Поршето, ладата и останалите 898

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6961283 www.24chasa.bg

3300 поршета в момента се движат по пътищата на родината. Не са кой знае колко много - от общо около 2,8 милиона леки коли у нас. Това прави 0,12%. Една на всеки 900 коли. Понеже поршето не е просто кола, а символ на най-богатите и успелите, това дава някакъв разрез на класите в днешното българско общество.

От друга страна, ладите също са символ - на едно минало време. Когато тази кола беше мечта в живота и за нея се чакаше 10 години. Колко много се промениха нещата за 29 години - сега ладите са останали около 0,1%, по-малко дори от поршетата.

Така си върви съвременното българско общество - един на 900 души успява да си купи порше, друг си кара старата лада. Сред останалите 898 души някои завиждат на първия, други съчувстват на втория.

Въпросът с повишена трудност е как да направим така, че тези 898 коли да са по-нови и по-екологични.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • 40 години чакане за национална детска болница стигат

    Добра новина е, че след 40-годишно чакане ще стартира проектът за строеж на национална детска болница. През всичките тези десетилетия е имало политически консенсус за педиатрията, но явно е трябвало някой реално да поеме ангажимент това да се случи. И този човек е здравният министър Кирил Ананиев. Има шансове чаканата детска болница да отвори до
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,