Защо липсват постове за фиданките?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6968819 www.24chasa.bg

Режат млади дървета на околовръстното в София, всички си траят

Чаках два дни, но пълно мълчание. Продължават да ми обясняват точно какво е искало да каже ЮНЕСКО за Банско. С поредните преводи малко ей така, колкото да е нашето. Защото претърпяха пълен провал.

20 фиданки на околовръстното шосе на София бяха прерязани в основата, за да изсъхнат. Вандалите са анонимни. Но хайде на бас, че в момента, в който са рязани дърветата, оттам са минали поне 20 коли. И в поне 5 от тях е имало по някой природозащитник, ако се вярва на данните на различните организации за митингите, които уж заливали столичните улици.

Как така на никого не му направи впечатление, че има някакви хора, които режат дръвчетата? Сигурно са били я с електрическа резачка, я с бензинов трион. Как нито едно “зелено” сърце, което със сигурност е преминало в близост до вандалите не трепна? Иначе всеки ден, ако се отреже някое старо дърво в София, се вдига вой до небесата. След това се чудим как така при буря падали и дори трошели коли.

Принципът да се отдели човекът от природата в България е постоянен. Някой помни ли колко време нямаше нито един протест за джиповете, които караха нелегално туристи от Сапарева баня до езерата в Рила. А се виеше срещу лифта. Като линейка с пълна мощност. Е, направиха го. И туристическият апокалипсис не се случи. Както не се случи и този в Банско. Защото пистите са толкова добре обработвани през лятото, че приличат на пасище.

Спомням си как останаха празни автобусите в Благоевград, които трябваше да откарат доброволци при големия пожар в Пирин. Нямаше желаещи. Броили са вероятно костенурките край Кресна.

Заради това магистралата до Гърция и Банско са по-интересни от фиданките в София. Там има какво да се спечели.

Айде, за дръвчетата може да се прости тази апатия. Но искам всяка една “еко” групировка да обяви точно колко жертви са в нормата в дефилето, за да смятаме, че сме спасили местообитанието на синята мравка. Човешки. Защото там си отиват стотици.

Но когато някой във фейсбук напише, че се застрашава природата в дефилето от мръсния, гаден, отвратителен път, койтотрябва да спре да взема жертви, веднага започва подкрепата. От цял свят.

Иначе тъпите сърби си направиха магистрала до Скопие и оттам до Атина. Вероятно с доста по-бърза екологична оценка.

И накрая - в България ще си останат сините мравки и враговете на лифтовете. Които живеят в Швейцария и Австрия, но там не рипат. Защо ли?

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Защо трябва да вземат книжката на Местан

    Заради трагичния инцидент, при който загина шестмесечно бебе, лидерът на ДОСТ остана без книжка. Както и при наложената му парична гаранция, така и със свидетелството за правоуправление се наложи съдът да се произнася по два пъти. При това стечение на обстоятелствата обаче се изясни, че Местан си е обикновен рецидивист нарушител на пътните
  • 111-ото място не е вярно!

    Идеята за подреждането на страни по свобода на медиите е абсурдна. Положението или е добро, или лошо Изчаках един ден да отминат страстите, за да кажа: класацията, която ни слага на 111-о място по свобода на медиите, е с кашкавалени крака. Балон. Имаме си проблеми в медиите, но тази класация всъщност е един от тях. Ето защо смятам така: 1.