Черният не ни е враг

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6973484 www.24chasa.bg

Расизмът, пробуден от

финала на световното

по футбол, плаши

Винаги съм смятал, че политически коректното говорене е някаква превземка.

Националният отбор на Франция, който спечели световното първенство по футбол в Русия. СНИМКА: РОЙТЕРС

Мислил съм, че за расизъм в България не може да се говори, защото ние не сме нито белгийци, нито германци, нито норвежци. Не сме имали африкански колонии, нито сме правили геноцид в Конго. Защитили сме нашите си евреи от концлагерите. Националната ни митология е изградена върху спомена за 500-годишното робство. И поради тази причина Чичо Том ни е някак близък.

Но след края на световното по футбол се уплаших от расистката вълна, която се надигна заради френския национален отбор, в който преобладават чернокожи футболисти. То бяха знайни и незнайни медии и коментатори, които вадеха от 9 кладенеца вода, за да доказват как Франция няма право да се нарича шампион, защото малцината бели в нея са араби, монегасци, каталонци или баски, а на останалите боята доказва всичко.

Как победата е за Африка, а не за Франция и прочее умозаключения в опит запримитивно обяснение на света и историятапрез последните 10 века.

Отдавах това на запалянковщината в полза на Хърватия. Трябва да си призная, че и аз бях настроен добре към хърватите. Щеше да е много симпатично и антисистемно, ако бяха станали световен шампион, но не се случи. Франция беше устойчив отбор, който игра много добре във всички мачове, имаше много добри и млади играчи, които ще са звездите през следващото десетилетие. Това трябва да се признае въпреки запалянковщината и балканската любов и национални комплекси.

Тук трябва да се подчертае, че хърватите се гордеят с римските си корени и средиземноморска култура, а не с Йосип Броз Тито - югославския император.

Така де, не отричам правото да харесваш или не даден футболен отбор или нация изобщо, фиксацията върху чистокръвността в такива размери е патология.

И между другото истинският, неполитически индоктриниран расизъм признава расовите особености на спорта. Например българите, иранците, турците, арменците, азерите са толкова добри в борбата, защото преобладаващият подтип на бялата раса в тези страни е т. нар. анадолски арменоид. Този подтип се отличава с по-изразени костни гребени, на които се захващат мускулите, и те са по-устойчиви на травмите в борбата и могат да правят сложни хватки и изтънчени захвати. Както например най-добрите бегачи са африканците от подсахарския пояс, както и динарският тип на бялата раса. Затова и финалът беше между хървати и африканци с френско гражданство. Както африканците са ненадминати в спринта и бокса, но черни плувци няма. Но идеята да се заклеймява отборът на Франция, че в него има черни, е нелепа и комплексарска. Тези хора са във Франция по свой избор. Имат тежки съдби и футболът е техният шанс за щастие. Хората пред телевизорите трябва да се наслаждават на уменията им, а не да мразят. От омразата на другия се раждат само злини. Не съм предполагал, че съществува такъв расизъм у нас. Черният не ни е враг, а просто различен.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Колко невинна е шегичката с дрифта

    Какво толкова е станало - един невинен като агънце двайсетгодишен младеж показа майсторските си умения зад волана, като дрифтира и въртя гумите на голфа си пред парламента. Малки, дребни подробности са, че дрифтът беше на (санти)метри от десетки, събрани на протест. Един да беше пострадал, щеше да има вълна от коментари,
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,