Само субсидии за нови коли ще изчистят въздуха

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6977673 www.24chasa.bg

Опитите да се ограничи употребата на автомобили, които не отговарят на екологичните норми, в центъра на градовете с въвеждането на екостикери, са похвални, но едва ли ще дадат желания ефект.

За да има ефект от тази мярка, трябва още догодина да бъдат спирани в родните мегаполиси бензиновите и дизеловите возила с двигатели под еконормата Евро 5 - т.е. произведени преди септември 2009-а. Това означава, че в дните на повишени прахови частици в София над 80 процента от колите няма да могат да влизат в центъра. Това едва ли ще стане, защото за получаването на екостикерите ще отговарят центровете за технически прегледи, които почти никой не контролира.

Само субсидии при покупка на нов автомобил ще изчистят ефективно въздуха над големите ни градове. Българинът иска да кара нова кола, но няма финансова възможност. Ако част от покупката бъде финансирана от страна на държавата, то и автопаркът ще почне да се обновява.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • По-малко жертви на пътя или по-тлъсто обезщетение

    Ако президентът Румен Радев не беше оспорил промените в закона за бързото отчуждаване, до месец можеше да стартира разширението на околовръстното на София. Но няма, защото трябва да се чака решение на Конституционния съд. А бързото отчуждаване бе прието основно за да може да се направят скоростно и изцяло магистрала “Хемус” и още няколко важни
  • (Не)правилен рап

    За да те слушат, не е нужно да се облечеш като клоун и да прекараш гласа си през двеста филтъра ПРЕДИ няколко минути изслушах новия албум на Ицо Хазарта “Неправилен рап” и побързах да го разпратя на всичките си близки приятели, придружен с низ от несвързани главни букви, изразяващи детското ми щастие. И то наистина е детско.