Румен Порожанов: Размерът на обезщетенията за чумата по животните е много разумен

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6961429 www.24chasa.bg
СНИМКА: Десислава Кулелиева

За овцете и козите под селекционен контрол ще се плащат средно по 225 лева, за останалите - 150

По никакъв начин не мога да се съглася с прекомерните искания, които са нереалистични

Няма как ветеринарите или специалистите от министерството да тръгнат и да правят селекционна дейност

Подготвя се корекция на показателите за схемата за обвързано производство, които ние трябва да внесем на 1 август в Европейската комисия

Държавните пари не следва да се третират като нещо, дошло от въздуха. Това са парите на българските данъкоплатци

- Какво е състоянието на животновъдния сектор в България, министър Порожанов?

- Животновъдният сектор е доста динамичен. В последно време е много важна и биологичната сигурност на стопанствата. Неслучайно вече говорим за много болести, които са от изключителна важност за животновъдите и за ЕС, защото водят до икономически загуби. Животновъдството е едно от най-подпомаганите дейности както в България, така и в голяма част от страните в ЕС. Говедовъдството, овцевъдството и козевъдството

получават близо 120 млн.

лв. по няколко схеми

за селекционен контрол. Има и плащания за преходна национална помощ, която допълва сумата и тя набъбва до близо 170 млн. лв.

Не можем да не отбележим, че в сектора се покрива и част от акциза, има приравняване към единица животно, тази помощ се ползва активно от около две години. Имунопрофилактичната програма, която е за сметка на държавата, разходите по извозване на починали животни.

Всичко това са нотифицирани помощи, които се покриват от държавата. Съвсем скоро ще имаме и отворена процедура за хуманно отношение, която финансираме по Програмата за развитие на селските райони. Тя е за овцевъдство и говедовъдство, а в момента приключва и обработката от фонд “Земеделие”, надявам се през следващия месец да бъдат първите плащания.

- Темата за овцевъдството е доста актуална в последните дни. Какво е състоянието там?

- Проблемът почна с това, че стартирахме с малко по-ниски изкупни цени за млякото спрямо миналата година - с между 5 и 10 стотинки. Причините за това бяха чисто пазарни.

Проведохме срещи през април и май с представителите на овцевъдния бранш и с млекопреработвателите. В мандрите овчите продукти като малко по-скъпи от тези от краве мляко имат по-трудна реализация. Това създава едно напрежение по цялата верига и по някакъв начин доведе до по-ниски цени.

Но и приходите от приплодите не трябва да се подценяват. Една овца има средно 1,2 агнета.

Приходите от млякото с разходите за тяхното отглеждане, субсидията, която се получава като обвързано подпомагане или преходна национална помощ - като себестойност всичко това дава възможност за определена печалба.

Стопанствата обаче са различни, по-малките например реализират по-трудно млякото си. Нашите анализи са при средни цени.

Независимо от това и от всички схеми, които изброих, взехме решение в четвъртък на управителния съвет на фонда да бъде предоставена помощ де минимис на една овца или коза в размер на 7 лв. Първоначалната ни визия за подпомагане беше 5 лв., направихме анализ и решихме да надградим.

- Защо е необходимо да обезщетявате и животновъдите, чиито животни не са засегнати от заболяването?

- Всеки търпи загуби. Затова по никакъв начин не мога да се съглася с прекомерните искания, които са нереалистични. Бе споменато на срещите, че в 4-5 области, в които се гледат кози, никой не купувал млякото. Нормално е, когато някой реши да създава стадо,

да е наясно къде ще

реализира млякото

Същото се отнася за плодовете и зеленчуците. Пазарният риск е голям. Където стопани не влагат нищо, няма биосигурност. Където се разпространяват болестите, не могат да продължават да съществуват вечно и да искат някой да им налива пари. Това не е ефективно. Темата е дълга, но пазарният риск не може да бъде само на някого, който трябва да покрива загубите - било държавата, било ЕС.

- Достатъчно обединен ли е секторът на животновъдството?

- Всеки сектор си има своите особености. Различните производства имат различни проблеми, затова е много важно министерството да търси баланс. Когато някой сектор се финансира, той акумулира и по-голяма част от средствата в гаранционния фонд.

Цялата гама на европейската земеделска политика е изключително сложна. Важно е не непрекъснато някой да иска от държавата, когато няма визия как да се развива. Затова са асоциациите - събират се не само да защитават пред министерството кой колко пари да вземе. Tе са за това да развиват селекционната дейност. Тя е добре развита и се подкрепя от държавата, финансира се много добре. Сега ще направим проверки на начина, по който се извършва.

Казват, че няма политика. Няма как да тръгнат ветеринарните лекари или специалистите от министерството и да правят селекционна дейност. Тя се прави от експерти, за това се дават пари. Има асоциации, които работят много добре, защитават си интересите, но градивно, а не на базата на популистки искания.

- Смятате ли, че подкрепата от държавата е недостатъчна предвид протестиращите овцевъди?

- Една от асоциациите на овцевъди и козевъди не е съгласна с определени неща. Водихме нарочна среща с тях, защото те не пожелаха да дойдат на срещата с останалите миналия четвъртък. Тогава коментирахме както предоставянето на де минимис, така и ситуацията със заболяванията. Не бих желал да коментирам отношението, което проявиха още тогава, но се срещнахме.

Бяха обсъдени няколко теми, една от които беше предоставянето на де минимис. Тяхното искане за 20 лв. на животно, първо, е необосновано и нецелесъобразно. Ние имаме бюджет от 15 млн. лв. за всички отрасли, а само 20 млн. лв. да отидат за овцевъдството... Не склониха да бъдат диалогични по този и други въпроси. Имахме спор и с обезщетенията в засегнатите райони.

- Какви решения взехте за обезщетения на стопаните от засегнатите райони?

- Тази тема се появи преди месец със заболяването по овцете в Кости и Воден. За съжаление, пробите, които взехме много преди това, показаха наличие на заразени стада в още три общини. Тази чума не е вредна за хората, но тя е смъртоносна за овцете. За първи път появата ѝ на европейска територия, е установена в България. Появи се на югоизточната граница. Чумата по овцете стартира в Мароко, стигна до северните африкански държави, отиде до азиатските, достигна до Турция. След като агенцията по храните направи проби и те бяха потвърдени, се предприеха действия за евтаназиране на стадата в 3-километровата зона.

В понеделник пристига нарочна европейска мисия от ветеринарната дирекция с най-добрите си експерти. Те ще се запознаят с мерките, които сме предприели съгласно директивите в европейското законодателство. А именно, при масови смъртоносни болести, да бъдат предприемани мерки за

унищожаване и

ограничаване на

движението на животните

Всичко това е предприето. Изключително е неприятно за стопаните, за нас, неприятно за всички. Всеки търпи икономически загуби. Но държавните пари не следва да се третират като нещо, дошло от въздуха. Това са парите на българските данъкоплатци. Ние ще обезщетим всички стопани по няколко направления. Направени са оценките за обезщетяване на единица животно - при тези под селекционен контрол има специална методология, готови са и за конвенционалните.

Оценките са индивидуални за всяко едно животно. Преди два дни лично се запознах с тях, смятам, че са много разумни. 225 лв. е средната цена, тя варира от 280 до около 200 и малко надолу за тези под селекционен контрол, а за конвенционалните - 150 лв., което е

добра цена спрямо

пазарните в момента

Това е готово, следващата седмица ще започне разплащането на близо 30 земеделски произвдители в първите места, където бе установена болестта.

В момента тече и на още толкова животни евтаназиране в ямболска област, по най-бързия начин ще компенсираме и тези производители по съответната оценка.

В районите, в които имаме възбрана за излизане на животни - това са три общини в Бургаско и две в Ямболско, ще обезщетим всеки един овцевъд с 25 лв. на животно заради невъзможността да реализира млякото си. Направили сме анализ при средна цена 1,19 лв. и 70 литра средно за лактация, смятаме това за абсолютно разумно обезщетение.

- Но все пак ще бъдат умъртвявани животни от районите със зараза, въпреки че стопани посочват, че стадата са здрави.

- Такива са европейските правила, за да не се разпространява болестта. По същия начин е и с птичия грип - ако в радиус от 3 километра има пункт за отглеждане на пернати, се унищожават всички. Това са европейските изисквания за предотврятяване на разпространението на болестта, както и съответното обеззаразяване.

- Как върви диалогът с другите сектори? Например градинарите?

- Имахме наскоро среща с над 15 асоциации, разговорът бе изключително градивен. Намерихме решения на много от проблемите. Подготвя се корекция на показателите за схемата за обвързано производство, които ние трябва да внесем на 1 август в Европейската комисия. На база на тях ще направим промени в наредбата.

Едно от нещата, които се разбрахме да прегледаме още веднъж, са добивите. Изискванията трябва да са нормални, а не ако добивите са завишени, производителите да не могат да отговорят на изискванията за помощта.

Второто - да променим схемата. В момента има една или две групи, заложени за подпомагане. Всички зеленчуци са в една група, кандидатства се и в зависимост от одобрените накрая декари се прави единна ставка за плодове и зеленчуци например и се плаща на декар. Пиперът обаче има различна себестойност, много по-голяма от моркова, лука, чесъна.

Това създава

неравнопоставеност

Ще направим анализ, ще групираме по разходи, за да имаме различни групи и подпомагане, за да стимулираме производствата.

- Имаше опасения за голямо орязване на бюджета след 2020 г. Оправдаха ли се те?

- Първо трябва ясно да се каже, че в бюджета по обща селскoстопанска политика, благодарение на допълнителните приходи, които са заложени в многодишната финансова рамка, има увеличение на допълнителните приходи. От намаления и отстъпки, които ползваха някои от страните, екологичните разходи, банковите трансакции и т.н. това е един балансиран комплекс от допълнителни приходи. Първоначалните опасения от намалението на средствата за общата селскостопанска политика заради Брекзит не се оправдаха.

Аз лично съм имал няколко разговора с комисаря, с председателя на комисията, с всичките параламентарно представени групи в комисията - навсякъде темата за външно сближаване на субсидиите е поставяна, но сме намирали разбиране. Така че за България намалението на бюджета е едва 0,7%, ние почти запазваме същия бюджет за агросубсидии. За Полша и за Словакия намалението беше над един процент. Така че парите за земеделието за България са запазени.

CV

l Роден е на 17 август 1964 г.

l От 1992 до 2009 г. работи в Министерството на финансите

l От 2009 до 2011 г. е началник на кабинета на министъра на финансите

l От март 2011 до август 2013 г. е изпълнителен директор на фонд “Земеделие”

l През 2014 г. е министър на финансите в служебното правителство

l На 27 ноември 2014 г. отново е избран за изпълнителен директор на фонд “Земеделие”

l Министър на земеделието, храните и горите, избран от 44-ото Народно събрание

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Бързо с новите правила срещу крадците на ток

    Години наред у нас съществува парадокс - да крадеш ток, е по-изгодно, отколкото ако плащаш като съвестен абонат. “24 часа” акцентира върху него още през 2016 г., а преди десетина дни вестникът направи нова дискусия по темата. И на нея стана ясно, че вече бизнесът краде повече ток от циганите. Последният случай от София го доказва.
  • 111-ото място не е вярно!

    Идеята за подреждането на страни по свобода на медиите е абсурдна. Положението или е добро, или лошо Изчаках един ден да отминат страстите, за да кажа: класацията, която ни слага на 111-о място по свобода на медиите, е с кашкавалени крака. Балон. Имаме си проблеми в медиите, но тази класация всъщност е един от тях. Ето защо смятам така: 1.