Ваня Кастрева: Подредете поне 10-20 желания за гимназия

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6923035 www.24chasa.bg
Ваня Кастрева СНИМКА: Йордан Симeонов

Преценете реално бала, не се изхвърляйте,за да има детето място на първо класиране, съветва началникът на Регионалното управление на образованието в София-град

- Г-жо Кастрева, започна подаването на документи за прием в гимназия, какви съвети ще дадете на учениците и родителите им?

- От изключителна важност е родителите да направят добре информиран избор и да се съобразят с възможностите и желанията на своите деца. Моят съвет е да ползват електронната платформа https://priem.mon.bg. Те могат спокойно да правят подреждането на желанията на своите деца, като ги разместват до мига, в който не

натиснат

клавиша

“запиши”

Достъпът до нея е чрез входящ номер и уникален 10-цифрен код за достъп, който е на служебните бележки за явяване на националните външни оценявания. Изборът трябва да бъде съобразен с бала на учениците, всяка паралелка може да има различен бал. Балообразуването е описано в информацията на нашия сайт и в училищата гнезда. Всяка паралелка има свой код, който може да се избере от падащото меню. Родителите трябва да подредят в заявленията желанията така, че те да бъдат свързани с възможностите на детето, с неговите интереси и в същото време да се гарантира, че те ще му достигнат, за да може то да участва на първо класиране. Моят съвет е изборът наистина да бъде информиран, защото високият бал предполага повече възможности за подпомагане на избора на родителите и тяхната ориентация по отношение на това

къде стои детето

им в реда на

статистиката

за успеваемост. Тя е качена на нашия сайт и може да бъде проследена.

- Колко желания е добре да се подредят?

- Трябва да се подредят не по-малко от 3-4 или 10-20 желания. Не е необходимо да се изброяват над 70-80, ако са хаотично подредени и ако не са съобразени с възможностите на детето и бала му. Балът се формира основно от точките, които ученикът има от националното външно оценяване по български език и литература и по математика и от оценките, които има в свидетелството за основно образование. Няма ограничение колко да бъдат желанията, но това не означава, че многото желания ще осигурят класиране в най-желаното училище. Важно е винаги да започнем с най-желаното училище и да подреждаме, съобразявайки се с бала на детето за съответната паралелка. Освен през електронната платформа родителите могат да подадат заявления и в определените училища гнезда. На територията на София-град те са 33. За учениците извън столицата е определено 48-о училище, което е близо до Централната жп гара и до автогарата. Надявам се наистина родителите да подредят желанията на своите деца, след като са направили задълбочено проучване и отчетат интересите на децата си. Това са следващите 5 години, които ще предопределят личностното развитие на техните деца. Като се кандидатства за професионална гимназия, трябва да се приложи медицинско свидетелство. Когато отиват в училищата гнезда, родителите трябва да носят оригиналите на документите, за да бъдат сравнени от комисията. Когато кандидатстват през онлайн платформата, медицинското свидетелство се качва сканирано. Учениците нямат ограничения както в броя на желанията, така и в брой на регионите. Например могат да кандидатстват едновременно за училища в София-област, както и за училища в София-град.

Ако кандидатстват онлайн и са получили вече входящ номер на заявлението, те не могат да променят подреждането на желанията. Кандидатстването е веднъж независимо от формата - през електронната платформа или на хартия в училището гнездо.

- Как е по-лесно - онлайн или чрез хартия?

- За мен онлайн е по-лесно, защото може да стане вкъщи по всяко време и на спокойствие. Могат да разместват желанията за профили или специалности от професии. Необходимо е да бъдат изписани възможности за обратна връзка - телефон за контакти или имейл, за да изясним всичко, ако има някаква грешка или неточности.

- Има ли риск, подреждайки желанията си, да се надценят?

- Ако не са съобразили бала на детето с бала, с който ориентировъчно училището приема през годините, и запишат прекалено малко желания. Имали сме такива случаи. Могат да запишат 3 желания, които да са несъизмерими с бала на детето, тогава ученикът автоматично отива на второ класиране. За него желанията не се пренареждат. Ако не се класира и на второ класиране, на трето ще преподреди желанията, но

тогава

ще участва

само за

свободните

места

Трябва да се проследи балът на училището през годините и да се прецени дали съответства на бала на ученика. В София има 385 паралелки. Изписването на 100 желания не е гаранция, че ученикът ще бъде приет, включително и в тези 100 желания, ако неговият бал се формира например от 150 точки.

- Какви други грешки могат да допуснат кандидат-гимназистите?

- Прекалено малкото желания, които не са съобразени с бала на ученика, е основната. Понякога има технически грешки в изписването на данните, затова е важно да имаме телефон за контакти. Друга грешка е да се ползват стари справочници или некоректни данни. Затова препоръката ми е да ползват данните от нашия сайт или от училищата гнезда.

- А грешката да бъдеш приет и да не се запишеш?

- Резултатите от първо класиране трябва да излязат до 3 юли. Между 4 и 7 юли родителите трябва в училището, в което са класирани, или да запишат децата си с оригинала на свидетелството за основно образование, или да подадат заявление за втори етап на класиране, което не преподрежда желанията. Ако не направят едно от двете, губят мястото си.

- Как ще коментирате резултатите от изпитите след 7-и клас и от матурите?

- Щастливи сме, когато резултатите са съизмерими с труда, който се полага в града. Това са постижения, които ни поставят на едно от челните места в страната.

От 10-те топучилища с най-добри резултати по български език на матурите 6 са софийски. От десетте училища с най-добър резултат на втория държавен зрелостен изпит софийските са 6.

Отличници сме и на националното външно оценяване в 7-и клас . Тук се отличават училищата, в които математиката е приоритетна.

Математическите гимназии дават най-добри резултати, така е и за София - най-добри са СМГ, Първа частна математическа гимназия и частното основно училище “Св. София”.

- Кога паралелките в София ще са в здравословната бройка от около 20 деца, а не от близо 30?

- По мои изчисления, за да се случи това, трябват около 50 нови сгради. В момента училищата в София са 267.

- Има ли и други добри практики в София по отношение на дигитализацията освен 18-о и 51-о училище?

- В 30-о и 2-о училище се работи изключително активно по отношение на дигитализацията. Там дори в начален етап се учи с таблети. Учениците и учителите не изпитват страх пред екрана. В 137-о училище има добри практики. Дори в 5-а вечерна гимназия имат уникални постижения по отношение на дигитализацията в голяма палитра от предметите. В 56-о училище също много активно се работи в тази посока. И детските градини не отстъпват. Пропускаме ги, а всичко започва от тях. Има практики, които могат не само да са за наш пример, но и в европейски мащаб.

CV

- Магистър е по история и образователен мениджмънт на Софийския университет

- Доктор по педагогика на Пловдивския университет

- Работила е като учител по история в 119-о СОУ

- От 1998 до 2006 г. е директор на 2-о СОУ

- Притежава първа професионално-квалификационна степен

- От 13 юни 2006 г. е началник на Регионалния инспекторат по образование в София

- На 13 август 2014 г. става служебен заместник-министър на образованието и науката и остава на поста до 2 февруари 2016 г.

- От 3 февруари 2016 г. е началник на Регионалното управление на образованието в София-град

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Гъвкавост за горивата

    Горивата през зимата да са без биодобавка - така може да поевтинеят на дребно с близо 10 ст. Това са обсъждали на среща вицепремиерът Томислав Дончев и компаниите от Българската петролна и газова асоциация. Когато поскъпването на горивата се превръща в проблем, явно трябва гъвкавост. Но по какъв начин?
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,