Дъждовното лято на патриотите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6986748 www.24chasa.bg

Какво не могат да разделят Сидеров, Симеонов и Каракачанов

 

Лято е, но от два месеца не спира да вали, вместо да пече. И патриотите са обединени, но от една година не спират да се карат.

Още от старта на 44-ото народно събрание “Обединените патриоти” се обиждаха, сдобряваха, отричаха се от коалицията, въвличаха в кавгите си дори и партньорите от ГЕРБ. Едва след като си налетяха и на бой миналата седмица, не отговориха с дежурното “Няма напрежение в коалицията”.

Зад обвиненията кой е по-по-най лобист, кой трепе бизнеса и кой спасява редниците, прозират два големи въпроса, чиито отговори изначално не бяха изяснени и които заоблачават лятото на патриотите.

На първо място проблем в коалицията създаде разпределението на ролите между тримата лидери. Един отиде в парламента, а останалите двама в кабинета. А на второ място - какво ще правят сега, след скандалите. Или по-точно с какъв хоризонт е подпечатан съюзът между тях, на колко търпимост са се споразумели, доколко договорката ще бъде спазена и въобще виждат ли бъдещето си заедно.

Отначало лидерът на “Атака” Волен Сидеров беше щастлив от новия си пост като шеф на депутатите от коалицията и се чувстваше добре и важен на мястото си. Цяла година се опитваше да бъде мъдрият арбитър в коалицията и да пази вътрешния мир и спокойствие, а изказванията му, макар и нетипични за него, бяха изключително сдържани. Дълго гасеше вътрешния си плам Сидеров, свикнал с имиджа на лошото момче в политиката, но накрая излезе от кожата си. Всъщност върна се обратно в своята.

Може би парламентарният живот му писна или по-скоро му се прииска и той “да си чупне от баницата” на другите, и реши да обяви война на вицепремиера, лидер на НФСБ и бивш свой кум Валери Симеонов. Първо ги скара поправката в закона за приватизацията, после той започна проверки на проверките на вицето в Слънчев бряг. Накрая отиде и на заседанието на кабинета и седна демонстративно зад него с искане премиерът да го смени, а законът му за шума да бъде изтеглен.

“Който смята, че ще ме ползва като изтривалка, се лъже дълбоко. Ако някой си въобразява, че Волен сега е в една друга фаза - той е добър и бял, много се лъже. Аз мога да се защитавам”, избухна лидерът на “Атака” веднага след физическата и вербална разпра с депутата от НФСБ Валентин Касабов.

И така атакист номер едно показа, че у него си бушува старият Волен. Пробацията му след екшъна край НАТФИЗ междувременно изтече, а тя го спираше за постове.

Това наведе мнозина на мисълта, че вече е готов и той да упражнява истински властта, а не да държи кротки речи от парламентарната трибуна. Гневно обяви по адрес на Симеонов, че има кой да го смени и наистина да изпълнява управленската им програма, ако премиерът сметне, че не си върши работата. Разбирай кой, ако не той. А очакването за рокади в правителството витае отдавна и след финала на европредседателството все по-открито се споменава. Преди седмица и зам.-шефът на депутатите от ГЕРБ Красимир Велчев заговори за възможен ремонт.

Известна колизия при избраните роли има и между Каракачанов и Сидеров. Лидерът на ВМРО от самото начало и до настоящия скандал е помирителят, всъщност негова заслуга бе да събере трите формации. Но в същото време водачът на “Атака” трябваше и искаше да е такъв като обединяващият председател на депутатите от малката коалиция. Най-високият рейтинг на Каракачанов от патриотите (а и не само от тях) вероятно дразни останалите двама лидери. В личен план за Караканачов е изключително важно да съхрани тази сложна формация, защото за първи път той е равноправен участник в управлението, след като години наред на него се е гледало като на резервна гума на властта и обърнат по-скоро към БСП. Стабилността зависи от него. “С жена ми си говорим, но с Валери се случва по-рядко и това е проблемът”, признава с искрено притеснение той.

Истината е, че когато Бойко Борисов ги събра при себе си в края на миналата седмица, тримата патриоти се кротнаха. Не е ясна цената, но със сигурност им е дадено да разберат, че границата е премината. Дори избухливият Валери Симеонов подмина последния приятелски огън със стиснати устни. Доволен бил от развитието на нещата, бе лаконичният му коментар.

С което стигаме до втория въпрос - за развитието на нещата в бъдеще, което минава първо през това отиват ли заедно патриотите на евроизбори.

В парламента Сидеров многократно призова Симеонов да каже пред избирателите какви са плановете му - дали ще се явява сам, с останалите патриоти или в коалиция със СДС. За общи планове на съкооператорите от “Раковски” 134 потвърди още бившия лидер на сините Божидар Лукарски. С новия председател Румен Христов планът вероятно остава същият, защото именно заради него зам.-шефът на СДС Костадин Марков обяви, че напуска. “Имам основание да смятам, че СДС ще бъде водено в посока заемане мястото на НФСБ в Обединени патриоти или присъединяване като четвърта партия там”, обясни преди дни Марков.

Ако това стане напролет, самостоятелното внасяне на законопроекти в парламента ще се окаже най-малкият проблем за коалицията. А ако разцеплението започне, със сигурност ще се извадят много и неприятни детайли кой какво е вършил като съуправляващ. Нали и патриотите, и ГЕРБ обясняват, че отношенията им са като в една дълга семейна връзка. Разводът в къщата на “Обединени патриоти” няма да мине без омраза, бой и вадене на кирливи ризи, които ще оцапат и наоколо.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Икономиката следва магистралите

    Икономиката следва магистралите

    Без хубави пътища няма как да очакваме да има инвеститори и икономически растеж. Затова е добре,че на дневен ред са проектите за построяване на скоростен път между гръцкото средиземноморско пристанище Александруполис с българския Димитровград и с магистрала “Марица”, както и разширяването на пътя от Комотини през прохода Маказа до Кърджали
  • Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Замислете се колко щастие има в думите “Изписахме я!” ТАЗИ история е малко по-дълга, но така се получи. Не питах баща ми дали мога да я разкажа. Не питах и колегите му. Може и да се обидят. Но ще поема риска. Твърде важна е и ми се ще да не я замитаме под килима. Дано не ви разочаровам, но в нея няма да се разказва за фрапираща лекарска небрежност