Дума на седмицата - пожар

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6985931 www.24chasa.bg
Пожарникар се бори с огъня в Калифорния.

Пламъци изпепелиха 88 в Гърция, стихията мъчи Стария континент

Думата пожар стана символ на изминалата седмица. 88 души загинаха в огнената стихия край Атина, 190 пострадаха, десетки още са в неизвестност. За огнения апокалипсис мнозина заподозряха умишлени палежи, съчетани с безконтролно строителство по бреговете, и липса на планове за евакуация на бедстващите. Заради трагадията в страната се завихря политическа буря, чиито размери все още не са известни.

Заради необичайно горещото време и 42-та горски пожара, които избухнаха в Швеция, властите забраниха барбекюто. Според метеорологичната служба това е най-горещият юли в Швеция от поне 260 години. Част от пожарите бяха загасени с нетрадиционен метод - авиобомба, спусната от самолет. Така пожарът се лишава от кислород.

В петък пламъци обхванаха и гора близо до Берлин, където все още има заровени много боеприпаси от Втората световна война. Предния ден гореше растителността край Потсдам, а термометрите в Германия отчетоха 39 градуса. През седмицата Латвия също поиска помощ от ЕС за справяне с огненото бедствие.

Горски пожари мъчат и щата Калифорния, САЩ. Изпепелени са над 5000 сгради, жертвите са поне 2. 

През лятото пожари бушуват и в България като най-голям беше този в Кресненското дефиле преди 2 г. Тази година обаче няма такава описност заради хладното време и всекидневните дъждове. В огнена стихия, но в апартамента си загина 93-годишен пловдивчанин. Пожарникари гасиха и няколко пламнали коли през седмицата.

Най-често тръгва от

неизгасени фасове

и клечки кибрит

Пожарът е неконтролирано горене, което заплашва живота и здравето на хората, опустошава ценности и околната среда. Може да бъде инцидентен или умишлен, каквито са съмненията за този в Гърция. Сухото време и вятърът са двете предпоставки, които усложняват огнената стихия. Тогава тя се разпростира най-бързо. Ето и най-честите причини за горските пожари, които върлуват в Европа:

Изхвърляне на неизгасени клечки кибрит и фасове. Попаднали в узрелите жита, сухите растения и сламата, те лесно могат да ги запалят; небрежно боравене с огън от работници, пастири, туристи; техническа неизправност на машините и превозните средства, работещи в гората; детска игра с огън; самозапалване на вещества и материали; природни явления като мълнии; късо съединение и аварии на електрически далекопроводи, които минават над или близо до горите; запалване на битови отпадъци или големи площи суха трева близо до горите.

Огънят в Северна

Европа ще се

отрази на климата

Пожарите, обхванали този месец редица райони от северното полукълбо на Земята, ще окажат дългосрочно негативно влияние върху екосистемата, здравето на хората и климата, предупреди Световната метеорологична организация към ООН.

Вследствие на пожарите в атмосферата попада въглероден двуокис, който засилва глобалното затопляне. Частиците от дим, падащи върху снега и леда, ще увеличат поглъщането на слънчева топлина, което ще ускори затоплянето на Арктика - регион, в който повишаването на температурите върви с по-бързи темпове. Топенето на вечните ледове може да доведе до освобождаване на метан, който също е парников газ. Особеното при бушуващите в момента пожари е това, че избухват на необичайни места като Скандинавския полуостров. В наши дни горите в северната тайга горят с честота, невиждана от 10 хилядолетия.

  • Ъглошлайфът на Путин - опит да повтори салфетката на Сталин и Чърчил

    Ъглошлайфът на Путин - опит да повтори салфетката на Сталин и Чърчил

    Познавачи на Кремъл смятат, че Путин имал две-три важни амбиции. Сред тях те нареждат връщането на руския контрол върху Украйна, тоталната ерозия на НАТО и желанието му да превърне Русия в незаобиколим противник на Запада. Ясно е, че Русия търси реванш за загубата от студената война. Затова от години дрънка оръжия и анексията на Крим бе само част
  • Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Публикуваме отново най-четените през седмицата анализи, коментари и мнения. Това лично мнение на проф. Огнян Герджиков е № 3 и е четено от 54 148 души. Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо