Политици играят опасно срещу експертите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6968638 www.24chasa.bg

В целия драматизъм с чумата по животните в Странджа някои политици се изкушиха да се включат, надявайки се да извлекат съответните ползи за себе си. И сбъркаха генерално!

Като тръгнаха челно с атаката, че чумата не била съвсем чума, че нямало достатъчно доказателства, те сриват доверието в експертите, обявяват българските ветеринари за некомпетентни. Някои (бивши) политици стигнаха и още по-далеч, като обявиха, че в Странджа се развиват “пагубни схеми и е ясно, че тя е експериментално поле за унищожение” (по Ренета Инджова).

Политиците, които яхват толкова смело протеста на хората от Странджа, не си дават сметка, че ако утре пламне опасна епидемия в страната, няма да има кой да чуе експертната оценка на специалистите. Днес това се отнася до проблем с животните, утре може да се случи същото и с епидемия при хората. Кой ще носи тогава отговорност?! Само животновъдите от други райони в страната проявиха разум - обещават помощ и солидарност за Странджа, но настояват да се спазват строго правилата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Защо на Кольо от Гурково му харесва в затвора

    Условията в българските арести и затвори не са никак добри. Не само Десислава Иванчева, и други са се оплаквали от мизерията. Защо тогава 39-годишният рецидивист от град Гурково Кольо Рашков е извършил нарочно престъпление - според негови съграждани - за да влезе отново зад решетките. Зад този удивителен мотив се крият много проблеми на
  • Защо арабите - 5% от населението на света, са половината от бежанците

    Петродоларовите икономики вече не изглеждат толкова впечатляващи РЕДИЦА промени настъпиха в арабския регион през изминалите десетилетия, за съжаление, не с положителен знак. Днес петродоларовите икономики, които доскоро се къпеха в златен дъжд, заделяйки огромни средства за инфраструктурни проекти, не изглеждат вече така впечатляващи.