Само субсидии за нови коли ще изчистят въздуха

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6977673 www.24chasa.bg

Опитите да се ограничи употребата на автомобили, които не отговарят на екологичните норми, в центъра на градовете с въвеждането на екостикери, са похвални, но едва ли ще дадат желания ефект.

За да има ефект от тази мярка, трябва още догодина да бъдат спирани в родните мегаполиси бензиновите и дизеловите возила с двигатели под еконормата Евро 5 - т.е. произведени преди септември 2009-а. Това означава, че в дните на повишени прахови частици в София над 80 процента от колите няма да могат да влизат в центъра. Това едва ли ще стане, защото за получаването на екостикерите ще отговарят центровете за технически прегледи, които почти никой не контролира.

Само субсидии при покупка на нов автомобил ще изчистят ефективно въздуха над големите ни градове. Българинът иска да кара нова кола, но няма финансова възможност. Ако част от покупката бъде финансирана от страна на държавата, то и автопаркът ще почне да се обновява.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Щом има пропуск за цигарите, бързо да има и поправка

    Производството на нелегални цигари се оказа пропуснато от Наказателния кодекс.  Така - волно или неволно, заради тази дупка в българското законодателство държавата се е превърнала в нещо като стимулиращ фактор за производството и разпространението на контрабандни цигари. И се е стигнало дотам, че този бизнес да стане по-печеливш и от бизнеса с
  • Дойде ли време да спрем да местим стрелките?

    Двойното време е нелогичен анахронизъм ЛЯТНОТО часово време като организация на светлата част от денонощието, е въведено исторически като мярка за икономия на електрическа енергия за осветление. По-късно, набрало инерция, то се мотивира и като мярка за повишаване на качеството на живота. Приключи обществената консултация на Европейската комисия,