Последното интервю на Божидар Димитров за "24 часа": Чужди пари открай време хранят партиите ни

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6940088 www.24chasa.bg

Това интервю проф. Божидар Димитров е дал преди година за "24 часа" - на 24 април 2017 г. Историкът почина внезапно вчера на 72 години.

Трите най-големи политически партии у нас, които стоят зад преврата на 9 септември, са рожби на чужди централи

В началото на ХХ в. Коминтернът дава на БКП стотици хиляди долари за социалистическата революция, Франция и Гърция пък плащат на БЗНС

- Буквално преди дни “24 часа” цитира годишните доклади на ДАНС и държавна агенция "Разузнаване", според които службите на чужди държави контролират български партии и медии. Имате ли хипотеза кои, проф. Димитров?

- Като историк знам, че почти всички български големи парламентарни партии, играли роля в българския политически живот, са получавали пари за своята организационна дейност и дори за активни мероприятия от чужди служби. Те са ни издавали вестниците, осигурявали са богат личен живот на партийни лидери

в замяна на

отказ от някои

национални

интереси

- Имате ли конкретни примери?

- Да. Например от последните 20 г. на буржоазния живот в България, а и преди това. Но нека започнем по-отдалече. Публична тайна е, че голяма част от офицерските организации в България, които направиха опити за преврат през 1886 г., са били спонсорирани от Третия департамент на Руската империя... В тези опити за преврат са участвали над 200 офицери, повечето от които успяват да избягат в Русия. Само 7-8 са заловени, осъдени на смърт за държавен преврат и разстреляни. Куриозното е, че между тях е и бащата на бъдещия български премиер Богдан Филов. За разлика от сина си, който ще бъде разстрелян през 1944 г. като германофил, той е разстрелян като русофил. Русия приема избягалите от България офицери и ги включва в армията си. Някои от тях свършват много полезна работа за Русия, която и сега се оценява. По едно споразумение между България и Русия в началото на ХХ в. са върнати в България и участват в Балканската война.

През 1915 г. пламва грандиозната

афера

“Деклозиер”

В нея френското разузнаване успява да внесе в България 200 милиона франка и да ги раздаде. Нарежда на Земеделската партия срещу това да да изкупят с тези пари цялата земеделска реколта, разбира се, оставяйки пари и за тях, след което в навечерието на бъдещата война да ги изнесат от страната и да останем без хранителни резерви. Слава богу, почти всички са арестувани и вкарани в затвора. Включително и Ал. Стамболийски, Райко Даскалов и Павел Генадиев.

Следва Българската комунистическа партия, която след като влиза в Коминтерна през 1919 г., започва да получава стотици хиляди долари за осъществяване на социалистическата революция. За тази цел Лев Троцки, който има значителна власт между 1918 и 1930 г., е предложил Русия да отдели 18 млрд. долара от бюджета си. Като прифронтова държава БКП получава средства за закупуване на кораби, с които по море можело да се прехвърлят в Русия Георги Димитров, Васил Коларов и други комунистически лидери. Един от тях е корабът “Иван Вазов”, закупен през 1921 г. Значителни средства получава БКП за грандиозния атентат в църквата “Св. Неделя”. До 1944 г. пари към БКП текат непрекъснато. Докато не залавят някои издигнати като герои, които се оказват мултимилионери.

- Кои са?

- Например десетки хиляди долари и други пари в чужда валута са намерени у пролетарския поет НиколаВапцаров. Истината е, че през всичките тези години Вапцаров е живял в разкошен апартамент в центъра на София, като оправдава средствата с богатия си баща. Което едва ли е вярно, защото те не са били в добри отношения, но кой знае...

Паралелно се продават и членове на други партии, а и самите партии у нас.

Например втората партия - БЗНС, която макар да е свалена от власт през 1923 г. с военен преврат, живее с надеждата да се върне в управлението. През 1926 в Атина са поканени 6-има земеделски лидери, на всеки от които са предложени

по 1 млн.

долара, но само

ако се откажат

от Беломорска

Тракия,

ако дойдат на власт. И шестимата приемат. Това всичкото е безсрамно описано от един от тях - Коста Тодоров. Той пише, че единствен си похарчил парите, както трябва - купил си имение във Франция. Докато другите хвърлили част от парите в българския политически кръг “Звено”. В него членували не само действащи и пенсионирани армейски офицери, но и много интелектуалци, които се продали на Югославия.

Интелектуалецът Димо Казасов например получава пари за издаване на своя вестник, който пропагандира югославската идея. А тя е

всички славяни

на юг от Дунав

да са в границите на една държава. Други представители на интелигенцията като Дамян Велчевски, Кимон Георгиев също получават пари.

Редица офицери, имената на които няма да спомена и които ние смятахме, че са агенти на съветското разузнаване, се оказаха прехванати агенти, тоест били са агенти на Франция. И на много малко хора е било известно какво точно се е случило след краха на Франция през юни 1940 г.

Тогава бягат главно в Англия, понеже е по-близо. Но началството на т.нар. Второ бюро се качва на един самолет за Москва заедно с целия архив. А той съдържа имената на всички български шпиони и служещи на френското разузнаване. Те са главно генерали - ген. Владимир Заимов, ген. Никифоров и прочее, и прочее. Те започват да служат на Франция, разбира се, срещу добро заплащане. Така че трите най-големи политически партии, които извършват преврата на 9 септември, са рожби на чужди централи.

Затова твърдя, че ние, българите, имаме дълбоки традиции в тази област. И сегашното разкритие, че ДОСТ получава пари от Турция, ми изглежда направо детска игричка.

- Има ли сред днешните партии други освен ДОСТ, които са финансирани от чужди служби?

- Казано честно - не знам. Аз съм историк, а не съвременен анализатор. Историята ще покаже кой е получавал и откъде пари. Това може да стане известно, ако бъдат разсекретени документи.

- Финансирането на партиите у нас е болезнен въпрос, по който мнозина анализатори са разделени. Как да се финансират партиите според вас?

- Моето лично мнение е партиите да се финансират чрез различни форми. Това е световно явление и не може да се избегне - всеки финансира някого, включително и най-богатите държави.

- Какво да бъде участието на държавата във финансирането на партиите? Прескочилите 1% сега получават държавна субсидия от по 11 лева за глас.

- Малко са. Нека поразсъждаваме колко струва една партия. Имаме 265 общини, в тях да има 265 офиса, където да работят две секретарки, смятайте. А в големите градове би трябвало да има повече партийни офиси. Да речем, че са необходими 1000 партийни офиса в цялата страна, смятайте наемът колко би струвал. Прибавете към тази сметка парите за заплати на секретарки и функционери... Ще се убедите, че сегашните пари, които партиите получават, са малко. А няма герои, които да работят без пари.

- Обявихте пред един вестник, че е напълно възможно Исус Христос да е живял в България. Как стигнахте до този извод?

- Изказах предположение, че Христос може да е живял по нашите земи по една проста причина - България е била част, при това най-плодоносната, от Римската империя. Защото Тракия, Мизия и Македония са били смятани за най-богатата й част. В Мизия населението е многолюдно. На Христос пък му се губят 15 години от живота. Прочетете светото Евангелие и ще видите, че там многократно се споменава какво е правил като дете, и изведнъж се преминава към времената, в които е бил на 33 г.

Затова смятам, че е могло той да бъде в България. Освен това е факт, че после и апостолите се насочват към нашите земи. Например апостол Андрей започва своята обиколка от Созопол. Също свети Павел започва своите обиколки от Никополис ад Иструм - днешното с. Огняново, близо до Гоце Делчев. Това е известно от историята. Така че защо Христос да не е минавал оттук? Минавал е, разбира се, какво лошо има в това?

CV

l Роден през 1945 г. в Созопол

l Завършва история в СУ “Св. Климент Охридски" и Школата по палеография и дипломатика към Секретния архив на Ватикана. Специализира в Париж, Флоренция и Венеция

l През 1977 г. постъпва в НИМ, където изминава целия път от уредник до директор

l През 2009 г. става министър без портфейл на българите в чужбина, в началото на 2011 г. се връща като директор в НИМ

l Автор е на около 30 монографии и над 200 студии и статии за Българското средновековие, османския период и новата ни история

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Защо е важно чиновникът да знае и може

    Ако на някого му се стори странно, че бъдещите чиновници ще отговарят на тестове, с които да проверяват базовите им знания и умения, направо ще кажем - има защо.  Първо, защото ако днес българските ученици се препъват на дисциплината четене с разбиране, със сигурност утре, когато започнат работа, трудно ще схващат поставените им задачи.
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,