Позорно е колко сме немарливи към мъртвите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6975602 www.24chasa.bg

Тъжни и запуснати, заринати с боклуци, обрасли с храсти и саморасли дървета, изпочупени плочи, заличени имена на покойници, изчегъртани метални надписи. Така изглеждат повечето български гробища.

Вярно е, че невинаги близките на починалите имат възможност да се грижат за гробовете. А и гробищните управи не успяват да се опрат на т.нар. гробищна мафия. Цели кланове “работят” там, цените за услугите, които предлагат, са космически. За да почистят гроб на Централните гробища в София например, инициативни работяги искат по 150-200 лева. С такава надница за цял час работа малцина могат да се похвалят.

От друга страна, направо е срамно какво захвърлят хората из гробищата. Колкото и голям да е щатът по поддръжката, не е възможно да се справи...

Позор за всяка нация е да занемари до такава степен гробищните паркове. И не един, а и двама омбудсмани трудно ще обърнат картината, ако не променим отношението си към мъртвите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Да конфискуват и ограбеното от ало измамниците

    Тежък удар понася българската мафия с телефонните измами. Дано наистина и прокуратурата да е събрала достатъчно доказателства, така че съдът най-после да им постанови такива присъди, каквито заслужават.  А че те заслужават сурови наказания - спор няма. Защото ограбват по няколко милиона лева годишно от наивни пенсионери.
  • Светият синод: Защитата на детските права не означава омаловажаване на семейството

    В проекта за национална стратегия за детето липсват мерки за превенция на киберзависимост и информационна безопасност* СВЕТИЯТ синод подкрепя инициативата на Министерския съвет на България чрез усилията на експертите от Държавната агенция за закрила на детето да се разработи, предложи за обществено обсъждане и приеме от държавните институции