Детският труд - повече, но с по-малко бумащина

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6965306 www.24chasa.bg

Тенденцията да се увеличават децата, които работят през лятото, е положително явление. Нормално е все повече тийнейджъри да искат да помогнат на семейния бюджет или пък да изкарат джобните си за лятото. Подобна практика отдавна е позната в страни като Германия, Франция, Италия, скандинавските страни, САЩ. Който иска да работи, работа ще се намери, както е добре известно.

Проблемът идва с изискваните документи, които в много случаи поливат със студен душ ентусиастите за работа. От една страна, наистина трябват строги регламенти, за да не се злоупотребява с труда на непълнолетните. От друга обаче, е добре бюрократичните изисквания за документи, служебни бележки и удостоверения да бъдат сведени до минимум. Защото и ваканцията е кратка, а който иска да се труди, ще изгуби половината време в осигуряване на документите. Децата дават сигнал, че имат желание за работа, за възрастните остава да им осигурят поле за действие. И да не ги подценяват като кадрови потенциал.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Едно лицемерие по-малко в ерата на фейсбук

    Защо е важно да отпадне забраната да се публикуват данни от екзитполове в реално време в изборния ден в медиите? Първо, защото и бездруго данните се публикуват въпреки забраната. Вярно, че се прибягва до някакви алегории и под “маската” на зайчета, лъвове, слончета, заглавия на филми или на книги в крайна сметка онзи, който се интересува,
  • Защо арабите - 5% от населението на света, са половината от бежанците

    Петродоларовите икономики вече не изглеждат толкова впечатляващи РЕДИЦА промени настъпиха в арабския регион през изминалите десетилетия, за съжаление, не с положителен знак. Днес петродоларовите икономики, които доскоро се къпеха в златен дъжд, заделяйки огромни средства за инфраструктурни проекти, не изглеждат вече така впечатляващи.