Коментар на седмицата №1: Десет аргумента “за” еврозоната

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6963076 www.24chasa.bg

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №1 и е събрал над 13 504 прочитания:

Влизането в чакалнята е

като приемането в елитен

университет – дава

много повече възможности

за бъдещо развитие

В ДАЛЕЧНАТА 2004 г. малката балтийска страна Литва влезе в чакалнята на еврозоната ERM 2.

Два пъти се опита да влезе в еврозоната и накрая успя, но това се случи едва през 2015 година. Повече от десетилетие измина от влизането на Литва в чакалнята до приемането в еврозоната. Съседна Латвия прекара близо 9 години в чакалнята, а дори балтийското чудо Естония имаше нужда от около 7 години, за да се класира за еврозоната. Съдейки от балтийския опит – а той е най-скорошен за еврото, престоят в чакалнята на еврозоната е доста по-дълъг от минималните изискуеми 2 години и може да продължи дори десетилетие.

Какво означава всичко това за нас? Много просто - ако трябва да стоим десетилетие в чакалнята, то по-добре да влезем веднага, за да текат сроковете.

Тук пуристите ще възразят, че названието чакалня не е съвсем точно, защото идеята не е да се чака. И ще бъдат прави. Смисълът на влизането във валутния механизъм ERM 2 e подготовка за членство в еврозоната. С други думи – ускоряване на реформите, повишаване на конкурентността на икономиката, подобряване на инвестиционния климат. Ускоряването на реформите е една от големите ползи в ERM 2, защото повишава темповете на икономическо развитие и съответно подобрява доходите и жизненото равнище.

Най-голямата световна рейтингова агенция Standard &Poor's обяви, че влизането на България в ERM 2 ще доведе до вдигане на кредитния рейтинг на страната. Един вид влизането в ERM 2 е като приемането в елитен университет – дава много повече възможности за последващо развитие. С ERM 2 ще имаме печат на доверие пред външните анализатори и инвеститори. А това е важно, за да се ускори растежът на икономиката и доходите.

Влизайки в ERM 2, ще усетим ползите от еврозоната още преди да сме влезли в еврозоната. Такъв период преживяхме преди десетилетие и половина, когато се подготвяхме за членство в Европейския съюз. Самото очакване, че скоро ще влезем в ЕС, доведе до увеличение на инвестициите, икономически растеж, работни места и по-високи заплати. Същото ще стане и с ERM 2 – незабавен положителен ефект, далеч преди да сме влезли в еврозоната.

Че от ERM 2 има полза, доказва и примерът на Дания. Скандинавската страна стои в ERM 2 вече две десетилетия, въпреки че няма никакво намерение да влиза в еврозоната. За Дания ERM 2 не е чакалня за еврозоната – за Дания ERM 2 е начин страната да се възползва от много предимства на еврозоната, без да влиза в самата еврозона. След като дори богата и развита Дания вижда полза от членството в ERM 2, за България това важи в още по-голяма степен.

Влизането в ERM 2 има и чисто финансови измерения. В проекта на следващата европейска финансова рамка се залагат 2,2 милиарда евро финансиране за страни, които се подготвят за членство в еврозоната. С влизане в ERM 2 България ще си осигури достъп до тези допълнителни еврофондове – всъщност възможно е и всичките 2,2 милиарда да останат за България, защото средствата са само за страни, които полагат усилия за влизане в еврозоната. Това са над 4 милиарда лева, с които могат да се постигнат чудеса в реформите.

Говорейки за финанси, не бива да пропускаме и основния инструмент на ERM 2 – валутни интервенции в подкрепа на валутите, участващи в ERM 2. В случай на криза Европейската централна банка оказва автоматична и безлимитна подкрепа, а допълнително има и възможност за краткосрочно финансиране (над половин милиард евро за България). Но целта на тези механизми не е да се ползват – всъщност самият факт, че ЕЦБ се ангажира с такава подкрепа, ще намали рисковете за страната.

Сега, в добрите времена, кризите изглеждат някак далечно и позабравено и никой не мисли за тях – но подготовката е добре да се направи сега. Влизането в ERM 2 е една солидна застраховка срещу тежки кризи. Например кризата, в която се намираше България между 2009 и 2014 г., щеше да свърши далеч по-бързо, ако бяхме в ERM 2. Пример е Литва, където кризата продължи само 1-2 години, след което страната се върна към високи темпове на икономически растеж.

Разбира се, кризите са нож с две остриета по въпроса за еврото – защото кризи имаше и в еврозоната. Много хора са скептични към влизането в еврозоната именно заради кризата на еврото, най-вече кризата в Гърция. Но защо имаше криза в Гърция? Защото страната влезе неподготвена в еврото. Питайте някой грък или италианец – сигурно ще ви каже, че въвеждането на еврото е довело до висока инфлация. Няма и как да е иначе при постоянно бюджетни дефицити и задлъжняване инфлацията изкуствено се раздува. Не е случайно, че в последно време кандидатите за еврозоната прекарват по-дълго време в ERM 2 – именно заради поуките от Гърция сега изискванията са по-високи и се следят по-строго, съответно страните се подготвят много по-добре.

Последните приети страни от Източна Европа се справят отлично в еврозоната, защото са подготвени. Нещо повече, за разлика от Гърция тези страни като цяло имат стабилна бюджетна политика, без големи дефицити и дългове (в България също е така). Икономическият им растеж е висок, дори често по-висок от тези страни, които останаха извън еврозоната. Показателен е примерът на Словакия, която е в еврозоната, и съседна Чехия, която не е в еврозоната. Словакия превъзхожда Чехия по темп на икономически растеж както през периода на членство в ERM 2, така и през периода на членство в еврозоната. За страните от Източна Европа еврозоната помага – неслучайно повечето страни от Източна Европа вече са по-богати от Гърция.

След като е толкова хубаво в ERM 2, тогава защо все още не сме влезли? И защо не са влезли други страни? Причината е, че вратата е заключена отвътре. От 13 години никой не е приет в ERM 2 – и то не поради липса на кандидати. Всичко беше замразено заради кризата в еврозоната и нуждата от вътрешни реформи в единната валута. Но сега има благоприятна възможност от гледна точка на добрата икономическа ситуация в Европа и подкрепата от Европейската комисия за влизането на България в ERM 2 – още повече че България изпълнява всички критерии за членство в еврозоната, готова е да приеме и банковия съюз, стига това да отвори вратите за ERM 2. Няма гаранции за успех, но въпреки това не бива да се изпуска благоприятният момент. От опит глава не боли.

*Авторът е старши икономист в Институт “Отворено общество”.

  • Е-преброяването като машинния вот - трябва добра разяснителна кампания

    Е-преброяването като машинния вот - трябва добра разяснителна кампания

    Служебният кабинет удължи с 13 дни до 30 септември периода, в който хората могат да се преброят електронно (виж 8-а стр.). Причината - непрекъснатите атаки срещу сървърите на НСИ, които лишиха много хора от възможността да се преброят. Достъпният софтуер за преброяването не трябва да бъде толкова опростен, че да излага на опасност целия процес
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо