От затвора бандитът бяга по-закоравял, отколкото е бил - ей това е бедата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6932194 www.24chasa.bg

Имаме 7 пъти по-малко затворници на

брой население, отколкото в САЩ, но гълтат

повече разходи от средното за ЕС

Дори от затвори като Алкатрас два пъти е имало бягства. След като от такъв затвор е било възможно да се избяга, какво остава за обикновени затвори без изключителни мерки за сигурност, каквито са българските. Има ли умен и решителен затворник с възможности, и най-високотехнологичните средства за защита са преодолими. Отделен е въпросът, че в повечето случаи избягалият трябва след това цял живот или поне години наред да бяга и да се крие. Естествено, ако е в държава, където системата е такава, че някой го търси за по-дълъг период от време.

От много години

в България има

построен само

един нов затвор

това е затворническото общежитие от затворен тип в Дебелт, в което килиите са за 4-ма, има санитарен възел към всяка, даже има детски кът в чакалнята. Има кино и параклис. При тези условия може и да не им се прииска прекомерно на затворниците да бягат. Но за съжаление, това общежитие е изключение . Като оставим настрана затворническите общежития от отворен тип, в останалите затвори условията са почти ужасяващи. Извращенията са по-скоро правило и неведнъж са излизали записи за такива изпълнения. Хигиената е, меко казано, под допустимите прагове. Превъзпитание в подобни условия трудно може да се постигне. По-скоро извършилите инцидентно престъпление

стават

закоравели

престъпници

Намразват хората и трудно се адаптират, като излязат на свобода.

Голямата част от затворниците, които бягат, всъщност са или изпратени на работа на обекти извън затвора, или са излезли в отпуск. Най-често бягствата в тези случаи са предизвикани от битови проблеми: ревност - например някой закачил приятелката им, сериозни проблеми с децата, болест на близки. В тези случаи изкушението да се отклониш е голямо. През 2008 г. от общежитията от открит тип са се отклонили 45 затворници, а през 2017 г. – 8 човека. Не бих казал, че статистиката за отклоненията в България през последните години се различава съществено от световната статистика. В повечето държави след определен престой в затвора и при добро поведение затворниците минават на лек режим, придружен с отпуски и възможност за работа. Няма как да се осигури смислена работа на всички затворници в самия затвор. Освен това няма как затворникът да се адаптира към живота на свобода, ако не практикува някаква професия. Неприятното в България е, че липсват по-детайлни правила за преминаване на по-лек режим и поради това преценката

често е

мотивирана от

“поощрения”

към съответните длъжностни лица. Съответно на работа извън затвора се допускат и затворници, които не са готови или не са подходящи за това.

От спестяването на пари за затвори обществото губи много повече, отколкото когато се осигуряват повече средства за оптимизиране на престоя в затворите. Губи, защото от затворите излизат хора, които продължават да извършват престъпления. Интересно е, че разходите за затворник в България са 60 евро на ден – малко повече, отколкото е средният разход за затворник в ЕС. А България е с най-ниски доходи на човек от населението в ЕС. Което означава, че нещо с разходите за затворниците не е наред и някъде явно се харчи повече, отколкото са видимите резултати на условията в затворите.

Ние имаме едни от най-пренаселените затвори в ЕС с доста отчайващи битови условия. А затворниците в България не са прекомерно много за населението ѝ - броят им в последните години се колебае около 8 хиляди. Това е близо 7 пъти по-малко, отколкото са затворниците на човек от населението в САЩ и близо 4 пъти по-малко, отколкото в Русия.

Проблеми няма с извършителите на леки престъпления, особено по непредпазливост, които престояват в затворнически общежития.

Не стоят така нещата при престой в истински затвор. Пребиваването сред хора с престъпно съзнание създава престъпни ценности. Разните социални мероприятия са несъпоставими с влиянието на другите затворници. Единствената работеща възможност е при изграждането на нови затвори да се осигури изолация на затворниците за определен период от време и да им се дава възможност да гледат специално подбрани филми и други предавания на малки евтини монитори в килиите, които да им въздействат превъзпитателно.

Това, съчетано с учене, професионална подготовка и засилен контрол при ограничен контакт с другите затворници, няма как да не се отрази положително при голяма част от тях. Дано планираният за изграждане нов Софийски затвор към 2024 г. осигури подобни условия.

Носенето на гривни е подходящо само за затворници, на които им остава повече време от лишаването от свобода и работят извън затвора. При това не бива да се надценяват гривните. Ако някой е решил да бяга и има възможности, ще организира нещата, ще пререже гривната и ще избяга.

По-голям е проблемът с това, че много осъдени не могат да бъдат намерени и вкарани в затвора – около 1000. Избягалите от затвора са много по-малко от невлезлите в затвора и освен това избягалите все пак са излежали част от наказанието си. Ето защо към отклонилите се от влизане в затвора следва да се хвърлят усилията. Американският опит с наистина големи парични гаранции и специализирани фирми, които срещу процент от размера на гаранцията осигуряват остатъка от парите за гаранция, би бил много полезен за България.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Политики срещу лошата демография, не само приказки

    Населението на България може да падне под 6 млн. през 2040 г. Печалният извод e на екип от Института за изследване на населението и човека при БАН. Тенденцията обаче не е от вчера и далеч не е само българска - населението на цяла Европа застарява. Да, повод е за черногледство, но то няма да реши проблема.
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,