Политици играят опасно срещу експертите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6968638 www.24chasa.bg

В целия драматизъм с чумата по животните в Странджа някои политици се изкушиха да се включат, надявайки се да извлекат съответните ползи за себе си. И сбъркаха генерално!

Като тръгнаха челно с атаката, че чумата не била съвсем чума, че нямало достатъчно доказателства, те сриват доверието в експертите, обявяват българските ветеринари за некомпетентни. Някои (бивши) политици стигнаха и още по-далеч, като обявиха, че в Странджа се развиват “пагубни схеми и е ясно, че тя е експериментално поле за унищожение” (по Ренета Инджова).

Политиците, които яхват толкова смело протеста на хората от Странджа, не си дават сметка, че ако утре пламне опасна епидемия в страната, няма да има кой да чуе експертната оценка на специалистите. Днес това се отнася до проблем с животните, утре може да се случи същото и с епидемия при хората. Кой ще носи тогава отговорност?! Само животновъдите от други райони в страната проявиха разум - обещават помощ и солидарност за Странджа, но настояват да се спазват строго правилата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Вярва ли някой, че присъдата по делото “Алабин” е без рушвет

    12 г. след трагедията на централната софийска улица “Алабин”, в която под руините на рухнала сграда загинаха две млади жени, едната от които майка на 3-годишно момиченце, делото приключи на първа инстанция. Решението на съда, че няма виновни, е повече от скандално, то е логичен завършек на отвратителното българско правосъдие. 10 г.
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,