Антон Кутев: Нинова ще успее само ако обедини БСП и левицата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6959620 www.24chasa.bg
Антон Кутев СНИМКА: Десислава Кулелиева

Цяла Европа харесва Бойко Борисов, защото не го разбира, а преводачите дооформят потока на мисълта

Прекалено много хора с влияние в партията си търсят място под слънцето, намерят ли го, резултатът може да не е много приятен

Грешка ще е, ако президентът Радев тръгне да прави партия - той е силен именно като индивидуален проект, каза зам.-председателят на ПГ на БСП

- Г-н Кутев, как станахте най-наказваният депутат? От голямата уста ли си патите?

- Подозирах лична привързаност на Цвета Караянчева към мен и нездрава фиксация. Защото в Народното събрание депутатите говорят много големи безобразия, на които тя не реагира. Не само тя, и Главчев преди не реагираше. Но когато става дума за мен, са особено реактивни.

- Защо?

- Може би защото говоря пряко срещу Бойко. А за нея Бойко е светиня. Това е едната причина. И втората е, че аз ги изнервям с начина си на говорене. Въпреки че се стремя да не съм агресивен, или когато съм такъв, гледам да не е лично към човека, за когото става дума. Освен ако не е Борисов - с него има неща, които са по-силни от мен.

- Какво не можете да разделите? С какво ви предизвиква?

- Никога не съм имал какво да деля с него. За мен Борисов е символ на това, което не си представям като политик. Давам си сметка, че съвременната политика върви до голяма степен на нивото на популизма, че не само Борисов използва популизъм. Все повече хора, които нямат съответния капацитет и познание за процесите, стават такива.

- И Корнелия Нинова е обвинявана, че често действа популистки.

- Да, това казвам. Популизмът вече става популярен навсякъде. И въпреки това не мога да се примиря с опростачването на средата. Аз също използвам на моменти и популизъм, но това може да става, без да сваляме нивото до степен, в която вече става омерзително. И ако за нещо обвинявам Борисов, освен че не върши нищо - той говори, а не работи. Но най-гадното при Борисов ми е, че когато говори, опростачва нещата до степен, в която става неприемливо за мен.

- Как така цяла Европа харесва Борисов, вижте колко похвали получи за европредседателството, а вие тук не го харесвате?

- Харесват го, защото не му разбират.

- Със сигурност има експерти, има преводачи, хора, които разбират...

- Преводачите поправят изказа, дооформят потока на мисълта. Поне аз така ги подозирам. Цяла Европа може да го харесва по една причина - той за тях е управляем. Предвидим. Той е човек, за когото те знаят, че когато имат интереси в България, той по един или друг начин ще изхитрее и ще ги защити. Аз не го харесвам, защото не смятам, че е защитил българските интереси. Ето, Шенген - бяхме председатели на Съвета на ЕС, т.е. много добра позиция, от която можехме все пак нещо да направим. А той се зае със Западните Балкани, защото така му подсказаха определени тинк-танкове и защото това съвпада с интересите на Меркел и част от Германия и водещите държави в Европа. А

нашият интерес

беше в Шенген

и нищо не стана

- Борисов каза, че продължаваме към Шенген.

- Да, да, продължаваме към следващото председателство. Дано да не е пак Борисов след 15 г.! Тогава ще си остане той в държавата и всички ние ще го гледаме отвън.

- Каква алтернатива е БСП, след като за Нинова се говори, че като поведение е Борисов в пола?

- Наистина е важно каква трябва да бъде алтернативата и дали БСП е алтернатива в момента. Корнелия има огромна роля за БСП, защото тя ни издигна от партия, която губеше 1-2 избора поред главоломно, до партия, която спечели президентските избори. Това беше добро начало. Оттук нататък Корнелия може да бъде алтернативата и ще бъде, ако съумее да направи 2 неща. Първо, ако обедини левицата и БСП. Няма как да си голям лидер, когато разединяваш, а не обединяваш. Второ, тя трябва да реализира истинската визия за България, а не клишета. България е малка държава, която има шанса да може да се променя много бързо. С реална представа за това как се прави добра икономика, реализацията може много бързо да се усети.

Ако Корнелия направи тези неща, има бъдеще на огромен политик.

- По-скоро оптимист или по-скоро скептик сте? Особено за бъдещето на левицата и БСП, където знакови фигури се отдръпват, има напрежение, много са разочарованите от лидерката. До момента тя не е показала опити за сплотяване в БСП, а дори обратното.

- Затова повтарям, че трябва да покаже сплотяването. Няма световен лидер, който да е станал лидер през разединяване. Защото сам, не само тя, а който и да е в съвременната политика има определена преживяемост във времето.

Борисов, Радев - това са хора, които играят сами през някакъв индивидуален проект. Никога БСП не е позволявала да има индивидуален проект, защото в партията членуват реални хора с реална идеология. Може да им се различават възгледите - социалисти, комунисти, социалдемократи, анархисти и какви ли още ни, но когато става дума за партията, те много трудно понасят еднолична власт. И затова трябва да се намерят пътищата да въвлечеш енергията на тези хора.

БСП винаги е била по-сложна и по-трудна, но ние сме единствената оживяла в Европа до момента посткомунистическа партия. Но това става през това да събираш и да мотивираш твоите хора за работа. Ако не го направиш, ще се разпадне цялата система. В момента сме на кръстопът -

възможно е БСП

да се разпадне и

след 1-2 г. да се

появят нови

проекти, които

да я конкурират

Много е възможно! Това е огромната отговорност на Нинова. Това ще я превърне или в големия политик на България, или в големия виновник, споменаван с най-много негативизъм. Всичко е в ръцете ѝ, от нея зависи накъде ще тръгне.

- Под нови леви проекти партия около Радев ли визирате, или нов проект около АБВ?

- АБВ вече не може да се възроди, тя е фактически разпадната. Да не говорим, че с това, че Румен Петков се върна начело на партията, алтернатива и новост вече трудно можем да си представим. Нищо против Румен като човек, става въпрос за визията, която излъчва и дава.

А се надявам, че Радев няма да тръгне да прави партия. Защото за момента той е силен именно като индивидуален проект. Влезе ли в партиен проект - там влиза в съвсем други закони, които съм убеден, че не познава и не владее, и те ще го теглят назад. И засега всеки опит да прави партия би бил грешен.

Имах предвид това, че политиката не търпи празно място. И в момента, в който се оголват места, те ще бъдат заети по някакъв начин. Прекалено много хора, които имат влияние в БСП, в момента буквално си търсят място под слънцето. И това е част от политическата работа. Когато на силни хора им дадеш възможност да си търсят място под слънцето и те вземат, та го намерят някъде, резултатът може да бъде не много приятен. Това е част от политиката - да можеш на хората, които могат и имат възможности, да им дадеш визия и мотивация за работа в екип. Това трябва да направи Нинова.

- Какво да очакваме от лявата визия - ще има ли конкретни и идеи, или ще е просто поредният лъскав партиен документ?

- Надявам се, че ще изработим ясно леви политики. Но лично смятам, че правилното политическо позициониране трябва да минава през локални каузи. Това значи, че през реалната защита на определени групи хора преминава реалното политическо действие в момента. Т.е. това, което ние успяхме да направим за майките на деца с увреждания - за 1,5 г. успяхме да ги превърнем в основна тема на държавата. Друг въпрос е как ще се решат техните проблеми, това вече не зависи от опозицията, а от управлението. Но ние поставихме управлението в ситуация, в която то вече не може да не ги решава, то е на ръба и трябва да вземе мерки. И съм убеден, че накрая ще излезем с осезаемо подобряване на ситуацията на хората с увреждания.

ВИЗИТКА:

Роден на 13 септември 1968 г.

Завършил “Изкуствознание” в Художествената академия. Учил е “Икономика на киното и телевизията” в Москва и “Европейска публична администрация” в СУ “Св. Кл. Охридски”

През 2003 г. е избран за общински съветник на БСП в София. Бил е медиен секретар на Националния съвет на партията

Трети мандат депутат от БСП. В този парламент е и съпредседател на групата за приятелство с Русия. Зам.-председател на ПГ на БСП

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • За кожата на един крадец - лични сметки за уреждане

    Случаят с пребития рецидивист от врачанско село е показателен, защото на хората явно им е писнало да ги ограбват посред бял ден, а ред и сигурност да няма. И точно затова, вместо да разчитат на органите на реда, са взели нещата в свои ръце - подготвили капан за крадеца и когато го заловили, му отмъстили по най-варварски начин,
  • Антиваксърите ходят по плоската Земя и ги е страх да не паднат от ръба

    “Преди 1500 години всеки е знаел, че Земята е центърът на Вселената. Преди 500 години всеки е знаел, че Земята е плоска. А преди 15 минути ти мислеше, че хората сме сами на тази планета. Представи си какво ще знаеш утре.” Репликата е произнесена от агент Кей (Томи Лий Джоунс) към неговото протеже Джей (Уил Смит) в хитовия филм от 1997 г.