телевизии - БНТ, “Нова” и bTV, и в. “24 часа”. (Виж графиката). Оценките са по скала от 0 до 10, където 0 е “съвсем недостоверен”, а 10 “абсолютно достоверен”. Обобщени са данни от оценките на аудиторията, която знае за съответната медия.

От Ройтерс съобщават, че проучването е проведено с онлайн въпросник през януари и февруари т.г. и извадката е представителна за хората, които ползват интернет в съответната държава. В България достъп до интернет имат 60%, според изследването.

Друга класация е на най-използваните източници на информация сред телевизии, радиа и печатни медии. В нея “24 часа” е четвърти след Нова телевизия, bTV и БНТ.

В списъка на най-популярните онлайн медии сайтът на “24 часа” е отново в челната петица.

88% от участниците в допитването се информират от онлайн медии, 84% - от телевизии.

Като цяло 38% от анкетираните българи имат доверие на новините.

78% използват компютър, за да научават новините, 67% - смартфони, а 21% - таблети.

Фейсбук е най-популярната социална медия - 84% от хората с достъп до интернет я използват, а 73% я ползват за информиране. За ютюб процентите са съответно 70 и 32.

Фейсбук месинджър е трети с 59% ползващи го изобщо и 18% - за новини.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Мерките срещу чумата по свинете не са прекалени

    Забрана за фермерски пазари, отстрел на животни, умъртвяване на здрави прасета, дезинфекционни пунктове. Вероятно за някои тези мерки срещу африканската чума по свинете изглеждат прекалени. Но не са и причината е съвсем ясна - срещу заболяването лек няма. Единственият начин да се пресече е да се убиват животни, колкото и нехуманно да звучи.
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в