Дъждовното лято на патриотите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6986748 www.24chasa.bg

Какво не могат да разделят Сидеров, Симеонов и Каракачанов

 

Лято е, но от два месеца не спира да вали, вместо да пече. И патриотите са обединени, но от една година не спират да се карат.

Още от старта на 44-ото народно събрание “Обединените патриоти” се обиждаха, сдобряваха, отричаха се от коалицията, въвличаха в кавгите си дори и партньорите от ГЕРБ. Едва след като си налетяха и на бой миналата седмица, не отговориха с дежурното “Няма напрежение в коалицията”.

Зад обвиненията кой е по-по-най лобист, кой трепе бизнеса и кой спасява редниците, прозират два големи въпроса, чиито отговори изначално не бяха изяснени и които заоблачават лятото на патриотите.

На първо място проблем в коалицията създаде разпределението на ролите между тримата лидери. Един отиде в парламента, а останалите двама в кабинета. А на второ място - какво ще правят сега, след скандалите. Или по-точно с какъв хоризонт е подпечатан съюзът между тях, на колко търпимост са се споразумели, доколко договорката ще бъде спазена и въобще виждат ли бъдещето си заедно.

Отначало лидерът на “Атака” Волен Сидеров беше щастлив от новия си пост като шеф на депутатите от коалицията и се чувстваше добре и важен на мястото си. Цяла година се опитваше да бъде мъдрият арбитър в коалицията и да пази вътрешния мир и спокойствие, а изказванията му, макар и нетипични за него, бяха изключително сдържани. Дълго гасеше вътрешния си плам Сидеров, свикнал с имиджа на лошото момче в политиката, но накрая излезе от кожата си. Всъщност върна се обратно в своята.

Може би парламентарният живот му писна или по-скоро му се прииска и той “да си чупне от баницата” на другите, и реши да обяви война на вицепремиера, лидер на НФСБ и бивш свой кум Валери Симеонов. Първо ги скара поправката в закона за приватизацията, после той започна проверки на проверките на вицето в Слънчев бряг. Накрая отиде и на заседанието на кабинета и седна демонстративно зад него с искане премиерът да го смени, а законът му за шума да бъде изтеглен.

“Който смята, че ще ме ползва като изтривалка, се лъже дълбоко. Ако някой си въобразява, че Волен сега е в една друга фаза - той е добър и бял, много се лъже. Аз мога да се защитавам”, избухна лидерът на “Атака” веднага след физическата и вербална разпра с депутата от НФСБ Валентин Касабов.

И така атакист номер едно показа, че у него си бушува старият Волен. Пробацията му след екшъна край НАТФИЗ междувременно изтече, а тя го спираше за постове.

Това наведе мнозина на мисълта, че вече е готов и той да упражнява истински властта, а не да държи кротки речи от парламентарната трибуна. Гневно обяви по адрес на Симеонов, че има кой да го смени и наистина да изпълнява управленската им програма, ако премиерът сметне, че не си върши работата. Разбирай кой, ако не той. А очакването за рокади в правителството витае отдавна и след финала на европредседателството все по-открито се споменава. Преди седмица и зам.-шефът на депутатите от ГЕРБ Красимир Велчев заговори за възможен ремонт.

Известна колизия при избраните роли има и между Каракачанов и Сидеров. Лидерът на ВМРО от самото начало и до настоящия скандал е помирителят, всъщност негова заслуга бе да събере трите формации. Но в същото време водачът на “Атака” трябваше и искаше да е такъв като обединяващият председател на депутатите от малката коалиция. Най-високият рейтинг на Каракачанов от патриотите (а и не само от тях) вероятно дразни останалите двама лидери. В личен план за Караканачов е изключително важно да съхрани тази сложна формация, защото за първи път той е равноправен участник в управлението, след като години наред на него се е гледало като на резервна гума на властта и обърнат по-скоро към БСП. Стабилността зависи от него. “С жена ми си говорим, но с Валери се случва по-рядко и това е проблемът”, признава с искрено притеснение той.

Истината е, че когато Бойко Борисов ги събра при себе си в края на миналата седмица, тримата патриоти се кротнаха. Не е ясна цената, но със сигурност им е дадено да разберат, че границата е премината. Дори избухливият Валери Симеонов подмина последния приятелски огън със стиснати устни. Доволен бил от развитието на нещата, бе лаконичният му коментар.

С което стигаме до втория въпрос - за развитието на нещата в бъдеще, което минава първо през това отиват ли заедно патриотите на евроизбори.

В парламента Сидеров многократно призова Симеонов да каже пред избирателите какви са плановете му - дали ще се явява сам, с останалите патриоти или в коалиция със СДС. За общи планове на съкооператорите от “Раковски” 134 потвърди още бившия лидер на сините Божидар Лукарски. С новия председател Румен Христов планът вероятно остава същият, защото именно заради него зам.-шефът на СДС Костадин Марков обяви, че напуска. “Имам основание да смятам, че СДС ще бъде водено в посока заемане мястото на НФСБ в Обединени патриоти или присъединяване като четвърта партия там”, обясни преди дни Марков.

Ако това стане напролет, самостоятелното внасяне на законопроекти в парламента ще се окаже най-малкият проблем за коалицията. А ако разцеплението започне, със сигурност ще се извадят много и неприятни детайли кой какво е вършил като съуправляващ. Нали и патриотите, и ГЕРБ обясняват, че отношенията им са като в една дълга семейна връзка. Разводът в къщата на “Обединени патриоти” няма да мине без омраза, бой и вадене на кирливи ризи, които ще оцапат и наоколо.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Вярва ли някой, че присъдата по делото “Алабин” е без рушвет

    12 г. след трагедията на централната софийска улица “Алабин”, в която под руините на рухнала сграда загинаха две млади жени, едната от които майка на 3-годишно момиченце, делото приключи на първа инстанция. Решението на съда, че няма виновни, е повече от скандално, то е логичен завършек на отвратителното българско правосъдие. 10 г.
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,