Поршето, ладата и останалите 898

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6961283 www.24chasa.bg

3300 поршета в момента се движат по пътищата на родината. Не са кой знае колко много - от общо около 2,8 милиона леки коли у нас. Това прави 0,12%. Една на всеки 900 коли. Понеже поршето не е просто кола, а символ на най-богатите и успелите, това дава някакъв разрез на класите в днешното българско общество.

От друга страна, ладите също са символ - на едно минало време. Когато тази кола беше мечта в живота и за нея се чакаше 10 години. Колко много се промениха нещата за 29 години - сега ладите са останали около 0,1%, по-малко дори от поршетата.

Така си върви съвременното българско общество - един на 900 души успява да си купи порше, друг си кара старата лада. Сред останалите 898 души някои завиждат на първия, други съчувстват на втория.

Въпросът с повишена трудност е как да направим така, че тези 898 коли да са по-нови и по-екологични.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Народът тръгна пак на път, карайте внимателно

    Пак се събират няколко почивни дни и народът отново тръгна на път. Едни се запътиха за последно до българското море, други хиляди се наредиха в колони към Гърция, трети ще помагат за гроздобера или просто ще празнуват. Но нека всички да не забравят най-важното - за да има празник, дано всеки да стигне жив и здрав там, закъдето е тръгнал.
  • Дойде ли време да спрем да местим стрелките?

    Двойното време е нелогичен анахронизъм ЛЯТНОТО часово време като организация на светлата част от денонощието, е въведено исторически като мярка за икономия на електрическа енергия за осветление. По-късно, набрало инерция, то се мотивира и като мярка за повишаване на качеството на живота. Приключи обществената консултация на Европейската комисия,