Само субсидии за нови коли ще изчистят въздуха

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6977673 www.24chasa.bg

Опитите да се ограничи употребата на автомобили, които не отговарят на екологичните норми, в центъра на градовете с въвеждането на екостикери, са похвални, но едва ли ще дадат желания ефект.

За да има ефект от тази мярка, трябва още догодина да бъдат спирани в родните мегаполиси бензиновите и дизеловите возила с двигатели под еконормата Евро 5 - т.е. произведени преди септември 2009-а. Това означава, че в дните на повишени прахови частици в София над 80 процента от колите няма да могат да влизат в центъра. Това едва ли ще стане, защото за получаването на екостикерите ще отговарят центровете за технически прегледи, които почти никой не контролира.

Само субсидии при покупка на нов автомобил ще изчистят ефективно въздуха над големите ни градове. Българинът иска да кара нова кола, но няма финансова възможност. Ако част от покупката бъде финансирана от страна на държавата, то и автопаркът ще почне да се обновява.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • 40 години чакане за национална детска болница стигат

    Добра новина е, че след 40-годишно чакане ще стартира проектът за строеж на национална детска болница. През всичките тези десетилетия е имало политически консенсус за педиатрията, но явно е трябвало някой реално да поеме ангажимент това да се случи. И този човек е здравният министър Кирил Ананиев. Има шансове чаканата детска болница да отвори до
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,