Коментар на седмицата №1: Десет аргумента “за” еврозоната

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6963076 www.24chasa.bg

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №1 и е събрал над 13 504 прочитания:

Влизането в чакалнята е

като приемането в елитен

университет – дава

много повече възможности

за бъдещо развитие

В ДАЛЕЧНАТА 2004 г. малката балтийска страна Литва влезе в чакалнята на еврозоната ERM 2.

Два пъти се опита да влезе в еврозоната и накрая успя, но това се случи едва през 2015 година. Повече от десетилетие измина от влизането на Литва в чакалнята до приемането в еврозоната. Съседна Латвия прекара близо 9 години в чакалнята, а дори балтийското чудо Естония имаше нужда от около 7 години, за да се класира за еврозоната. Съдейки от балтийския опит – а той е най-скорошен за еврото, престоят в чакалнята на еврозоната е доста по-дълъг от минималните изискуеми 2 години и може да продължи дори десетилетие.

Какво означава всичко това за нас? Много просто - ако трябва да стоим десетилетие в чакалнята, то по-добре да влезем веднага, за да текат сроковете.

Тук пуристите ще възразят, че названието чакалня не е съвсем точно, защото идеята не е да се чака. И ще бъдат прави. Смисълът на влизането във валутния механизъм ERM 2 e подготовка за членство в еврозоната. С други думи – ускоряване на реформите, повишаване на конкурентността на икономиката, подобряване на инвестиционния климат. Ускоряването на реформите е една от големите ползи в ERM 2, защото повишава темповете на икономическо развитие и съответно подобрява доходите и жизненото равнище.

Най-голямата световна рейтингова агенция Standard &Poor's обяви, че влизането на България в ERM 2 ще доведе до вдигане на кредитния рейтинг на страната. Един вид влизането в ERM 2 е като приемането в елитен университет – дава много повече възможности за последващо развитие. С ERM 2 ще имаме печат на доверие пред външните анализатори и инвеститори. А това е важно, за да се ускори растежът на икономиката и доходите.

Влизайки в ERM 2, ще усетим ползите от еврозоната още преди да сме влезли в еврозоната. Такъв период преживяхме преди десетилетие и половина, когато се подготвяхме за членство в Европейския съюз. Самото очакване, че скоро ще влезем в ЕС, доведе до увеличение на инвестициите, икономически растеж, работни места и по-високи заплати. Същото ще стане и с ERM 2 – незабавен положителен ефект, далеч преди да сме влезли в еврозоната.

Че от ERM 2 има полза, доказва и примерът на Дания. Скандинавската страна стои в ERM 2 вече две десетилетия, въпреки че няма никакво намерение да влиза в еврозоната. За Дания ERM 2 не е чакалня за еврозоната – за Дания ERM 2 е начин страната да се възползва от много предимства на еврозоната, без да влиза в самата еврозона. След като дори богата и развита Дания вижда полза от членството в ERM 2, за България това важи в още по-голяма степен.

Влизането в ERM 2 има и чисто финансови измерения. В проекта на следващата европейска финансова рамка се залагат 2,2 милиарда евро финансиране за страни, които се подготвят за членство в еврозоната. С влизане в ERM 2 България ще си осигури достъп до тези допълнителни еврофондове – всъщност възможно е и всичките 2,2 милиарда да останат за България, защото средствата са само за страни, които полагат усилия за влизане в еврозоната. Това са над 4 милиарда лева, с които могат да се постигнат чудеса в реформите.

Говорейки за финанси, не бива да пропускаме и основния инструмент на ERM 2 – валутни интервенции в подкрепа на валутите, участващи в ERM 2. В случай на криза Европейската централна банка оказва автоматична и безлимитна подкрепа, а допълнително има и възможност за краткосрочно финансиране (над половин милиард евро за България). Но целта на тези механизми не е да се ползват – всъщност самият факт, че ЕЦБ се ангажира с такава подкрепа, ще намали рисковете за страната.

Сега, в добрите времена, кризите изглеждат някак далечно и позабравено и никой не мисли за тях – но подготовката е добре да се направи сега. Влизането в ERM 2 е една солидна застраховка срещу тежки кризи. Например кризата, в която се намираше България между 2009 и 2014 г., щеше да свърши далеч по-бързо, ако бяхме в ERM 2. Пример е Литва, където кризата продължи само 1-2 години, след което страната се върна към високи темпове на икономически растеж.

Разбира се, кризите са нож с две остриета по въпроса за еврото – защото кризи имаше и в еврозоната. Много хора са скептични към влизането в еврозоната именно заради кризата на еврото, най-вече кризата в Гърция. Но защо имаше криза в Гърция? Защото страната влезе неподготвена в еврото. Питайте някой грък или италианец – сигурно ще ви каже, че въвеждането на еврото е довело до висока инфлация. Няма и как да е иначе при постоянно бюджетни дефицити и задлъжняване инфлацията изкуствено се раздува. Не е случайно, че в последно време кандидатите за еврозоната прекарват по-дълго време в ERM 2 – именно заради поуките от Гърция сега изискванията са по-високи и се следят по-строго, съответно страните се подготвят много по-добре.

Последните приети страни от Източна Европа се справят отлично в еврозоната, защото са подготвени. Нещо повече, за разлика от Гърция тези страни като цяло имат стабилна бюджетна политика, без големи дефицити и дългове (в България също е така). Икономическият им растеж е висок, дори често по-висок от тези страни, които останаха извън еврозоната. Показателен е примерът на Словакия, която е в еврозоната, и съседна Чехия, която не е в еврозоната. Словакия превъзхожда Чехия по темп на икономически растеж както през периода на членство в ERM 2, така и през периода на членство в еврозоната. За страните от Източна Европа еврозоната помага – неслучайно повечето страни от Източна Европа вече са по-богати от Гърция.

След като е толкова хубаво в ERM 2, тогава защо все още не сме влезли? И защо не са влезли други страни? Причината е, че вратата е заключена отвътре. От 13 години никой не е приет в ERM 2 – и то не поради липса на кандидати. Всичко беше замразено заради кризата в еврозоната и нуждата от вътрешни реформи в единната валута. Но сега има благоприятна възможност от гледна точка на добрата икономическа ситуация в Европа и подкрепата от Европейската комисия за влизането на България в ERM 2 – още повече че България изпълнява всички критерии за членство в еврозоната, готова е да приеме и банковия съюз, стига това да отвори вратите за ERM 2. Няма гаранции за успех, но въпреки това не бива да се изпуска благоприятният момент. От опит глава не боли.

*Авторът е старши икономист в Институт “Отворено общество”.

  • Ъглошлайфът на Путин - опит да повтори салфетката на Сталин и Чърчил

    Ъглошлайфът на Путин - опит да повтори салфетката на Сталин и Чърчил

    Познавачи на Кремъл смятат, че Путин имал две-три важни амбиции. Сред тях те нареждат връщането на руския контрол върху Украйна, тоталната ерозия на НАТО и желанието му да превърне Русия в незаобиколим противник на Запада. Ясно е, че Русия търси реванш за загубата от студената война. Затова от години дрънка оръжия и анексията на Крим бе само част
  • Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Публикуваме отново най-четените през седмицата анализи, коментари и мнения. Това лично мнение на проф. Огнян Герджиков е № 3 и е четено от 54 148 души. Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо