Пълноправни в ЕС, 70% у нас искат промени от Брюксел

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6923188 www.24chasa.bg

59% обаче твърдо “за” членството ни в ЕС

Динамиката на международната сцена и българското председателство на Съвета на ЕС до голяма степен направиха външната политика вътрешна. Често български политици се позиционират пред избирателите си с международни теми – членството ни в НАТО, диалога ни с Русия, отношенията ни с ЕС и т.н.

Това бе и основният мотив на изследователски център “Тренд” да тества ориентацията на българите по

геополитически

дилеми

Българите продължават да са убедени в правилността на избора си България да е част от европейското семейство и НАТО. Нищо ново, но за разлика отпреди десетилетие например далеч не сме така безрезервни. Ако в годините преди членството ни в ЕС смятахме, че там

всичко е

“цветя и рози”

и проблемите са само при нас, днес това не изглежда така. Българинът е започнал да се вглежда по-внимателно и в неговите недостатъци. Затова близо 70% от българите искат промяна в ЕС – едни съществена (40%), други малка (29%).

На второ място – нека се вгледаме кои са тези 21-24% сънародници, които смятат, че България трябва да излезе от ЕС и НАТО. Немалка част тях идват именно от симпатизантите на левицата. И това не бива да ни учудва.

Вече близо три десетилетия БСП успява да мобилизира част от привържениците си чрез носталгия по отминалите времена, в които ЕС и НАТО са от другата страна на барикадата.

Това е и едно от обясненията на електоралните успехи на Корнелия Нинова като председател на БСП. Видимата дистанция между БСП и ПЕС на моменти, честата подчертано патриотична реторика и ярките позиции срещу Истанбулската конвенция срещат недвусмислената подкрепа на редовия червен симпатизант. Това държи вече година и половина

БСП в добра

форма,

дишаща във врата на основния си опонент ГЕРБ. Но именно това и спира социалистическата партия да се бори за политическия център, където се крие най-големият й потенциал. А данните недвусмислено сочат, че този център иска да се говори “за” Европа, а не срещу Европа.

  • Коалицията на желаещите: Слави играе вабанк

    Коалицията на желаещите: Слави играе вабанк

    Обръгнали в политическите игри и битки каки и батковци, чичковци и лелички правят неумели метафори на гърба на Слави Трифонов - неговите депутати били още в детската градина и за една седмица трябвало да стигнат поне ниво на средно образование в политиката. С какво ги предизвикаха от “Има такъв народ”
  • Диляна Ценова

    Коментар на седмицата №1: В парламента гномове избиват комплекси

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи за изминаващата седмица. Този е №1 с 132 728 четения. Искат още чегъртане В средата на май записах за “24 часа” интервю с известния юрист проф. Пламен Киров по повод вероятността машинното гласуване да бъде обявено за противоконституционно. Ако това се случи, коментира професорът

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо