Зонирането на бг курортите ще доведе до още по-голям ръст в сектора

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6973585 www.24chasa.bg
Александер Вреде

Страната ви се представя на чуждите клиенти преди всичко като дестинация за млади хора, казва Александер Вреде, мениджър за България, Хърватия и Черна гора на Thomas Cook Gmbh

Thomas Cook Group plc. е един от водещите световни туристически конгломерати с годишни продажби от 9 млрд. паунда. За него работят над 22 000 служители и разполага със 190 собствени хотела по света. Обслужва над 20 милиона клиенти годишно. Акциите на Thomas Cook Group plc. са регистрирани на Лондонската фондова борса (TCG)

- Господин Вреде, любопитно ми е как една агенция като Thomas Cook в Германия описва България като туристическа дестинация на потенциалните клиенти? Имате ли например склонност да разделяте различните видове туризъм - семейно пътуване, забавен, приключенски туризъм и т.н.? Има ли разлика между различните типове клиенти по отношение на възраст, професия или интерес?

- За Thomas Cook Group България е развиваща се стратегическа дестинация, която задоволява търсенето на различни сегменти от клиенти със силна ориентация към по-младите семейства.

Преди всичко България е

достъпна с кратки

полети

особено от пазарите ни, разположени в Източна и Централна Европа. Това на първо място.

На второ – тя е част от ЕС, следователно предлага безопасна среда за отлична почивка на нашите клиенти.

Имаме предвид също, че тя е с много богата и разнообразна природа, приятелски настроени хора, прекрасни градове като Варна например и много интересни исторически места, разположени наблизо до курортите.

Затова ние предлагаме туристически пакети за семейства, за

по-млади туристи,

които се интересуват

от приятна и забавна

почивка

Също и за двойки, които искат да се насладят на спокойна почивка. Но също и уелнес пакети за по-възрастни потребители.

- Кои български курорти привличат най-голям интерес сред клиентите, с които работите и на които предлагате пакетни почивки?

- Ние предлагаме ваканции за всички важни пазарни сегменти и клиенти. Но в България основен интерес сред нашите клиенти предизвикват курорти като Албена, Златни пясъци, Обзор, Слънчев бряг, Несебър и Поморие.

Защото клиентите ни търсят хотели, предлагащи качествено и

ориентирано към

клиентите

обслужване,

с добри препоръки, получили високи оценки от предишни летуващи и на достъпна пакетна цена.

- Смятате ли, че България има още по-голям потенциал в областта на туризма и какви са вашите препоръки – какво би трябвало да се направи, за да се превърнем в още по-атрактивна дестинация за вашите клиенти?

- Диференциацията е ключова за успешното развитие не само за вас а и за всички туристически страни. И не само по отношение на хотелиерската инфраструктура, но най-вече по отношение на обслужването и добрата храна и напитки. Трябва разнообразие, трябва зониране на курортите.

Ето, ние в Thomas Cook например имаме различни брандове хотели за различните целеви групи, като например веригите SENTIDO и smartline. Само така може да се отговори, а в идеалния случай – и да се надхвърлят очакванията на клиентите, които могат да бъдат много различни в зависимост от това към кой сегмент принадлежат. Това е главната предпоставка за привлекателността на офертите.

В моите очи отдавна са отминали времената, когато някой

просто отваря

вратите на нов хотел,

ресторант или бар и

очаква клиентите да

дойдат сами

Твърде много хотели и изобщо туристически обекти се опитват да бъдат “по малко от всичко” по едно и също време. Вместо собствениците им да правят разлика. И да си кажат примерно: “Искам да бъда най-готиният хотел или най-хитовият бар за младите хора в Слънчев бряг”. Или “Аз искам да предложа най-релаксиращата и спокойна атмосфера в моя хотел или в моя плажен клуб в Златни пясъци”.

- Вашата агенция работи в България от години, ако не и от десетилетия. Мислите ли, че нещо в работата ви се промени, откакто у нас има Министерство на туризма?

- Създаването на специално министерство, което да координира и насочва усилията на цялата българска туристическа индустрия, безспорно беше много добра крачка напред.

На нас като туроператори ни се предоставя възможността да се срещнем с министерството за някои по-общи обсъждания или да споделяме наши притеснения по определени теми – това е много добра инициатива. Установихме близко и истинско сътрудничество с Министерството на туризма и търсим успешно продължение на това сътрудничество.

- Кои видове настаняване са най-желаните за клиентите в България?

- Както отбелязах, най-стабилно и голямо търсене имат услугите, които се концентрират върху удовлетворяването на очакванията на клиентите и се опитват да направят по-добро преживяването за тях, отколкото са очаквали.

Например нашите клиенти предпочитат да останат в добър хотел с 3 или 4 звезди,

където могат

да се чувстват

като у дома си,

отколкото в някой по-слабо представящ се хотел, носител на 5 звезди, който просто не е могъл да се справи с очакванията им.

Ние имаме много силен екип за управление на качеството в България, който непрекъснато проследява резултатите от общата ни дейност. И когато се налага, подкрепяме хотелиерите, които желаят, с планове за подобряване на дейността им и с индивидуални обучения.

Искам да кажа, че един добре функциониращ безплатен, високоскоростен Wi-Fi в целия хотел, за да могат гостите да поддържат връзка с приятелите и семейството си вкъщи, една прилична модерна стая с умен и удобен дизайн и една вкусна кухня в днешно време могат да впечатлят много повече гостите на един хотел, отколкото някакъв много скъп полилей или статуи във фоайето. Или, да речем, огромни маслени картини по коридорите или в стаите.

Една приветлива атмосфера, създадена от

приятелски настроен

персонал,

е много повече от една красива фасада на който и да е хотел.

Впрочем ние по същата причина се стремим да разширяваме нашите собствени хотели като SENTIDO и другите ни марки в България, разбира се, с помощта на амбициозни и надеждни хотелиери от страната ви.

- Очаквате ли броят на туристите в България да се увеличи през 2018 г.?

- 2017 г. вероятно бе най-добрата година за посещаемостта на чужди туристи, пътуващи до България, за цялото последно десетилетие.

Затова запазването на същия брой през 2018 г. вече би бил огромен успех. Особено като имате предвид, че позамрели напоследък дестинации като Турция и Тунис се съживиха тази година.

Разбира се, има винаги място за растеж, но

не мисля, че броят на

туристите е основната

грижа за България

В разгара на сезона имате потенциал да увеличите силно броя на чуждите туристи, но затова трябва да има качествено предлагане в курортите ви. А не само атрактивни цени.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • По-бързо с промените, за да няма ощетени с частните пенсии

    По-бързо с промените, за да няма ощетени с частните пенсии

    Заради малките суми от частните пенсионни фондове, които ще получават първите пенсионери от есента на следващата година, хората очакват някаква смислена промяна, която да е в тяхна полза. Обсъждат се различни варианти, от бизнеса също има идеи как да стане това, за да не се ощетяват близо 200 000 жени
  • Каубойско яке и как всичко е наред

    Каубойско яке и как всичко е наред

    Кога за последно у нас някой музикант е изказал проблемите на големи маси хора, така че да крещят в синхрон От доста време насам имам навика да си пускам цели концерти на най-различни групи - стари и нови. Бих излъгал, че го правя с дълбоката цел да направя сравнение между поколенията, да се потопя в атмосферата на някой жанр или да оценя