Колко струва животът на човек с увреждания?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6935844 www.24chasa.bg
ИВАН ЛЮБЕНОВ

Битката е солидарна - за всички групи. По конвенцията на ООН България е длъжна да осигури 20 млрд. лева

ИВАН ЛЮБЕНОВ, Обединение на социалните работници

ПОЗВОЛЯВАМ си да направя бърз анализ от позицията на човек с увреждане, нуждаещ се от лична помощ, но и като експерт в социална сфера от повече от 20 г.

Не съм съгласен да омаловажаваме постигнатото от държавата, но е и факт, че има още много работа, за да се промени процесът на социално включване на хората като мен. Последните събития поляризират обществото и водят до деструктивна ескалация на напрежението. Насъскват се едни групи хора с увреждания срещу други. Някой има интерес да настройва едни срещу други хората с болка. Зам.-председателят на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания Адриана Стоименова от години не спира да защитава всички групи, да прави десетките протести, накарали правителството на Станишев да подпише Конвенцията за правата на хората с увреждания на ООН, да се смени наредбата за достъпност, да вкара увреждания на умиращи с рак с права на ТЕЛК. Но винаги и само в солидарност - битката е за всички групи.

От години отправяме искания за недискриминация на правото на живот на национално представените организации за равни права на всички групи. Само хората с над 71% право на инвалидност според Конвенцията на ООН са 685 000, включително и децата с увреждания. По чл. 24 от години за 70-те хиляди деца с увреждания би трябвало да има 50 000 ресурсни учители и специалисти, което прави около 600 милиона лева за тяхното заплащане.

За ресурсни учители, специалисти, достъпна среда трябват 1 млрд. и 100 млн. лв. Като прибавим към сметката и реализирането на достъпност за над 1969 училища, заедно с поддръжката на нужната инфраструктура, сумата се повишава със 100 млн. еднократно и 5 млн. на година - за реновации на рампи, тоалетни и техника за достъп. Общият сбор за глава “Образование” по конвенцията е в обхвата на 1,1 млрд. лв.

Правени са десетки протести за правата по чл. 19 - “Социални услуги”, за минимум две услуги на база минимален стандарт за живот. Те ще са 4 млрд. и 110 млн. лв. и са също жизнено необходими за хората с увреждания. Тези числа пресмятаме на база минимален стандарт 3000 лева за услуга за година на човек. Изхождайки от презумпцията, че са необходими поне две услуги на човек (асистент и център) за 685 000 души, ще струва на бюджета 4 млрд. и 110 млн. лева.

Хората с увреждания имат право на осигуряване на достъп до и из жилището, за което ще трябват 10 млрд. и 960 млн. лв. Те покриват достъпна среда от входа до жилището и в него. Включват рампи, подемници и специални приспособления за баня и тоалетна. За 685 000 човека са нужни приблизително по 16 000 лв.

България е длъжна да осигури общо 16 млрд. и 270 млн. лв. И още 3 млрд. и 648 млн. лв. за поне 2 услуги за хора и деца с увреждания за 1-а група без придружител, 2-а и 3-а група. Тук Законът за личната помощ не осигурява много - 1 млрд. и 402 млн. лв. на година, в което е включена месечната часова ставка за асистент, която за 2018 г. е 3,07 лв., и за която се иска увеличение до 4,60 лв. за час. 330 ч означават 1518 лв. на човек за месец, или 18 216 лв. за година, с които да се осигури асистент. Такъв се полага на 77 000 души с 90% инвалидност.

България трябва да поеме своята отговорност по Конвенцията на ООН - това е белег за нивото на едно общество.

Задълженията, поети от страната ни по конвенцията, изискват пакетна промяна на законодателството, а не парче за една група, парче - за друга. Тъй като всяка промяна е съпроводена с финансови ангажименти, е коректно да се остойностят най-важните и спешни законодателни мерки - образование, достъпност и социални услуги. За да се постигне спазване на конвенцията, и то само за 3 от главите ѝ, ще трябват над 16,270 млрд. лв.

Дебатът всъщност не е за пари, като е ясно, че необходимият финансов ресурс е непосилен за държавата в този момент. Но кому е необходимо да се създава напрежение и да се употребяват хората с увреждания? Диалогът се мести в друга плоскост, където има неясни мотиви и желание за трупане на дивиденти от хора, организации и партии. В тази игра големите губещи ще са децата, младежите и възрастните с увреждания.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Гъвкавост за горивата

    Горивата през зимата да са без биодобавка - така може да поевтинеят на дребно с близо 10 ст. Това са обсъждали на среща вицепремиерът Томислав Дончев и компаниите от Българската петролна и газова асоциация. Когато поскъпването на горивата се превръща в проблем, явно трябва гъвкавост. Но по какъв начин?
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,