Делян Добрев: Йончева е подала молба сама до себе си да бъде заличена от при Василев

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6968790 www.24chasa.bg
По-рано днес Делян Добрев огласи смущаващо съдружие на соцдепутатката Елена Йончева. СНИМКА: Румяна Тонeва

Ако тези 315 000 лв. не са вноска в капитала от страна на Василев, а са плащане, по НК това е също престъпление

С депутата от ГЕРБ разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА

- Г-н Добрев, тази сутрин огласихте в Народното събрание заедно с бившия депутат от ГЕРБ Антон Тодоров, че говорителят на парламентарната група на БСП Елена Йончева има фирма с избягалия банкер Цветан Василев. Сега е 19 ч. Изпратихте ли вече документите в прокуратурата, НАП и КОНПИ?

- Да, внесохме сигнал до главния прокурор, до КОНПИ и до НАП. Към този сигнал приложихме документи, които може да се намерят в публичното пространство. Документите са от Търговския регистър. Единият от тях е журналистическо разследване от в. “Капитал”. Според тези материали е създадена обща фирма между Елена Йончева и една офшорка в съотношение 50/50. Половината дял е на “Авторска телевизия” ЕООД на Елена Йончева, другата - на офшорката “Далий Трейдинг Лимитед”. Аз и преди съм казвал, че от този учредителен протокол на тази фирма е видно, че при капитал от 10 хил. лева, в който единият акционер има 5000 и другият има 5000, единият акционер, тоест фирмата на Елена Йончева внася 5000 лева, докато офшорката внася 315 000 лева. Въпросната офшорка пък според разследване на “Капитал” и тяхна публикация от 25 май т.г. е една от офшорките на Цветан Василев. Т.е., ако това е вярно, Елена Йончева и Цветан Василев имат обща фирма, в която са съдружници 50/50.

Само че от документите е видно, че

единият дава

парите, а

другият не съм

сигурен

какво прави.

- А тя какво дава?

- 5000 лв. дава “Авторска телевизия” на Елена Йончева, 315 000 лева - офшорката, за която се твърди, че е на Цветан Василев. Това е техен общ бизнес.

Интересното е, че това съдружие “Офроуд” ООД продължава и до днес. Това не е фирма, която я е имало, а вече я няма. Това съдружие го има и днес, и то със същите акционери - от едната страна “Авторска телевизия” на Елена Йончева, от друга - “Далий Трейдинг Лимитед”, регистрирана на Британските Вирджински острови, за която според въпросното разследване има доказателства, че е на Цветан Василев. Включително от това, което четох във въпросната статия, има собственоръчно написани инструкции какво да се прави с тази фирма.

- Имате съмнения, че през нея са прани пари?

- Аз нищо не твърдя. Пуснах сигнал в прокуратурата, за да провери всички тези факти и обстоятелства и доколко те са законосъобразни.

Другото интересно е, че в един момент Елена Йончева подава заявление до себе си, защото тя е едноличен управител на новата фирма, да бъде заличена като управител. Тя подава до управителя, тоест до себе си, молба да бъде заличена.

От едната

страна се

подписва Елена

Йончева - и от

другата страна

се подписва

Елена Йончева.

Тези документи са внесени в Търговския регистър, но са оставени без движение. И това също е интересен казус. Защото няма как една фирма да я оставиш без управител! Ако тя все още е управител, декларирала ли е този факт в декларацията си за конфликт на интереси? А ако не е управител, кой е новият управител? А дори да не е управител, декларирала ли е участието си в тази фирма и собствеността си в нея в декларацията си за конфликт на интереси? Тоест според мен и прокуратурата, и КОНПИ, и НАП имат много неща, които трябва да проверят. Възниква и въпросът: ако тази офшорка е свързана с Цветан Василев, както се твърди в медиите, какъв е произходът на парите? Защото тази офшорка в доклада на “Алис Партнър” (дружеството, което бе наето от държавата, за да проследи къде са изтекли капиталите от фалиралата КТБ - б.а.) се появява и на доста други места и с други суми. Какъв е произходът на тези средства и имат ли те нещо общо с липсващите пари от КТБ?

- Тя се закани, че ще ви съди двамата с Антон Тодоров.

- За разлика от нея, която в продължение на 3-4 месеца ме клеветеше по медиите без нито един лист доказателство, аз единствено показвам документи и задавам въпроси, без да твърдя нищо. И от тази гледна точка, ако може да оспори автентичността на документите, които всеки един от вас може да намери в Търговския регистър и в интернет, може би има основания. Само че тези документи са автентични, те няма как да се скрият.

- Вие ще искате ли Йончева да напусне парламента, както тя се опита да ви изкара вас?

- Не, това не ми е тема. Въпросът е, че някак си аз не съм от хората, които се занимават с това да ровят кой какво е правил в бизнеса си. Но пък Елена Йончева да се изживява като морален съдник на всички в парламента и да менторства най-нагло, при положение че документите сочат, че тя е съдружник със, според медийни публикации, офшорка на Цветан Василев, че има такива преводи - от нейна страна 5000 лева, от Цветан Василев - 315 000 лева, според мен за такива неща не бива да се мълчи.

- Това дружество - съвместното, извършвало ли е някакви операции? Засекли ли сте някаква негова дейност?

- Това е много интересен въпрос. Ще го установи прокуратурата, защото, ако това е плащане, а не е капитал, то тогава в Наказателния кодекс има състав и за такъв вид престъпление.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Покрай битките за климата левицата забрави неравенството

    Покрай битките за климата левицата забрави неравенството

    Не само климатична “бомба” заплашва планетата - увеличаващата се пропаст между свръхбогати и бедни е идеална хранителна среда да разцъфнат популизми, екстремизми и всякакви други -изми, които обещават разрушителни социални трусове. В наши дни, изглежда, взривоопасното развитие на технологиите в един все по-глобален свят води до увеличение на
  • Каубойско яке и как всичко е наред

    Каубойско яке и как всичко е наред

    Кога за последно у нас някой музикант е изказал проблемите на големи маси хора, така че да крещят в синхрон От доста време насам имам навика да си пускам цели концерти на най-различни групи - стари и нови. Бих излъгал, че го правя с дълбоката цел да направя сравнение между поколенията, да се потопя в атмосферата на някой жанр или да оценя