Само субсидии за нови коли ще изчистят въздуха

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6977673 www.24chasa.bg

Опитите да се ограничи употребата на автомобили, които не отговарят на екологичните норми, в центъра на градовете с въвеждането на екостикери, са похвални, но едва ли ще дадат желания ефект.

За да има ефект от тази мярка, трябва още догодина да бъдат спирани в родните мегаполиси бензиновите и дизеловите возила с двигатели под еконормата Евро 5 - т.е. произведени преди септември 2009-а. Това означава, че в дните на повишени прахови частици в София над 80 процента от колите няма да могат да влизат в центъра. Това едва ли ще стане, защото за получаването на екостикерите ще отговарят центровете за технически прегледи, които почти никой не контролира.

Само субсидии при покупка на нов автомобил ще изчистят ефективно въздуха над големите ни градове. Българинът иска да кара нова кола, но няма финансова възможност. Ако част от покупката бъде финансирана от страна на държавата, то и автопаркът ще почне да се обновява.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • По-добре камери, отколкото мощни коли за КАТ

    Идеите и мерките срещу шофьорите нарушители стават все повече и е ясно, че целта е една - да станат по-малко нарушенията на пътя, както и да се намали броят на ранените и жертвите при катастрофи в България. Сега ни съобщават, че ще се поставят още от новите по-прецизни камери, които да засичат по-точно нарушителите по пътищата и да не им
  • Трябва да има публична информация за биологичното разнообразие

    Държавата трябва да има открита общодостъпна информационна система Становище, внесено от автора в МОСВ по публикувания на 07.01.2019 г. на интернет страницата на МОСВ проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). 1. По отношение на необходимостта от промяна в ЗБР През 2017 г.