Светослав Глосов: Ако не се ремонтират виадуктите на "Хемус" сега, след няколко години трябва да затворим магистралата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6973564 www.24chasa.bg

Предлагаме гаранцията за нови пътища да се вдигне с 1 до 3 години, каза председателят на УС на АПИ Светослав Глосов

Е-винетката ще е с цената на сегашните стикери

По-разумно е да изместим артефактите, отколкото “Струма”

Когато минават през участък в ремонт, водачите трябва да карат спокойно

Алтернативният маршрут на “Хемус” за тировете през Искърското дефиле е в добро състояние

Мобилни екипи и митничари ще санкционират, ако не е платена толтакса

Не може да искаш хубави пътища, а като ползвател да нямаш никакъв принос към това

- Г-н Глосов, коя бе първата дейност, която започнахте, след като заехте поста?

- Като член на управителния съвет се занимавах със същите дейности, с които и сега, с разликата, че в момента ангажиментите са по-големи, както и отговорността. Преди се занимавах с част от дирекциите в агенцията, сега се занимавам с всички дирекции. Цялата отговорност минава през председателя на управителния съвет, но решенията, които се вземат, са на тримата му членове.

- След като нееднократно бе заявявано, че тапи към морето няма да има, всяка седмица се образуват колони по “Хемус”. Защо?

- Аз потвърждавам думите си, че тапи до морето няма да има, с изключение на софийската част от магистрала “Хемус”, където има ремонти на виадуктите и е възможно да настъпят такива при пътни инциденти. Два такива случая бяха излъчени по медиите през близките дни. Те бяха вследствие на катастрофи, след които се наложи затваряне на пътя и се образува опашка. Винаги съм казвал, че по “Хемус” ще има ремонтни дейности.

- Ще приключат ли преди края на лятото?

- Не, те ще продължат поне още година и половина или две. Това са наложителни ремонти по виадуктите, няма как да не ги направим. Ако сега не се направят, след няколко години трябва да затворим магистралата. Повече от 30 години не е работено по съоръженията. През 1986-а са пуснати първите участъци и виадукти, по които сега работим. Наложителни са тези дейности, ако магистралата продължи да се експлоатира по този начин, с оглед на сигурността. Призовавам водачите при преминаване през участъци в ремонт да карат с малко повече спокойствие, търпение, да спазват правилата, да не скъсяват прекалено дистанцията, да не ползват аварийната лента за изпреварване. Искат да минат по-бързо, но по този начин блокират движението на линейки или пожарни, ако се наложи да минат.

- Кои са приоритетните участъци и съоръжения?

- Приоритетните съоръжения са тези, които в момента се работят - виадукт “Коренишки дол” и виадуктът при изхода на тръбата за София на тунел “Витиня”. В момента се ремонтира и тръбата на тунела в посока София. Направено е обследване, извършват се проектантски работи и започва ремонт. Съдейки по опита от ремонта на тръбата за Варна, който приключи м. г., ремонтът на тръбата за София вероятно ще трае година-година и 2-3 месеца. Работи се усилено по виадукта след тунела в посока София. Колоните, които носят конструкцията, са ремонтирани. В момента се прави ремонт на връхната конструкция.

Опитваме се да поддържаме и стария път I-1 София-Ботевград през прохода Витиня. Много оплаквания имаше от шофьори на тирове, но от няколко дни дупките там се изкърпват. Голяма част от трафика е пренасочен и през Искърското дефиле, там пътят е ремонтиран и е в добро състояние. Препоръчвам на шофьорите на тежкотоварни камиони да го ползват.

- Защо толкова дълго не е ремонтирано по “Хемус”?

- Причините са различни, но основната е финансова. От години пътният сектор е недофинансиран, независимо кой е на власт. Не влагам нищо политическо в случая, това е факт.

- Ще бъде ли завършена магистралата до 2024 г.?

- Магистралата е приоритетна за правителството, прогнозният срок за нейното завършване е до 2024 г. В момента се работи по два от участъците. Единият - от пътен възел “Боаза” до Ябланица, е готов около 30%. За другия - от пътен възел “Белокопитово” до пътен възел “Буховци”, са одобрени работните проекти, скоро приключваме някои от отчужденията и започва строителството.

Още три участъка с обща дължина около 52 км ще бъдат пуснати на търг през тази година: от Боаза до разклона с пътя Ловеч-Плевен, както и обществена поръчка за 85-километровия участък от кръстовището с пътя Ловеч-Плевен до пресичането с пътя Русе - Велико Търново.

- Очаквате ли аутобанът да се отрази на Северна България, както стана в Южна?

- Да, виждате какво стана около Пловдив, по “Марица”, между Хасково и Димитровград. Един такъв път действително подпомага развитието на региона, пътната инфраструктура улеснява логистиката. Убеден съм, че същото ще се случи и в Северна България. Работи се усилено по проектирането и възлагането на поръчки за целия участък на скоростното трасе Ботевград-Видин. Очакваме на 26 септември ВАС да се произнесе по доклада за ОВОС за магистрала Русе - Велико Търново, след което ще започне работа по проектирането. Някои от нещата не зависят от агенцията. Сложно е да се намери подходящо трасе за подобен мащабен проект. В региона има много защитени територии, трудни от геоложка гледна точка, със сложен релеф и археология, трябва да се намери компромис.

- Ще се промени ли цената на винетката догодина, когато хартиеният стикер се замени с електронен?

- Електронната винетка няма да поскъпва, заявили сме го многократно, тя ще бъде с цената на сегашните стикери.

- Кои фактори влияят на цената на винетката?

- Цената на винетката не се променя от агенцията, а с решение на Министерския съвет, но се одобрява и съгласува с ЕК. Много фактори влияят - инфлация, състоянието на пътната мрежа, необходимите средства за поддръжка. Съществуващият модел в момента е несправедлив, тъй като по-голямата част от средствата от пътни такси са от леките коли, които по-малко похабяват пътищата, а приходите от камионите, които ги разрушават, са по-малки. За да минат от турската до сръбската граница, тировете плащат около 20 лв., а за същите километри през Сърбия - 100 лв. България е сред страните с най-ниската цена на винетки и пътни такси. Не може да искаш хубави пътища и да нямаш принос като ползвател към тяхното ремонтиране и поддържане.

- Върви ли по график работата по въвеждането на толсистемата?

- В момента се работи по изграждането на електронната система, на софтуера, монтират се контролни камери. Толсистемата е базирана на GPS. Рамките, които ще се виждат по пътищата, ще имат само контролна функция, да регистрират дали сте нарушител или не. Таксуването и отчитането на изминатия път ще става по невидим за хората начин

В момента се изработват рамките и съоръженията. Има достатъчно време, докато стартира толсистемата през следващата година.

- Какви ще са правомощията на мобилните екипи, които ще се включат със стартирането на толсистемата?

- Зависи от законовите правомощия, които ще бъдат дадени. Те ще имат освен контролна функция - да регистрират дали сте нарушител, или не, ако получат сигнал от т.нар. рамки за нарушител. Те ще могат да спрат и да санкционират, да издадат акт или постановление за налагане на глоба. Транзитно преминаващите през държавата при установено нарушение ще бъдат санкционирани на място, преди да преминат границата.

- Тоест безплатното ползване на пътища у нас приключва с въвеждането на толсистемата?

- Ще изчезне лошата практика шофьори на чужди тирове да си предават незалепени винетки преди преминаване на българската граница.

- Как ще се определи тарифата за шофьорите?

- Предстои през лятото да бъдат представени вариантите от Световната банка, както бе и задължението им по договор. Тарифите ще бъдат обявени за обществено обсъждане, ще трябва одобрение от Министерския съвет, а след това ще бъдат защитени пред ЕК. Ще ни бъдат предложени три варианта с различни цени за различните пътища в зависимост от категорията на пътя.

- Какви са примерите в другите европейски страни?

- Преминаването през Гърция не е евтино. Само до Солун е 2,7 евро в едната посока за леките коли, ако стигнеш до Атина с лек автомобил, се плаща на няколко места по толкова. В Словения най-евтината винетка е седмичната, тя е 15 евро, а Словения е доста по-малка от България.

- Кога ще стартира обществената поръчка за участъка на “Струма” през Кресненското дефиле?

- Правим всичко възможно скоро да обявим поръчката за възлагане на инженеринг на лот 3.2 Крупник-Кресна, който преминава през Кресненското дефиле. Той ще бъде разделен на две. По лот 3.1 Благоевград-Крупник и лот 3.3 Кресна-Сандански напредват строителните работи. Резултатите от търга за тунел “Железница” излязоха. В момента тече срокът за обжалване.

- Трябва ли според вас да се измести магистралата предвид археологическите разкопки?

- Решението ще бъде взето от експертна комисия, назначена от министъра на културата. Ние ще се съобразим с него.

Когато е строен в Египет Асуанският язовир, е изместен цял храм. Не е нещо, което го няма в световната практика. Ако тръгнем да местим магистралата, първо ще струва много пари, второ – ще навлезем в защитени територии, ще трябва да се извършат още отчуждения на засегнати имоти. Ще са необходими нови парцеларни планове, промяна на проекта и т.н. Ще отнеме около година и половина - две.

- Трябва ли да се повишат изискванията към качеството на пътищата и гаранционните срокове?

- Да, нормално е да се повишат изискванията. Гаранционните срокове са свързани с качеството на изгражданите строежи. Те вероятно ще се увеличат. Това донякъде ще повлияе и на цената на продукта. Може би ще го оскъпи, не много, но все пак. Това ще допринесе за по-дълъг експлоатационен срок, в който да не се извършват ремонти. Твърдя, че гаранционните срокове, които са заложени в момента в Закона за устройството на територията, са съобразени с европейските практики. Например за нов път сега е 5 години. Според правилата на ФИДИК (Международната федерация на инженерите консултанти) е една година. Ако гаранционният срок стане 8 или 10 години, ще е много добре, но експлоатационните качества на асфалтовото покритие са между 6 и 8 години. В този срок трябва да се извършва ремонт на пътя. Не може да вмениш на един строител да дава по-дълъг гаранционен срок от този на експлоатационните свойства и материалите, които се използват.

- Работи ли се по промяна в тази насока?

- Наредбата за гаранционните срокове се готви от група в МРРБ, ние също участваме в нея. Дали сме нашите становища, мотивирали сме ги. Те са вписани в проекта за нова наредба, тя предстои да бъде обявена за публично обсъждане. Заложили сме малко по-дълъг гаранционен срок от сега съществуващия в закона. Различните срокове варират за различните видове строежи - класове пътища, съоръжения, предложихме с между 1 и 3 години увеличение.

- Част от договорите с поддържащите фирми изтичат сега. Наскоро обявихте обществени поръчки, но не закъсня ли агенцията?

- Обявихме обществени поръчки за Североизточен, Югозападен, Югоизточен, Северен централен и Южен централен район и за поддръжка на автомагистралите. Обявени са и поръчките за мантинели и пътни знаци. Договорите изтичат по различно време, някои от тях чак през 2020 г. Това е така, защото предишните поръчки за поддържане, когато бяха обявени преди години, бяха обжалвани и затова договорите по тях стартираха в различен период от време. Вероятно и сега ще бъде по същия начин, но това не пречи на пътното поддържане. До приключване на процедурата и подписване на договор с новия изпълнител фирмата, която в момента поддържа определени участъци, може да продължи да го прави. Няма опасност области да остават без поддръжка през зимата.

- Необходими ли бяха промените в закона, които стесняват кръга на потенциални жалбоподатели?

- Категорично бяха необходими. Не може всеки, на когото хрумне, да обжалва търгове за милиони. Този, който обжалва действително, трябва да е заинтересован от проекта, а не както беше посочено, че чистачката пред “Пирогов” обжалва търга за толсистемата. Масова практика е фирми, които нямат нищо общо, да бъдат използвани като параван. Аз съм за това таксите при обжалването да бъдат високи, за да е сигурно, че някой жали не просто за да забавя процедурата, а има основание да жали.

- Какви търгове и за кои отсечки ще бъдат обявени до края на годината?

- Най-голямата обществена поръчка, която ще бъде обявена, е за лот 3.2 на “Струма” през Кресненското дефиле. Досега такава поръчка на такава стойност - за близо 1 млрд. лв., не е обявявана от държавата. Другите са за строителството на участъци от “Хемус” и Видин - Ботевград.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Искаме си еврото! Ето защо

    Ако България влезе в чакалнята на еврозоната още през юли тази година заради “отличната си икономическа форма”, това може да се окаже изпреварване на най-добрите прогнози с цели 2 години. Защо това е добра новина за онези, които държат България да стане по-бързо част от еврозоната? Първо, защото и ние ще се присъединим към онези 340 милиона
  • Антиваксърите ходят по плоската Земя и ги е страх да не паднат от ръба

    “Преди 1500 години всеки е знаел, че Земята е центърът на Вселената. Преди 500 години всеки е знаел, че Земята е плоска. А преди 15 минути ти мислеше, че хората сме сами на тази планета. Представи си какво ще знаеш утре.” Репликата е произнесена от агент Кей (Томи Лий Джоунс) към неговото протеже Джей (Уил Смит) в хитовия филм от 1997 г.