Позорно е колко сме немарливи към мъртвите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6975602 www.24chasa.bg

Тъжни и запуснати, заринати с боклуци, обрасли с храсти и саморасли дървета, изпочупени плочи, заличени имена на покойници, изчегъртани метални надписи. Така изглеждат повечето български гробища.

Вярно е, че невинаги близките на починалите имат възможност да се грижат за гробовете. А и гробищните управи не успяват да се опрат на т.нар. гробищна мафия. Цели кланове “работят” там, цените за услугите, които предлагат, са космически. За да почистят гроб на Централните гробища в София например, инициативни работяги искат по 150-200 лева. С такава надница за цял час работа малцина могат да се похвалят.

От друга страна, направо е срамно какво захвърлят хората из гробищата. Колкото и голям да е щатът по поддръжката, не е възможно да се справи...

Позор за всяка нация е да занемари до такава степен гробищните паркове. И не един, а и двама омбудсмани трудно ще обърнат картината, ако не променим отношението си към мъртвите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Гъвкавост за горивата

    Горивата през зимата да са без биодобавка - така може да поевтинеят на дребно с близо 10 ст. Това са обсъждали на среща вицепремиерът Томислав Дончев и компаниите от Българската петролна и газова асоциация. Когато поскъпването на горивата се превръща в проблем, явно трябва гъвкавост. Но по какъв начин?
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,