Политици играят опасно срещу експертите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6968638 www.24chasa.bg

В целия драматизъм с чумата по животните в Странджа някои политици се изкушиха да се включат, надявайки се да извлекат съответните ползи за себе си. И сбъркаха генерално!

Като тръгнаха челно с атаката, че чумата не била съвсем чума, че нямало достатъчно доказателства, те сриват доверието в експертите, обявяват българските ветеринари за некомпетентни. Някои (бивши) политици стигнаха и още по-далеч, като обявиха, че в Странджа се развиват “пагубни схеми и е ясно, че тя е експериментално поле за унищожение” (по Ренета Инджова).

Политиците, които яхват толкова смело протеста на хората от Странджа, не си дават сметка, че ако утре пламне опасна епидемия в страната, няма да има кой да чуе експертната оценка на специалистите. Днес това се отнася до проблем с животните, утре може да се случи същото и с епидемия при хората. Кой ще носи тогава отговорност?! Само животновъдите от други райони в страната проявиха разум - обещават помощ и солидарност за Странджа, но настояват да се спазват строго правилата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Да конфискуват и ограбеното от ало измамниците

    Тежък удар понася българската мафия с телефонните измами. Дано наистина и прокуратурата да е събрала достатъчно доказателства, така че съдът най-после да им постанови такива присъди, каквито заслужават.  А че те заслужават сурови наказания - спор няма. Защото ограбват по няколко милиона лева годишно от наивни пенсионери.
  • Светият синод: Защитата на детските права не означава омаловажаване на семейството

    В проекта за национална стратегия за детето липсват мерки за превенция на киберзависимост и информационна безопасност* СВЕТИЯТ синод подкрепя инициативата на Министерския съвет на България чрез усилията на експертите от Държавната агенция за закрила на детето да се разработи, предложи за обществено обсъждане и приеме от държавните институции