Кравето сирене е ерзац като шоколад от соя

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6963619 www.24chasa.bg

Овчаро-козарските драми са първо потребителско пазарни, после ветеринарни и политически

Тъжната гледка на баба, която целува козичката си, малко преди да бъде отведена за евтаназия, е незабравим, вирулентен образ, който отключва архетипни импулси и естествено съчувствие. Но въпросът с овцете е доста по-сложен.

Първо, най-старият проблем е масовото въвеждане на ерзац продукти вместо традиционното българско сирене, което по древна традиция се прави само от смес на овче и козе мляко. Нещо като шоколад от соя.

Народната власт измисля т. нар. краве сирене, което е заместител. Създават се кравеферми, в които по интензивен метод, хранене със смески и антибиотици се произвежда много краве мляко - в края на 60-те България се мери по млеконадой със Съединените щати. Но това е ерзац - истинското сирене е само овче. Ако погледнете класическата българска литература, Белчо и Сивушка са другари - не източник на храна. Но социализмът изражда традиционния вкус. И днес, 30 г. след края му, овчето сирене трудно се продава. Населението, възпитано в котлова храна, не харесва вкуса и аромата му, не харесва агнешко месо, да не говоря за ярешко. Днешните български постсоц хипстъри са склонни да дадат 50 лв. за килограм мазно аржентинско говеждо, но не и 12 лв. за кило българско агнешко, а ярешко въобще не ядат, презират го като просташка селска храна. Колко пъти сте чували изречението: “Аз агнешко не ям.”

Резултатът е, че чобанлъкът е крайно нерентабилна дейност. Ако не са парите по общата селскостопанска политика на ЕС, едва ли някой би гледал овце и кози. И нямаше да има какво да евтаназират, защото изобщо нямаше да има стада. Млекопреработвателите са пълни с овче сирене, но много трудно го реализират. На опозицията това ѝ е работата - да търси повод да атакува правителството, и си намери чудесен и емоционален, защото критиките на тема европредседателство не вълнуват никого. Съчетаха се няколко аспекта. От едната страна са големите овчари, които искат още по-голяма субсидия (тези, които затвориха пътя Варна - София), и бабата с козичката. Към това вкараха и няколко антиевропейски тези - за бездушните брюкселски бюрократи. Истината е, че който и да властваше - бай Тошо, Путин, Тръмп или Ердоган, епидемиологичните мерки по цял свят са едни и същи и те много малко зависят от политическа воля и фейсбук емоции.

Правителството направи една грешка - трябваше незабавно да обещае щедра компенсация за евтаназираните животни - примерно по 500 лв. на яре. Това щеше да обърне общественото мнение - вместо съчуствие към засегнатите щеше да има завист. Сега трябва да гаси пожар, в който има и организиран елемент.

Но иначе от гледна точка на здравия разум трябва да се яде само овче и козе сирене и кашкавал и агнешко и ярешко месо. Това със сигурност са пасищни животни, които не са хранени с аржентинска ГМО соя или бразилска царевица. И като избират овче сирене, и левите, и десните активисти, които сега съчувстват на бабата с козичката, ще покажат много по-голяма съпричастност, отколкото да громят властта във фейсбук.

Преди три години попаднах в най-голямата общност от столетници в света - в едно село в Южен Азербайджан, близо до иранската граница. Оттам е най-дълго преживелият човек в историята - 167 г., бил е съвременник на Наполеон Бонапарт и Никита Сергеевич Хрушчов едновременно. Та там хората ядат почти само и единствено овче сирене и много рядко агнешко месо. Няма да влизам в детайли и да ви говоря за хидроксилни връзки, но е и практически, и научно доказана ползата за здравето и дълголетието.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Гъвкавост за горивата

    Горивата през зимата да са без биодобавка - така може да поевтинеят на дребно с близо 10 ст. Това са обсъждали на среща вицепремиерът Томислав Дончев и компаниите от Българската петролна и газова асоциация. Когато поскъпването на горивата се превръща в проблем, явно трябва гъвкавост. Но по какъв начин?
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,