Политици играят опасно срещу експертите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6968638 www.24chasa.bg

В целия драматизъм с чумата по животните в Странджа някои политици се изкушиха да се включат, надявайки се да извлекат съответните ползи за себе си. И сбъркаха генерално!

Като тръгнаха челно с атаката, че чумата не била съвсем чума, че нямало достатъчно доказателства, те сриват доверието в експертите, обявяват българските ветеринари за некомпетентни. Някои (бивши) политици стигнаха и още по-далеч, като обявиха, че в Странджа се развиват “пагубни схеми и е ясно, че тя е експериментално поле за унищожение” (по Ренета Инджова).

Политиците, които яхват толкова смело протеста на хората от Странджа, не си дават сметка, че ако утре пламне опасна епидемия в страната, няма да има кой да чуе експертната оценка на специалистите. Днес това се отнася до проблем с животните, утре може да се случи същото и с епидемия при хората. Кой ще носи тогава отговорност?! Само животновъдите от други райони в страната проявиха разум - обещават помощ и солидарност за Странджа, но настояват да се спазват строго правилата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • А какво ще стане с 11-ото яйце в кошницата

    Тръгнат ли цените нагоре, няма власт, която да не се обърка и да не тръгне да търси някакви спасителни варианти. Ясно защо - защото избирателят ще е недоволен, меко казано. Та явно такива са и причините един вицепремиер да предлага таван за печалбата от хляба и още 9 важни хранителни стоки.  Да не се хващаме с “дребните” детайли - например ако
  • Дойде ли време да спрем да местим стрелките?

    Двойното време е нелогичен анахронизъм ЛЯТНОТО часово време като организация на светлата част от денонощието, е въведено исторически като мярка за икономия на електрическа енергия за осветление. По-късно, набрало инерция, то се мотивира и като мярка за повишаване на качеството на живота. Приключи обществената консултация на Европейската комисия,