Дума на седмицата - пожар

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6985931 www.24chasa.bg
Пожарникар се бори с огъня в Калифорния.

Пламъци изпепелиха 88 в Гърция, стихията мъчи Стария континент

Думата пожар стана символ на изминалата седмица. 88 души загинаха в огнената стихия край Атина, 190 пострадаха, десетки още са в неизвестност. За огнения апокалипсис мнозина заподозряха умишлени палежи, съчетани с безконтролно строителство по бреговете, и липса на планове за евакуация на бедстващите. Заради трагадията в страната се завихря политическа буря, чиито размери все още не са известни.

Заради необичайно горещото време и 42-та горски пожара, които избухнаха в Швеция, властите забраниха барбекюто. Според метеорологичната служба това е най-горещият юли в Швеция от поне 260 години. Част от пожарите бяха загасени с нетрадиционен метод - авиобомба, спусната от самолет. Така пожарът се лишава от кислород.

В петък пламъци обхванаха и гора близо до Берлин, където все още има заровени много боеприпаси от Втората световна война. Предния ден гореше растителността край Потсдам, а термометрите в Германия отчетоха 39 градуса. През седмицата Латвия също поиска помощ от ЕС за справяне с огненото бедствие.

Горски пожари мъчат и щата Калифорния, САЩ. Изпепелени са над 5000 сгради, жертвите са поне 2. 

През лятото пожари бушуват и в България като най-голям беше този в Кресненското дефиле преди 2 г. Тази година обаче няма такава описност заради хладното време и всекидневните дъждове. В огнена стихия, но в апартамента си загина 93-годишен пловдивчанин. Пожарникари гасиха и няколко пламнали коли през седмицата.

Най-често тръгва от

неизгасени фасове

и клечки кибрит

Пожарът е неконтролирано горене, което заплашва живота и здравето на хората, опустошава ценности и околната среда. Може да бъде инцидентен или умишлен, каквито са съмненията за този в Гърция. Сухото време и вятърът са двете предпоставки, които усложняват огнената стихия. Тогава тя се разпростира най-бързо. Ето и най-честите причини за горските пожари, които върлуват в Европа:

Изхвърляне на неизгасени клечки кибрит и фасове. Попаднали в узрелите жита, сухите растения и сламата, те лесно могат да ги запалят; небрежно боравене с огън от работници, пастири, туристи; техническа неизправност на машините и превозните средства, работещи в гората; детска игра с огън; самозапалване на вещества и материали; природни явления като мълнии; късо съединение и аварии на електрически далекопроводи, които минават над или близо до горите; запалване на битови отпадъци или големи площи суха трева близо до горите.

Огънят в Северна

Европа ще се

отрази на климата

Пожарите, обхванали този месец редица райони от северното полукълбо на Земята, ще окажат дългосрочно негативно влияние върху екосистемата, здравето на хората и климата, предупреди Световната метеорологична организация към ООН.

Вследствие на пожарите в атмосферата попада въглероден двуокис, който засилва глобалното затопляне. Частиците от дим, падащи върху снега и леда, ще увеличат поглъщането на слънчева топлина, което ще ускори затоплянето на Арктика - регион, в който повишаването на температурите върви с по-бързи темпове. Топенето на вечните ледове може да доведе до освобождаване на метан, който също е парников газ. Особеното при бушуващите в момента пожари е това, че избухват на необичайни места като Скандинавския полуостров. В наши дни горите в северната тайга горят с честота, невиждана от 10 хилядолетия.

  • Господа запалянковци, сами ще сте си виновни за мачове без публика

    Господа запалянковци, сами ще сте си виновни за мачове без публика

    Господа запалянковци, май предобрихте нещата. След мача на ЦСКА с румънския ЧФР (Клуж) любимият им отбор получава предупреждение от УЕФА за неспазване на противоепидемичните мерки. Нищо чудно това да не остане само предупреждение. Европейската централа обаче няма право да налага наказания заради неспазване на въпросните мерки
  • Бойко Василев

    “Панорама” - журналистика, която не стои в агитките, а между тях

    Всеизвестно е, че не “Панорама” е причина и цел на протеста в петък вечер. Причакването на гости след предаването се е случвало и преди - през 2013-а и през 90-те. Ние уважаваме всичките си гости. Те се събират около една маса и изразяват различни мнения. Каним ги да отговарят на въпроси, а не да търпят публични обиди