Черният не ни е враг

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6973484 www.24chasa.bg

Расизмът, пробуден от

финала на световното

по футбол, плаши

Винаги съм смятал, че политически коректното говорене е някаква превземка.

Националният отбор на Франция, който спечели световното първенство по футбол в Русия. СНИМКА: РОЙТЕРС

Мислил съм, че за расизъм в България не може да се говори, защото ние не сме нито белгийци, нито германци, нито норвежци. Не сме имали африкански колонии, нито сме правили геноцид в Конго. Защитили сме нашите си евреи от концлагерите. Националната ни митология е изградена върху спомена за 500-годишното робство. И поради тази причина Чичо Том ни е някак близък.

Но след края на световното по футбол се уплаших от расистката вълна, която се надигна заради френския национален отбор, в който преобладават чернокожи футболисти. То бяха знайни и незнайни медии и коментатори, които вадеха от 9 кладенеца вода, за да доказват как Франция няма право да се нарича шампион, защото малцината бели в нея са араби, монегасци, каталонци или баски, а на останалите боята доказва всичко.

Как победата е за Африка, а не за Франция и прочее умозаключения в опит запримитивно обяснение на света и историятапрез последните 10 века.

Отдавах това на запалянковщината в полза на Хърватия. Трябва да си призная, че и аз бях настроен добре към хърватите. Щеше да е много симпатично и антисистемно, ако бяха станали световен шампион, но не се случи. Франция беше устойчив отбор, който игра много добре във всички мачове, имаше много добри и млади играчи, които ще са звездите през следващото десетилетие. Това трябва да се признае въпреки запалянковщината и балканската любов и национални комплекси.

Тук трябва да се подчертае, че хърватите се гордеят с римските си корени и средиземноморска култура, а не с Йосип Броз Тито - югославския император.

Така де, не отричам правото да харесваш или не даден футболен отбор или нация изобщо, фиксацията върху чистокръвността в такива размери е патология.

И между другото истинският, неполитически индоктриниран расизъм признава расовите особености на спорта. Например българите, иранците, турците, арменците, азерите са толкова добри в борбата, защото преобладаващият подтип на бялата раса в тези страни е т. нар. анадолски арменоид. Този подтип се отличава с по-изразени костни гребени, на които се захващат мускулите, и те са по-устойчиви на травмите в борбата и могат да правят сложни хватки и изтънчени захвати. Както например най-добрите бегачи са африканците от подсахарския пояс, както и динарският тип на бялата раса. Затова и финалът беше между хървати и африканци с френско гражданство. Както африканците са ненадминати в спринта и бокса, но черни плувци няма. Но идеята да се заклеймява отборът на Франция, че в него има черни, е нелепа и комплексарска. Тези хора са във Франция по свой избор. Имат тежки съдби и футболът е техният шанс за щастие. Хората пред телевизорите трябва да се наслаждават на уменията им, а не да мразят. От омразата на другия се раждат само злини. Не съм предполагал, че съществува такъв расизъм у нас. Черният не ни е враг, а просто различен.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Искаме си еврото! Ето защо

    Ако България влезе в чакалнята на еврозоната още през юли тази година заради “отличната си икономическа форма”, това може да се окаже изпреварване на най-добрите прогнози с цели 2 години. Защо това е добра новина за онези, които държат България да стане по-бързо част от еврозоната? Първо, защото и ние ще се присъединим към онези 340 милиона
  • Антиваксърите ходят по плоската Земя и ги е страх да не паднат от ръба

    “Преди 1500 години всеки е знаел, че Земята е центърът на Вселената. Преди 500 години всеки е знаел, че Земята е плоска. А преди 15 минути ти мислеше, че хората сме сами на тази планета. Представи си какво ще знаеш утре.” Репликата е произнесена от агент Кей (Томи Лий Джоунс) към неговото протеже Джей (Уил Смит) в хитовия филм от 1997 г.