Детският труд - повече, но с по-малко бумащина

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6965306 www.24chasa.bg

Тенденцията да се увеличават децата, които работят през лятото, е положително явление. Нормално е все повече тийнейджъри да искат да помогнат на семейния бюджет или пък да изкарат джобните си за лятото. Подобна практика отдавна е позната в страни като Германия, Франция, Италия, скандинавските страни, САЩ. Който иска да работи, работа ще се намери, както е добре известно.

Проблемът идва с изискваните документи, които в много случаи поливат със студен душ ентусиастите за работа. От една страна, наистина трябват строги регламенти, за да не се злоупотребява с труда на непълнолетните. От друга обаче, е добре бюрократичните изисквания за документи, служебни бележки и удостоверения да бъдат сведени до минимум. Защото и ваканцията е кратка, а който иска да се труди, ще изгуби половината време в осигуряване на документите. Децата дават сигнал, че имат желание за работа, за възрастните остава да им осигурят поле за действие. И да не ги подценяват като кадрови потенциал.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Да конфискуват и ограбеното от ало измамниците

    Тежък удар понася българската мафия с телефонните измами. Дано наистина и прокуратурата да е събрала достатъчно доказателства, така че съдът най-после да им постанови такива присъди, каквито заслужават.  А че те заслужават сурови наказания - спор няма. Защото ограбват по няколко милиона лева годишно от наивни пенсионери.
  • Светият синод: Защитата на детските права не означава омаловажаване на семейството

    В проекта за национална стратегия за детето липсват мерки за превенция на киберзависимост и информационна безопасност* СВЕТИЯТ синод подкрепя инициативата на Министерския съвет на България чрез усилията на експертите от Държавната агенция за закрила на детето да се разработи, предложи за обществено обсъждане и приеме от държавните институции