Пипи Дългото Чорапче 2018

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6939482 www.24chasa.bg

В съвременен вариант на книгата Томи и Аника щяха да я познават само онлайн

Учебната година приключи и остави у мен и още милиони родители дълбоки следи. Имаме цяло лято да преборим травмите и да възстановим контрола над импулсите, които досега са ни предлагали просто да пребием останалите майки в класа и да вандалстваме из училището. Признавам си, че тая година моите импулси ми предложиха да съм първата майка, която изпада в амок и отива въоръжена на родителска среща... Но ги контролирам все още.

Трябва да ви кажа, че детството днес е много тежка работа, в която са замесени всички възрастни околовръст. Започва се още преди училище, по детските площадки. Минавали ли сте наскоро покрай детска площадка? На едно детенце там се падат поне по една майка и една баба, а понякога има даже и татко. Три деца ровят в пясъчника, а осем възрастни седят край тях и ги наблюдават. Радиусът на свободно движение на децата е не повече от 100 метра. Бих казала, че са като затворниците, но те у нас затворниците при спонтанните си разходки теглят радиуса на цялата държавна територия и ги откриват после на 300 километра от пандиза. Явно е, че живеем във времена, в които дори осъдените на затвор имат повече свобода от децата ни. Ако „Войната на таралежите“ беше сниман днес, то в него щяха да участват предимно изнервени майки на таралежи.

Самите таралежи нямаше да се виждат във филма, защото са на олимпиада по бизнеспредприемачество. Представяте ли си само сцената със счупения прозорец как би изглеждала във филм от 2018? Топката полита към витрината, чупи я, децата се разбягват, но каква полза – записани са от камерите от околните паркинзи, жилища и магазини. Преди да бъдат идентифицирани, гневни майки нападат магазина, чиято витрина е станала на сол от футболната топка и обвиняват ръководството, че нарочно е опънало тая витрина точно до игрището. Заплашват магазинера, че ще се разправят с него във фейсбук и той уплашен оттегля претенциите си стъклото да бъде възстановено. Докато майките крещят на магазинера, три багера разкопават игрището и издигат върху него мол. С това проблемът с топки в опасна близост до витрини окончателно е решен и децата отново се връщат пред компютрите си. Мечтите да станат национали по баскетбол са отложени, дори не се налага класната Добрева да ги попари с мнението си, че баскетбол може да тренират само отличниците. Във версията на филма от 2018 година тя не участва, защото отказва да влиза в час, след като за пореден път е била набита от амбициозен татко.

Или да вземем Пипи Дългото Чорапче. Смятате ли, че тази детска история е възможна към днешна дата? Не, че няма деца като Пипи – таткото е на гурбет в чужбина, майката също я няма, детето се оправя само и не ходи на училище, гледа си кон и скандализира околните... Такива деца има бол, но коя майка от българската бяла средна класа би пуснала Томи и Аника да ходят в махалата? Да играят с дете, което има кон и маймуна? И пече курабийки с глутен??? Още първата глава на книгата няма как да се случи.

Томи и Аника няма да отидат сами в съседската къща да се запознаят с новото момиченце, в най-добрия случай просто ще й пратят снимки в снапчата. И приятелството им нататък ще се развива предимно онлайн, докато накрая не се окаже, че Пипи изобщо няма интернет, а профилът й в социалните мрежи е фалшив и се използва от дебел чичко за запознанства с дечица. За да избегне гнева на родителите им, чичкото ще стане депутат в Народното събрание и ще се сдобие с имунитет, след което ще започне шумна кампания за борба с педофилията. Ще успее да измести от медиите дори кампанията на друг свой колега, насочена срещу хомосексуалните (самият колега носи тайно гащите на жена си). Запленени от силните им речи, родителите ще забравят защо са им били гневни и ще ги преизбират многократно. Така Пипи ще се превърне в мръсен политически трилър, какъвто е и реалният живот, а Томи и Аника няма да имат никакъв друг шанс, освен да завършат с успех курсовете по китайски, английски, програмиране и дизайн, след което да емигрират в чужбина. За детство днес просто няма време.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Защо трябва да вземат книжката на Местан

    Заради трагичния инцидент, при който загина шестмесечно бебе, лидерът на ДОСТ остана без книжка. Както и при наложената му парична гаранция, така и със свидетелството за правоуправление се наложи съдът да се произнася по два пъти. При това стечение на обстоятелствата обаче се изясни, че Местан си е обикновен рецидивист нарушител на пътните
  • Как попаднах в „Апартаментгейт“

    Моят кум, за жалост, вече не е между живите и аз много се гордея с него, светла му памет Не чета жълти сайтове. Още по-малко такива, които се облизват като чуят, че някой се е разболял от рак. Съпругът ми обаче ми препрати някакъв линк, в който моя милост е главен герой и в който се твърди, че съм си била взела двойно по-голям апартамент от