Моралната дилема - оригинално или генерично лекарство, се превърна в реален проблем

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6950820 www.24chasa.bg

Бъркането на хапчета с

различни етикети, но от

едни и същи кофи, които

идват от Китай или Индия,

не е безопасно

Прочутата морална дилема - оригинални срещу генерични лекарства, се превърна в реален проблем. Съобщението, че генериците на популярно лекарство за кръвно налягане водят до рак, превърна моралния проблем в реален. Оказва се, че всички генерици на оригиналното лекарство са опасни, защото във всичките има една и съща активна съставка, която идва от Китай, независимо какъв етикет има генеричният препарат.

Това не е частен случай - всички генерични препарати се произвеждат с активни съставки, които идват главно от Индия, Пакистан или Китай. Единственият начин човек да бъде сигурен е да пие само оригиналните препарати, които идват от притежателя на патента.

Проблемът е, че оригиналните препарати са в пъти по-скъпи от генериците. Производителите на оригинални лекарства смятат, че техните цени са справедливи, защото те имат огромни разходи по научно-развойна дейност, а и изобретяването на лечебната молекула заслужава съответното възнаграждение. Ако производителите на оригинални лекарства не печелят, ще спре цивилизацията и изобретяването на нови лекарства. От друга страна, генериците осигуряват достъп на бедни хора до ефективно лечение, което иначе не биха имали. Напълно нормално е осигурителните системи по света да предпочитат генерични лекарства, даже някои реимбурсират всички варианти на активната съставка до определен лимит, а пациентът доплаща, колкото може да си позволи.

Последният случай показа, че генериците могат да бъдат опасни. Затова, ако можете, винаги избирайте оригинални препарати - така подпомагате учените. Осигурителните системи трябва да реимбурсират по молекула по най-ниска цена, а който иска да избира - дали и колко да доплаща. Това е очевидно най-справедливият вариант. Сегашният случай със сигурност ще бъде използван от производителите на оригинални препарати, за да защитават своите и да се опитат да лобират за това само те да бъдат признавани от здравната каса. Но е трудно да се каже кое е по правилното - дали да има евтини и достъпни лекарства, или общественият ресурс да отива само за създателите на нови препарати. В конкретния случай не става дума и за много пари, но когато се касае за скъпоструващи препарати (за рак, да речем), всеки болен се чувства дискриминиран и застрашен, когато вместо препарата на притежателя на патента му се дава генерично лекарство. От счетоводна гледна точка това може и да е правилно решение, може би и от медицинска е приемливо, но от житейска - не.

 

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Гъвкавост за горивата

    Горивата през зимата да са без биодобавка - така може да поевтинеят на дребно с близо 10 ст. Това са обсъждали на среща вицепремиерът Томислав Дончев и компаниите от Българската петролна и газова асоциация. Когато поскъпването на горивата се превръща в проблем, явно трябва гъвкавост. Но по какъв начин?
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,