Емил Димитров - Ревизоро: Акцизът на бездимните цигари е “нравствен данък”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6968737 www.24chasa.bg
Емил Димитров- Ревизоро

Защо трябва да чакаме решение на Еврокомисията, за да ги обложим - суверенни сме, можем да вземем сами решение, а когато има обща регулация, ще се съобразим с нея, казва председателят на комисията за борба с корупцията и сивата икономика

И още акценти: 

Няма как, ако си обещал по-високи пенсии, като тръгнеш да събираш парите, да кажеш който кашля по-малко, да дава за този, дето куца повече

Причината патриотите първо да откажат подкрепа за вдигането на акциза, а после да го подкрепят е заради некомуникативност на част от управляващите

Нарекоха ме лобист заради закона за горивата - да , така е, лобирам за тези 85% от сектора, които са на светло

Протестите срещу този закон бяха платени - това бе опит за пълзящ преврат срещу премиера Борисов

- Определихте промяната в закона за акцизите, която вдига ставката за облагане на бездимните цигари като “нравствен данък”. Какво означава това г-н Димитров?

- “Нравствен данък” означава това, че целта изобщо не е да се създадат търговски предимства на едно дружество за сметка на друго или на един икономически оператор за сметка на друг.

- Защо обединените патриоти, от чиито редици сте и вие, най-напред отказаха да подкрепят промяната, а след това си промениха решението?

- Първоначалният отказ на “Обединени патриоти” да подкрепят вдигането на акциза на бездимните цигари, а след това промяната на решението се дължи на некомуникативност на част от управляващите.

Не знам защо смятат, че след като ги подкрепяш за всичко, не са длъжни дори да те попитат. Там грешката им беше, че предварително не се изговориха нещата, а го решиха през главата. И част от колегите основателно се обидиха.

- Направихте едно духовито сравнение за облагането с акциз на димните и на бездимните цигари.

- Не може, ако си обещал 300 лв. пенсия и когато трябва да събираш пари за бюджета, за да ги има тези пари, изведнъж да кажеш - не, няма да ги събираме от тези, а ще ги събираме например от инвалидите - който кашля по-малко да дава на този, който куца повече.

- Оказва се обаче, че не само между кашлящия и куцащия, ако използвам метафорите ви, има противоречие. На пазарите има различни тютюневи компании и всяка, съвсем логично има свои интереси. В сряда проектът за ставките на бездимните цигари стигна, а и мина през вашата комисия.

- Цялата тютюнева индустрия винаги е била добре приета от комисията, която оглавявам. По наша инициатива дори ги бяхме поканили да се представят миналата година. Тогава те се явиха като браншови организации. Имахме конструктивен диалог по темата за контрабандата и проблемите в сектора като цяло. Днес обаче те се явяват като самостоятелни

компании, които

защитават своите

икономически интереси

Това е разбираемо за тях, естествено.

- Основният аргумент на компаниите, които се опитват да наложат бездимните цигари, е, че те били безвредни. При обсъждането на закритото заседание в комисията ви този аргумент беше ли изречен и взет под внимание?

- Когато говорим за нивата на облагане с акциз, аргументите на вносителите на тези бездимни продукти в посока, че са по-безвредни, ще им изиграят лоша шега на самите тях. Впоследствие обаче.

Защото, оказва се, в момента само три компании в света предлагат такива нагреваеми тютюневи изделия. Има и една четвърта, но техният продукт е с канабис, а не с тютюн.

- Стана ли ясно у нас колко са тези компании, които предлагат т.нар. безвредни цигари?

- Засега само една от трите компании, които работят с тютюн, предлагат продукта си в България. Скоро ще дойдат и останалите две. Но продуктите им, и на трите, са различни. Едната работи с къси и дебели папироси, другата е с дълги и тънки, като слим цигарите, а третата е с капсули, съдържащи тютюн, който се нагрява.

Ако определяме акциза на база догадки за това кое е по-безвредно, утре тези три компании ще започнат да спорят помежду си чие изделие е по-безвредно - късото, дългото или капсулата.

Ако и парламентът бъде

въвлечен в този спор,

ще стане страшно

- Пушачите, а и не само те, много искат да има безвредни цигари. И не от днес. Затова и рекламирането на бездимните цигари внушава точно това, а потребителите се влияят.

- Такива спорове между компании е имало много в миналото. Само допреди няколко десетилетия същите тези компании са рекламирали собствените си марки конвенционални цигари като безвредни и дори полезни.

Има реклами от 50-те години на ХХ век, в които даже рекламните им лица са доктори.

Днес аргументите им са, че новите продукти са по-безвредни, но Световната здравна организация казва, че няма независими научни доказателства за това.

След 20 години, като

се окаже, че няма

такава гаранция,

какво ще казват те?

- Това ли надделя при решението на вашата комисия да подкрепи предложението на Менда Стоянова?

- За нас единствено важни са аргументите за приходите в хазната и борбата с контрабандата. Такива са компетенциите на комисията.

- Има обаче мнения, че всяко повишаване на акцизна ставка вдига ръста на контрабандата на съответното изделие. Обсъдихте ли този въпрос?

- Да. Бяха изложени и такива аргументи - че ако се вдигне акцизът на бездимните, ще възникне риск от контрабанда на тези изделия, защото в съседните държави те се продавали по-евтино.

- Бяха ли приведени факти за такова твърдение? Комисията провери ли ги?

- Установи се, че и сега, без да е вдигнат акцизът, в тези съседни държави цените пак са по-ниски от българските, а пък данни за контрабанда няма.

А и все пак има органи, които могат да противодействат на това, включително с помощта на тези тютюневи компании. Да не забравяме, че и с тяхна помощ контрабандата на цигари спадна до рекордно ниски нива от порядъка на 5-6%.

- Чуха се и доста съвети да се изчака мнението на Европейската комисия по въпроса, защото той не е решен в общността. Обсъдихте ли и такъв вариант- за отлагане на решението?

- Да, бяха изложени аргументи да се изчака какво ще реши Европейската комисия за акциза на тези изделия, защото още нямало европейски регулации.

На мен

тази тема с чакането

на Европа ми стана

много чувствителна

покрай законопроекта за горивата. Колеги твърдяха, че нищо не можело да се направи, без да сме питали Европа предварително.

- Личното ви мнение какво е тогава, след като сте толкова чувствителен?

- И за горивата, и за темата с акциза на бездимните цигари аз имам една твърда позиция. И тя е, че ние все пак сме суверенна държава и че ако става въпрос за тема, която още не е регламентирана за всички на европейско равнище, сме свободни и дори сме длъжни да си решим проблемите сами.

Ако впоследствие ЕС реши нещата по друг начин, но това може да е и след 5 години, тогава като държава членка, разбира се, ще се съобразим.

- Намирате ли нещо общо в критиките и срещу закона за горивата, и срещу поправката за бездимните цигари? Вие ги определихте като пълзящ преврат срещу Бойко Борисов. Кой му прави този преврат?

- При закона за горивата се видяха кои са. Тези, които опитват да го подвеждат. Но понеже не успяват, се чудят какво да направят. Целта им беше да се провали самият закон, за да няма регистрация.

- Това означава, че някой или някои не искат да излязат на светло, така ли?

- Да, точно това означава.

- Вас лично ви нарекоха лобист. Лобист ли сте, и ако да, чий?

- Аз лобирам за всички - и за “Лукойл”, за “Ромпетрол”, “Хеленик- Еко”, “Шел”, ОМВ, “Газпром.” Това са руски, сръбски, китайски, английски, датски, австрийски инвеститори. Всички те са регистрирани и лицензирани. Искаме чужди инвестиции, а въвеждаме двоен стандарт.

За чуждите - да има,

а за нашите - може и

без регистрация

Е, аз лобирам за тези 85% от сектора, които са на светло. А целият зор е, че протестите срещу закона за горивата бяха платени. Това са хора, които не искат малките бензиностанции да бъдат регистрирани. И понеже аз съм “тежкия” лобист за всички големи фирми, им се оказах проблем.

- Какви очаквате да бъдат ефектите за бюджета - и от чисто новия закон за горивата, и от поправката в закона за акцизите заради бездимните цигари?

- Приходите от акцизи са основно в алкохола, цигарите и горивата. От алкохол не ги събираме, от цигарите, като не ги събираме, от горивата имаме проблеми, откъде ще дойдат тези пари?!

- Точно с такъв аргумент премиерът Бойко Борисов се обърна към коалиционните си партньори - “Обединени патриоти”, че когато дойде време да се прави бюджетът, ще ги пита откъде пари за обещаните от тях по-високи пенсии.

- Премиерът беше напълно прав. Авторката на проекта за бездимните цигари Менда Стоянова също е права, въпреки че съветниците, които дадоха в началото на годината параметрите, трябваше да предвидят и тези цигари.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Плащай! Дори да си мъртъв по шофьорска книжка

    Казват, че по времето на социализма в предприятия с опасно производство имало следния лозунг: “Бъди нащрек! Миг невнимание и после цял живот мъртъв!” Един вид - всестранна грижа за човека. В днешните демократични времена пред КАТ оказа се можеш да си “мъртъв по шофьорска книжка”. Това правило се родее само с прословутия параграф 22 от романа на
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в