Детският труд - повече, но с по-малко бумащина

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6965306 www.24chasa.bg

Тенденцията да се увеличават децата, които работят през лятото, е положително явление. Нормално е все повече тийнейджъри да искат да помогнат на семейния бюджет или пък да изкарат джобните си за лятото. Подобна практика отдавна е позната в страни като Германия, Франция, Италия, скандинавските страни, САЩ. Който иска да работи, работа ще се намери, както е добре известно.

Проблемът идва с изискваните документи, които в много случаи поливат със студен душ ентусиастите за работа. От една страна, наистина трябват строги регламенти, за да не се злоупотребява с труда на непълнолетните. От друга обаче, е добре бюрократичните изисквания за документи, служебни бележки и удостоверения да бъдат сведени до минимум. Защото и ваканцията е кратка, а който иска да се труди, ще изгуби половината време в осигуряване на документите. Децата дават сигнал, че имат желание за работа, за възрастните остава да им осигурят поле за действие. И да не ги подценяват като кадрови потенциал.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Гъвкавост за горивата

    Горивата през зимата да са без биодобавка - така може да поевтинеят на дребно с близо 10 ст. Това са обсъждали на среща вицепремиерът Томислав Дончев и компаниите от Българската петролна и газова асоциация. Когато поскъпването на горивата се превръща в проблем, явно трябва гъвкавост. Но по какъв начин?
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,