Делян Добрев: Йончева е подала молба сама до себе си да бъде заличена от при Василев

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6968790 www.24chasa.bg
По-рано днес Делян Добрев огласи смущаващо съдружие на соцдепутатката Елена Йончева. СНИМКА: Румяна Тонeва

Ако тези 315 000 лв. не са вноска в капитала от страна на Василев, а са плащане, по НК това е също престъпление

С депутата от ГЕРБ разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА

- Г-н Добрев, тази сутрин огласихте в Народното събрание заедно с бившия депутат от ГЕРБ Антон Тодоров, че говорителят на парламентарната група на БСП Елена Йончева има фирма с избягалия банкер Цветан Василев. Сега е 19 ч. Изпратихте ли вече документите в прокуратурата, НАП и КОНПИ?

- Да, внесохме сигнал до главния прокурор, до КОНПИ и до НАП. Към този сигнал приложихме документи, които може да се намерят в публичното пространство. Документите са от Търговския регистър. Единият от тях е журналистическо разследване от в. “Капитал”. Според тези материали е създадена обща фирма между Елена Йончева и една офшорка в съотношение 50/50. Половината дял е на “Авторска телевизия” ЕООД на Елена Йончева, другата - на офшорката “Далий Трейдинг Лимитед”. Аз и преди съм казвал, че от този учредителен протокол на тази фирма е видно, че при капитал от 10 хил. лева, в който единият акционер има 5000 и другият има 5000, единият акционер, тоест фирмата на Елена Йончева внася 5000 лева, докато офшорката внася 315 000 лева. Въпросната офшорка пък според разследване на “Капитал” и тяхна публикация от 25 май т.г. е една от офшорките на Цветан Василев. Т.е., ако това е вярно, Елена Йончева и Цветан Василев имат обща фирма, в която са съдружници 50/50.

Само че от документите е видно, че

единият дава

парите, а

другият не съм

сигурен

какво прави.

- А тя какво дава?

- 5000 лв. дава “Авторска телевизия” на Елена Йончева, 315 000 лева - офшорката, за която се твърди, че е на Цветан Василев. Това е техен общ бизнес.

Интересното е, че това съдружие “Офроуд” ООД продължава и до днес. Това не е фирма, която я е имало, а вече я няма. Това съдружие го има и днес, и то със същите акционери - от едната страна “Авторска телевизия” на Елена Йончева, от друга - “Далий Трейдинг Лимитед”, регистрирана на Британските Вирджински острови, за която според въпросното разследване има доказателства, че е на Цветан Василев. Включително от това, което четох във въпросната статия, има собственоръчно написани инструкции какво да се прави с тази фирма.

- Имате съмнения, че през нея са прани пари?

- Аз нищо не твърдя. Пуснах сигнал в прокуратурата, за да провери всички тези факти и обстоятелства и доколко те са законосъобразни.

Другото интересно е, че в един момент Елена Йончева подава заявление до себе си, защото тя е едноличен управител на новата фирма, да бъде заличена като управител. Тя подава до управителя, тоест до себе си, молба да бъде заличена.

От едната

страна се

подписва Елена

Йончева - и от

другата страна

се подписва

Елена Йончева.

Тези документи са внесени в Търговския регистър, но са оставени без движение. И това също е интересен казус. Защото няма как една фирма да я оставиш без управител! Ако тя все още е управител, декларирала ли е този факт в декларацията си за конфликт на интереси? А ако не е управител, кой е новият управител? А дори да не е управител, декларирала ли е участието си в тази фирма и собствеността си в нея в декларацията си за конфликт на интереси? Тоест според мен и прокуратурата, и КОНПИ, и НАП имат много неща, които трябва да проверят. Възниква и въпросът: ако тази офшорка е свързана с Цветан Василев, както се твърди в медиите, какъв е произходът на парите? Защото тази офшорка в доклада на “Алис Партнър” (дружеството, което бе наето от държавата, за да проследи къде са изтекли капиталите от фалиралата КТБ - б.а.) се появява и на доста други места и с други суми. Какъв е произходът на тези средства и имат ли те нещо общо с липсващите пари от КТБ?

- Тя се закани, че ще ви съди двамата с Антон Тодоров.

- За разлика от нея, която в продължение на 3-4 месеца ме клеветеше по медиите без нито един лист доказателство, аз единствено показвам документи и задавам въпроси, без да твърдя нищо. И от тази гледна точка, ако може да оспори автентичността на документите, които всеки един от вас може да намери в Търговския регистър и в интернет, може би има основания. Само че тези документи са автентични, те няма как да се скрият.

- Вие ще искате ли Йончева да напусне парламента, както тя се опита да ви изкара вас?

- Не, това не ми е тема. Въпросът е, че някак си аз не съм от хората, които се занимават с това да ровят кой какво е правил в бизнеса си. Но пък Елена Йончева да се изживява като морален съдник на всички в парламента и да менторства най-нагло, при положение че документите сочат, че тя е съдружник със, според медийни публикации, офшорка на Цветан Василев, че има такива преводи - от нейна страна 5000 лева, от Цветан Василев - 315 000 лева, според мен за такива неща не бива да се мълчи.

- Това дружество - съвместното, извършвало ли е някакви операции? Засекли ли сте някаква негова дейност?

- Това е много интересен въпрос. Ще го установи прокуратурата, защото, ако това е плащане, а не е капитал, то тогава в Наказателния кодекс има състав и за такъв вид престъпление.

  • Ще изяде ли по-скъпо парно парите от евтиния газ

    Ще изяде ли по-скъпо парно парите от евтиния газ

    Авансово, още преди да е се случило каквото и да е поскъпване на газа, се задават по-високи цени на парното от юли. Причината - прогноза, че като се зададе студено време, горивото ще тръгне нагоре. Ама дали тази прогноза ще се окаже вярна, един господ знае. Но със сигурност се знае, че със задна дата газът поевтиня
  • Даниел Спасов, Катрин Селие, Милен Иванов и Александър Селие - двамата певци са със съпругата и сина на Марсел Селие.
СНИМКА: ФЕЙСБУК

    Загрижеността за бъдещето на “Мистерията на българските гласове” е наша мисия

    Златната марка “Мистерията на българските гласове” предизвика задочен спор на страниците на в. “24 часа” между певици от хора и настоящата диригентка Дора Христова. Днес публикуваме отговора на певеца Даниел Спасов, който също е част от историята на знаменития хор. “Писанията” на Дора Христова в отговор на отвореното писмо от народната певица Олга