Ще доведе ли до разцепление гръмовният скандал Волен Сидеров - Валери Симеонов?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6978538 www.24chasa.bg
Валери Симеонов на заседанието на Министерския съвет днес Снимки: Йордан Симеонов

Вероятно не, защото Симеонов се ползва с подкрепата само на четирима от собствените си депутати, смятат експерти

Днес гръмна с нова сила скандалът между Волен Сидеров и Валери Симеонов, който тлееше повече от седмица. Лидерът на "Атака" директно заплаши, че ще свали вицепремиера, защото не изпълнява програмата на Патриотичния фронт, убива бизнеса и "трепе фирми". Сидеров поиска извинение от Симеонов и му обеща да го съди, ако това не стане.

Прикритото напрежение между двамата излезе на повърхността на 18 юли - денят, в който бяха гласувани промените в закона за приватизация, внесени от "Атака". Симеонов смята, че те облагодетелстват Кирил Домусчиев, срещу чиято фирма БМФ той води война.

"Ако не бъде отменена (точката от дневния ред на НС в четвъртък, 18 юли - б.а.), това означава, че коалицията я жертваме за едни 58 млн. лв, заплаши вицепремиерът сутринта. Като гледам каква е организацията на цялата работа, това ми напомня един хитов американски филм – "Спасяването на редник Райън". В случая "спасяването на редник Киро" - ето за това нещо работи коалицията. Ако това стане, аз не виждам бъдеще в тази коалиция въобще оттук нататък."

На следващия ден Волен Сидеров обвини Валери Симеонов, че с критиките си към ГЕРБ руши управляващата коалиция. „Валери Симеонов извършва разрушителни действия срещу една тройна коалиция, която аз създадох. Това означава да върнеш ДПС на власт. Аз няма да допусна това нещо. Неговите обвинения са съчинени. Войната, която вицепремиерът води с определени бизнес кръгове, не е полезна за България. Симеонов не е съдия, нито е следовател и го съветвам да не се прави на шериф или на някакъв от този вид силов играч. Поставих му въпроса ясно да отговори – ще се явяваме ли заедно на евроизборите? Той три пъти отговори, че не смята да е явяваме заедно. При това положение аз питам кой разрушава коалицията?”, попита Волен Сидеров.

В същия ден се разбра, че е имало разговор на кафе между премиера Бойко Борисов и двамата вицепремиери от квотата на „Обединени патриоти” - Красимир Каракачанов и Валери Симеонов. Разговорът преминал спокойно и без сянка на упрек към ГЕРБ заради промените в закона за приватизация. Красимир Каракачанов опроверга твърденията на Валери Симеонов, че премиерът Бойко Борисов е споделил, че се страхува от Домусчиев и това е причината за законодателната промяна, която ще опрости на Българския морски флот 58 млн. лв. дължими обезщетения.

 „Пихме по едно кафе в кабинета на премиера, говорихме, включително и за този закон, такова нещо да е казал премиера, че се страхува от някого, няма”, каза Каракаченов.

Волен Сидеров тръгна да прави проверки за шума по Черноморието по стъпките на Валери Симеонов, за да разбере как той е избирал обектите. 

След няколкодневна размяна на реплики между двамата, днес скандалът гръмна с нова сила.

"Вицепремиерът Валери Симеонов започна действия, които убиват българския туристически бизнес. Аз не съм го пратил във властта да утрепва български фирми и заведения, а да вдига доходите и пенсиите", заяви Волен Сидеров сутринта пред Нова тв. "Ако не може да се справи с това, ще търсим друг човек. Ако той не се поправи, ще трябва да бъде сменен", добави лидерът на "Атака".

Сидеров обяви, че внася искане до главния секретар на Министерския съвет да представи информация кой и по каква процедура е позволил проверките по Черноморието, участвала ли е полиция в тях и защо. 

"Доста хора са впрегнати да притискат българския бизнес, чуждият не се закача", добави Сидеров. "Този петък, 27 юли, идва въпросът ми за златните концесии към г-н Симеонов в парламентарния контрол – да покаже договорите и анексите към тях за златните концесии. Ако бях премиер, щях да разваля тези концесии, каза Сидеров.

"Той говори за спасяването на редник Киро. Не знам кой е редник Киро и ние не сме го спасявали, но като ще си говорим с филмови заглавия, много добре си спомням операцията по спасяването на редник Цеко, когато вицепремиерът Симеонов изнуди правителството за концесията в Банско в навечерието на Нова година", продължи Сидеров, според когото случаят с Национален парк "Пирин" е пример за лобизъм.

Лидерът на "Атака" посочи и, че Симеонов си е позволил да свърже премиера Бойко Борисов с Кирил Домусчиев. "Ако не получим извинения заедно с колегата Николай Александров, ще заведем съдебни дела за обида и ще окуражим премиера Борисов и Данаил Кирилов да направят същото. Призовавам премиера Борисов да покаже кой е премиерът и кой е вицепремиерът, да не се объркват хората", заяви Сидеров.

Същевременно Сидеров обяви за "слабост" и "политическа грешка" да се отстъпва за Закона за приватизацията и следприватизационен контрол. Той пресметна, че заради това щяло да има 300 млн. лева загуба за държавата – защото държавата имала дял за толкова в Българския морски флот (БМФ) и като фалирала компанията, а натам вървяло, такава загуба щяла да бъде нанесена на бюджета. Сигурно иска някой да сложи ръка на БМФ на безценица, предположи Сидеров. Той добави, че държавата щяла да загуби 200 млн. лева, ако не бил приет новият Закон за горивата - Законът за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и нефтопродукти.

Малко по-късно Волен Сидеров отиде изненадващо на заседанието на Министерски съвет и седна зад гърба на Валери Симеонов. Като лидер на Парламентарната група на Патриотичния фронт той оттегли закона за шума, внесен от Симеонов. "Лесно ще намерим кой да замени Валери Симеонов", обяви лидерът на "Атака" на излизане от Министерския съвет. Патриотите ще заменят лидера на НФСБ като вицепремиер, защото не изпълнява програмата на Патриотичния фронт, обясни Сидеров.

Той обяви, че вицепремиерът има кратък срок да се поправи и да се извини, че е обвинил "Атака" в лобизъм. Иначе Сидеров щял да го съди.

Депутатите от НФСБ вече не възприемат лидера на "Атака" Волен Сидеров като председател на парламентарната група "Обединени патриоти". Това обясни пред журналисти в парламента съпартиецът на вицепремиера Валери Симеонов - Валентин Касабов, на въпрос на "24 часа".

Волен Сидеров често бърка фантазията с реалността, отсече той.

Вчера имало заседание на парламентарната група, на която обаче шефът й не присъствал.

Сидеров копира Симеонов, категоричен е Касабов, който се разхожда из парламента с ветото на президента върху Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Което, съответно, партията НФСБ одобрява категорично.

След тази гръмовна размяна на реплики и обвинения веднага се заговори отново за разпадане на Патриотичния фронт и съответно на управляващата коалиция. Възможно ли е това?

Според запознати с вътрешния живот в Патриотичния фронт, Валери Симеонов ще бъде напуснат от четирима от своите депутати, ако напусне коалицията. Партията му НФСБ ще остане само с четирима депутати, които ще трябва да са независими, тъя като не могат да направят парламентарна група - за това трябват 10 народни представители. ВМРО има 11 депутати, а "Атака" - 8 и те вероятно ще са единни. Точно заради това Симеонов едва ли ще срути Патриотичния фронт, прогнозират наблюдателите.

Красимир Каракачанов вероятно отново ще успее да постигне мир, смятат те. Той вече го прави няколко пъти. Не е невероятно и Волен Сидеров да изглади отношенията с Валери Симеонов. Това вече се случи веднъж - преди години те бяха в много остър конфликт. Тогава репортери от СКАТ - телевизията на Валери Симеонов, причакваха всеки ден Волен пред парламента, а привърженици на "Атака" пък обсаждаха офисите на телевизията. Стигаше се и до сблъсъци. Но постепенно всичко се уталожи и двамата заедно с Красимир Каракачанов направиха Патриотичния фронт и се явиха съвместно на парламентарни избори.

  • Вирусът - оръжие за двойна употреба

    Вирусът - оръжие за двойна употреба

    Откакто започна втората вълна на заразата, правителствата по света се опитват да запазят един много деликатен баланс - да се ограничи разпространението на вируса, без да страдат бизнесът и икономиката. Числата, които прогнозира финансовото министерство - 3% спад на икономиката и 5% увеличение на доходите
  • Бойко Василев

    “Панорама” - журналистика, която не стои в агитките, а между тях

    Всеизвестно е, че не “Панорама” е причина и цел на протеста в петък вечер. Причакването на гости след предаването се е случвало и преди - през 2013-а и през 90-те. Ние уважаваме всичките си гости. Те се събират около една маса и изразяват различни мнения. Каним ги да отговарят на въпроси, а не да търпят публични обиди