Георги Марков: Казах на Борис Велчев, че остава в историята

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6984374 www.24chasa.bg

Гордея се с КС и със Светия синод, и с народа. А Борисов да си даде сметка кой го подведе така жестоко, че точно по спорните текстове на Истанбулската конвенция резерви може да има

С народния представител от ГЕРБ, бивш велик депутат и бивш конституционен съдия разговаря Кристина Кръстева

- Г-н Марков, очаквахте ли това решение на Конституционния съд за Истанбулската конвенция?

- Да, очаквах 9 на 3 гласа. Малко по-малко се получиха - 8 на 4. Току-що приключи разговора ми с председателя на КС Борис Велчев. Казах му, че той и останалите съдии, които оформиха това решение и това мнозинство остават в историята. Няма такова решение на КС в близо 30-годишната история на КС, което да има такова огромно значение за България. С това решение се слага и сега, и занапред бариерата пред опитите за въвеждането на джендър идеологията в България и разрушаването на традиционното семейство - нещо, което, за съжаление, виждаме в Западна Европа. Това решение значи много повече от конкретния казус, а именно - че България е суверенна страна, в която властта произтича от българския народ, а не от Брюксел, Страсбург, Вашингтон и Москва. А още по-малко от Партията на европейските социалисти ПЕС.

Беше упражнен грозен, брутален

и на моменти просташки опит

за въздействие върху

българските институции

за приемането на конвенцията. Така например една кака от Европарламента си позволи нахалството да пита българския премиер кога българският парламент ще приеме конвенцията. Въпреки дългия си престой в ЕП тази кака дори не е разбрала, че в България има разделение на властите и не може министър-председател, пък било той и Борисов, да дава отговор дали законодателният орган ще приеме даден закон, или ще ратифицира международен договор.

ПЕС брутално упражни натиск върху лидера на българската опозиция, която (г-жа Нинова) за нейна чест устоя на натиска. Аз съм човек, свързан с Европа - и в Централна Европа съм сключил граждански брак.

- Сега ще ви изкарат ретрограден...

- Аз съм единственият действащ

политик измежду депутатите

и министрите, който е присъствал

на живо на 7 май 1992 г. при

приемането на България

в Съвета на Европа.

Беше топло време. Бях под българското знаме заедно със Сашо Йорданов, Венци Димитров и с покойните Стефан Савов и Стоян Ганев. Тези, които носеха победата на СДС. Покойният ви колега Митко Цонев го отразяваше. Това не значи обаче, че всичко, което предлага ЕК или СЕ трябва да се приема. Справка: 5 страни не признават Косово, 4 страни - Вишеградските, не желаят квоти, други пък, като някои от Скандинавските, не желаят еврото. С това решение става ясно един път и завинаги, че не сме загубили суверенитет с членството си в СЕ и ЕС. Затова крайно време е да сложим край на евродупедавството, наподобяващо в много случаи наколенките пред СССР, на които бяхме свидетели.

- В правителството има доста министри, които харесват конвенцията.

- Считам за ненормално български министърки да дават съвети на лидер на опозицията да дават съвети на лидер на опозицията да слуша ПЕС. Това е вицът на прехода... Този същият ПЕС, който погуби почти всички социалистически партии в Европа. И изпреварвам да прогнозирам за “24 часа”, че на 9 септември в Швеция социалистите ще загубят изборите и на власт там ще дойде радикална партия.

Считам, че решението на КС тепърва ще се оценява като историческо. И поздравявайки съдиите, поздравявам и Св. синод на Българската православна църква. Гордея се, че България е под егидата на Св. синод и препоръчвам на младите колеги юристи да четата становището на Св. синод, с което те излязоха пред българския народ и което очевидно е готвено от изключително добри юристи международници. Поздравявам другите вероизповедания, които се присъединиха, и се гордея, че съм българин, защото, макар и най-бедни в Европа, ние се оказахме природно интелигентни и не позволихме под красивото заглавие “За борба с насилието срещу жени” да ни се пробутва третият пол. В самата конвенция има абсолютно ненужно определение за пол - цял член 3. Определение за пол!

Българинът не се нуждае да му

определят отвън какво е мъж

и жена, защото ние си го знаем.

И КС, и БПЦ, и над 80% от българските граждани с противопоставянето си попречиха на този зловещ комитет GREVIO да се намесва във възпитанието на нашите деца. Да хукнат по училищата да проповядват джендър идеологията, защото по нашата конституция - чл. 47, възпитанието на децата до навършване на пълнолетие е изключително право и отговорност на българските родители, с помощта на българската държава, а не на чуждестранни юридически лица, които на всичкото отгоре ще имат пълен имунитет и ще са недосегаеми от българския съд при възпитанието на нашите деца. Това е зловещ комитет.

Благодаря на “24 часа”, че отразихте гласуването ми на 24 януари в комисията за младежта и спорта, с което отхвърлихме 10 на 9 гласа конвенцията и това даде повод на Борисов следобяда, като научи за решението на комисията, да спре придвижването на ИК, а след това и да я оттегли. Бог да прости Истанбулската конвецния!

Въпросът, който остава отворен, е кой подведе така жестоко Борисов, че конвенцията може да се приеме с резерви по спорните текстове? Защото то и за студентите първи курс право беше ясно, че не може!

  • Виктор Стоянов гребе. Снимка:Инстаграм

    Строги към ергените и момите, но това ли е най-важният проблем?

    Денят си личи по сутринта, а духът на един регулаторен орган - от първите заседания след важни промени в състава му. В този смисъл след заседанието на Съвета за електронни медии човек може да остане с впечатлението, че най-важният проблем в електронната медийна среда в България е лошият пример, който дава риалитито “Ергенът”
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо